Ultima actualizare: ieri, 21:43
Locale

Peste două milioane de franci elveţieni pentru îmbunătăţirea condiţiilor romilor din Satu Mare şi Maramureş

lansare-proiect-romi-(23)Lansarea proiectului „Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale romilor şi altor grupuri vulnerabile aflate în condiţii sociale de trai precare din regiunile Satu Mare şi Maramureş” a avut loc astăzi la un restaurant din municipiul Satu Mare, în prezenţa ambasadorului Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, secretarului de stat din cadrul Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Laczikó Enikő, preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, director general al Caritas Satu Mare, Löchli Terezia Tündér și coordonatorului proiectului, Fülöp Orsolya.

 Proiectul este implementat în perioada 2014 – 2018 de Caritas Elveţia în parteneriat cu Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj Napoca şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN din Bucureşti, fiind cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă în valoare de 2.694.418 CHF. 

Scopul proiectului este dezvoltarea capacităţii membrilor comunităţilor de romi şi a grupurilor vulnerabile, din trei comunităţi, din judeţele Satu Mare (Ardud, Turulung) şi Maramureş (Baia Mare, cartierele Craica şi Vasile Alecsandri) să participe în mod activ la viaţa socială, economică şi politică şi să trăiască o viaţă demnă. Prin activităţile întreprinse specialiștii interveni în trei domenii: educaţie, sănătate şi dezvoltare comunitară. Pe parcursul celor 4 ani de implementare proiectul va sprijini un număr de aproximativ 1000 de beneficiari direcţi (copii, tineri şi adulţi).

Ambasadorul Elveției a subliniat faptul că autoritățile trebuie să se implice în sprijinirea comunităților de romi, explicând faptul că puterea unei națiuni se bazează pe bunăstarea celor nevoiaşi.

În cuvântul său, Adrian Ştef, a explicat că succesul acestui proiect ar fi integrarea romilor pe piaţa muncii, astfel încât aceştia să-şi poată asigura condiţii mai bune şi pentru copii. Ştef a subliniat că de ani de zile se tot vorbeşte despre această problemă, dar concret se fac foarte puţine lucruri. El a solicitat totodată comunităţilor de romi să se implice mai mult.

“E o problemă serioasă dacă privim faptul că două treimi din copiii romi nu reuşesc să termine clasa a VIII-a. E o problemă serioasă şi numai această statistică ne face să ne gândim că politicile de integrare a romilor din ultimii 20 de ani au fost un eşec. Aici este şi vina noastră, dar eu cred că şi comunitatea romă ar trebui să se concentreze mai mult pe a scrie proiecte împreună cu autorităţile locale. Aici, în judeţul Satu Mare, suntem deschişi să găsim soluţii pentru a-i sprijini, dar trebuie să fie atenţi să nu se complacă pentru a fi o masă de manevră pentru a obţine anumite interese pe termen scurt”, a spus Ştef.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de grupul voluntarilor romi din Ardud.

3 comentarii

 1. prefect Răspunde

  no amu poate rozi consiliera sa-si mobileze iara apartamentu.
  are de unde smangli.
  de nu i dau astia cu proiectu ceva ii sparge pe toti.
  psd-ului numa pe ea io trebuit.sa poata fura

 2. A.i. Dalban Press Răspunde

  Adrian Stef tot mai indraznesti a te autonomi STAPAN pe Manastirea Greco Catolica Bixad ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Zilele Tineretului Sătmărean Maghiar se sărbătoresc în perioada 1-3 mai

Asociația Inițiativa Tineretului Maghiar, condusă de președintele Mureșan Istvan și vicepreședinte Csak Gyongyi, organizează Zilele Tineretului Sătmărean Maghiar ediția a-8-a,...

Închide