Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Cum au votat sătmărenii la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014

vot satu mareCa o continuare a proiectului „Vote for Europe” din Berlin din perioada 5-11 mai, voluntarii Asociației Culturale DACIDAVA și-au propus să realizeze un reportaj privind participarea sătmărenilor la alegerile europarlamentare din 25 mai.

Sătmărenii nu au fost azi prea interesați să participe la vot. Prezența la nivel județean a fost de 32,65%. La ora 10, prezența la urne a fost 4.63%. Puțină lume a fost să voteze. La ora 13, prezența la urne a fost 12.57%.

Parcurile au fost luate cu asalt la ora prânzului. Voluntarii i-au căutat pe cei ce ar fi trebuit să voteze și i-au găsit pe mulți dintre ei acolo. Terasele abia s-au deschis și chiar dacă temperatura era deja destul de ridicată, nu se mai găsea o masă liberă. Sătmărenii au părut că fie au uitat de alegerile ce au loc, fie nu-i interesează deloc participarea la aceste alegeri.

Încă nu știu dacă mă voi duce. Poate mai încolo”, a declarat o învățătoare din Negrești-Oaș. Aceeași metodă a fost adoptată și de tinerii cu care s-a vorbit în cursul zilei de azi. Cum deja ne-am obișnuit, persoanele vârstnice au fost conștiincioase și și-au exprimat dreptul la vot încă în prima parte a zilei. “Am fost la vot pentru că vreau o schimbare de atitudine a parlamentarilor europeni români”, a declarat Adrian, un tânăr sătmărean.

La ora 16, prezența la urne a fost 18.63 %. Am votat la toate alegerile din România de când am drept de vot. Nu s-a schimbat nimic. Azi nu voi vota, tocmai pentru că am realizat că votez degeaba”, ne-a mărturisit un antreprenor sătmărean.

vot satu mare2La ora 19, prezența la urne a fost 27.27%. Tinerii nu s-au prea înghesuit la urne. Metoda indiferenței față de alegerile europarlamentare a fost adoptată de mai mulți tineri cu care s-a vorbit, aceștia atrăgând totuși atenția nevoii de informare asupra Parlamentului European și a Uniunii Europene în rândul sătmărenilor, fapt care, consideră aceștia, lipsește cu desăvârșire. La ora 21, prezența la urne a fost 32.65 %. Prezența sătmărenilor la vot plasează Satu Mare în topul orașelor cu prezența la vot peste media națională.

În urma discuțiilor purtate cu sătmărenii pe care i-am întâlnit și care au fost dispuși să ne împărtășească opiniile personale, am constatat următoarele: nivelul de popularitate al Parlamentului European și al instituțiilor europene în rândul sătmărenilor este foarte scăzut, activitatea membrilor Parlamentului European este foarte puțin cunoscută de către sătmăreni, diferențele dintre activitatea membrilor Parlamentului României și celor ai Parlamentului European sunt neclare și în ceea ce privește percepția sătmărenilor. Mai mult decât atât, foarte puțini sătmăreni au declarat că îi cunosc pe cei care ne reprezintă acum în Parlamentul European și de asemenea, pe cei care candidează acum pentru un mandat în Parlamentul European. A fost o experiență interesantă pentru mine și colegii mei să ieșim azi pe stradă și să vorbim cu mai mulți sătmăreni despre ce a însemnat pentru ei ziua de 25 mai. Dacă este să compar percepția sătmărenilor față de cea a altor cetățeni din țările participante la proiectul din Berlin, pot să spun că există puncte similare în ceea ce privește nevoia de informare și dezbatere pe care cetățenii o cer și o doresc, precum și faptul că tinerii sunt ignorați de către partidele politice, iar rata absenteismului tinerilor este foarte ridicată. Totodată, am agreat existența atât la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, cât și la nivelul cetățenilor județului Satu Mare a ignorării dimensiunii europene  a partidelor politice pentru a se concentra pe teme cu specific național și, în contextul actual, ar trebui ca cetățenii români să fie corect informați cu privire la modul în care legislația adoptată la Bruxelles le influențează viața de zi cu zi. Trebuie să spunem și faptul că prezența sătmărenilor la vot și implicit, a românilor era de dorit și putea fi mai mare, deoarece prezența de 32.16% ne plasează sub media europeană”, a împărtășit din experiența de azi, Cezara Darie, coordonatorul de proiect din partea Asociației Culturale DACIDAVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.