Ultima actualizare: azi, 12:35

Totul despre sex

Drogurile

drogurileAproape toti tinerii sunt constienti ca drogurile sunt periculoase. Dar acest lucru nu-i opreste sa experimenteze, fie din curiozitate, fie ca vor pur si simplu sa “incalce regulile”. Din fericire, numai o mica parte din adolescentii care utilizeaza droguri devin dependenti – majoritatea tinerilor care folosesc droguri ilegale o fac numai ocazional si nu continua sa le foloseasca pe termen lung. Insa orice uz de droguri poate avea consecinte foarte grave si chiar o singura doza dintr-un anume drog poate fi suficienta pentru a crea dependenta sau pentru a provoca o problema permanenta de sanatate.

Drogurile afecteaza in mod diferit fiecare persoana, in functie de tipul folosit, de puritatea lui, de cantitatea luata si de frecventa de utilizare. Dar, in general, semnele ingrijoratoare include:

  • Schimbari bruste ale starii de spirit – acum este vesel, iar in momentul urmator devine deprimat
  • Iritabilitate, nervozitate
  • Schimbari de personalitate
  • Agitatie si puseuri de energie: adolescentul e capabil sa danseze sau sa stea treaz ore intregi noaptea fara a obosi
  • Oboseala cronica, incapacitatea de a se trezi dimineata, capacitatea de a dormi chiar si daca se aud zgomote puternice

 Primul lucru care il tradeaza pe un adolescent in legatura cu consumul de droguri este simplul fapt ca acesta costa, ceea ce il face sa fure din portofelul parintilor, de pe cartea de credit sau din contul bancar. Daca iti faci griji ca fiica ta ar putea sa foloseasca droguri, nu-ti pierde cumpatul, acest lucru nu ar duce decat la un scandal de proportii care ar inrautati situatia. Oricat ar fi de dificil, pastreaza-ti calmul si discuta cu ea – dar numai atunci cand nu se afla sub influenta drogurilor sau a alcoolului. Explica-i ca iti faci griji in legatura cu sanatatea ei, ofera-i sprijin, dar stabileste in acelasi timp ce e acceptabil si ce nu. Sfaturile din partea specialistilor pot fi si ele de un real ajutor.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.