În sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc astăzi festivitatea de jurizare şi premiere a prototipurilor propuse de echipajele înscrise în cadrul competiţiei EUROTEHNICUS 2014, o competiţie între licee în domeniul inovării, cercetării şi creativităţii tehnice.
Participante la acest concurs au fost cinci echipe care au reprezentat licee din județul Satu Mare.
În cadrul competiţiei s-a urmărit crearea unui prototip funcţional care să conţină cel puţin un element în mişcare sau care să emită energie (în orice formă) şi să fie acţionat electric, de la reţea sau din alte surse, inclusiv regenerabile.
Fiecare echipă, rând pe rând, și-a prezentat prototipul creat precum și etapele de creere a acestora.
Juriul a acordat premii pentru cele mai inovative, creative şi originale prototipuri propuse.
Premiul I a revenit echipei „Roboţeii” de la Colegiul Tehnic I.C. Brătianu, echipei care a prezentat un robot cu senzor de detectare a obstacolelor, locul II a fost câştigat de echipa “Inovatiştii” de la Colegiul Tehnic de construcţii maşini Unio – cu o machetă ce funcţionează pe baza energiei solare, locul III a revenit echipei “Led`s Do It” de la Liceul Tehnic de Industrie Alimentară George Emil Palade – cu un microincubator pentru ouă de găină şi prepeliţă, menţiune I a revenit grupei „Maniacii” de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din Carei – cu un generator inerţial iar menţiune II grupei IGA Novation de la Liceul Tehnic Ioniţă G. Andron din Negreşti Oaş cu un prototip cu sursă alternativă de curent.
Preşedintele juriului a fost reprezentantul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, prof. dr. ing. Daniel Moga, la eveniment participând şi oficialităţi locale.
Subprefectul Altfatter Tamas a afirmat că această competiţie a debutat de Ziua Europei, pe 9 mai, s-a adresat liceenilor pasionaţi de tehnologie.
„Obiectul proiectul este acela de creştere a atractivităţii profilelor tehnice în sistemul de învăţământ sătmărean în rândul tinerei generaţii, în special în domeniu industrial, mă refer aici la electrică, electronică, comunicaţii şi automatizări”, a spus subprefectul.
Inspectorul şcolar general Mariana Roman a precizat că acest proiect are roade, de altfel în ultima perioadă observându-se un interes crescut pentru învăţământul profesional din judeţ.