Ultima actualizare: azi, 11:21
Totul despre sex

Cele mai comune boli cu transmitere sexuală

 chlamydiaChlamydia

 Chlamydia este acum cea mai comuna BTS. Este cauzata de o bacterie foarte mica si, cu toate ca in general afecteaza organele genitale, poate infecta si gatul, rectul si ochii.

Este extrem de contagioasa, raspandindu-se cu usurinta de la o persoana la alta, de obicei prin raporturi sexuale. Se poate transmite si de la mama la copil, in timpul nasterii. Dar nu poti lua chlamydia prin sarut, imbratisare, folosirea aceleiasi toalete, a acelorasi prosoape sau tacamuri, ori din piscine. Cu alte cuvinte, daca ai luat aceasta boala de la partenerul tau, inseamna ca si el a luat-o de la altcineva cu care a intretinut raporturi sexuale.

 

Semnele ingrijoratoare

 Adesea, acestea nu exista. In jur de 70% dintre femei si 50% dintre barbati care au chlamydia nu prezinta nici un fel de simptome. Asadar, cineva poate avea chlamydia vreme indelungata (luni sau poate chiar ani de zile) fara sa stie acest lucru. Alte persoane au simptome atat de usoare, incat trec neobservate, ceea ce inseamna ca, daca esti diagnosticata cu chlamydia, poate fi dificil de stabilit cand ai contractat-o exact.

Unele femei pot avea o scurgere neobisnuita sau  pot resimti o durere la urinat (care este diagnosticata drept cistita). Insa, cel mai adesea, chlamydia nu provoaca nici un simptom, inainte de a se fi raspandit in uter si trompele uterine, unde poate avea efecte devastatoare. Chlamydia este cea mai comuna cauza a bolii inflamatorii pelvine. Aceasta produce o mica inflamatie, provocand doar o sangerare usoara intre menstruatii sau dupa contact sexual. Poate provoca si durere, la inceput surda, sau un disconfort neobisnuit in timpul contactului sexual sau imediat dupa. Dar de foarte multe ori nu exista nici un simptom ca boala s-a raspandit.

S-a estimat ca in jur de 40% dintre femeile care au chlamydia vor dezvolta o boala inflamatorie pelvina de un anumit tip si ca urmare a acestui fapt, vor avea trompele uterine afectate si probleme de fertilitate. Multe femei nu sunt insa constiente ca au fost infectate cu chlamydia, pana cand nu  li se fac investigatii pentru depistarea cauzei fertilitatii. Efectele provocate de chlamydia pot creste si riscul unei sarcini extrauterine.

 

Diagnosticul si tratamentul

Chlamydia poate fi detectata cu ajutorul unui swab (care arata ca un tampon de vata alungit) luat din col sau uretra. Poate fi diagnosticata si prin intermediul unui test special din urina, disponibil acum in multe farmacii. Foarte important de stiut este ca aceatsa infectie nu poate fi depistata cu ajutorul unor swab-uri obisnuite sau a testelor de urina obisnuite.

Chlamydia poate fi tratata cu antibiotice, fie in doza mare, unica, fie in mai multe doze, timp de pana la 2 saptamani, in functie de gravitatea infectiei. Dupa tratament este necesar un control, pentru a te asigura ca infectia a disparut. De asemenea, partenerul tau trebuie sa se trateze in acelasi timp cu tine.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.