Ultima actualizare: ieri, 22:15
Locale

Proiect al DITL, amânat din cauza proastei documentări. Dan Mirel: informaticianul este în concediu!

consiliul local, Dan Mirel (28)Consilierii locali ai municipiului Satu Mare au discutat astăzi aproximativ o jumătate de oră proiectul privind anularea creanţelor mai mici de 40 de lei, în cele din urmă votând pentru amânarea acestuia din cauza documentaţiei deficitare primită de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale. Şedinţa a fost marcată de ironii după ce Dan Mirel, şef în cadrul acestei direcţii, cu un venit anual de circa 100.000 de lei, le-a spus aleşilor că nu are date clare din cauza faptului că informaticianul este în concediu.

Neclarităţile cu privire la proiectul privind anularea creanţelor mai mici de 40 de lei a stârnit discuţii de la bun început. În şedinţele de ieri membrii mai multor comisii de specialitate au solicitat informaţii suplimentare de la DITL dar acestea au fost comunicate înaintea şedinţei, şi acum datele fiind incomplete. Motivaţia iniţială per ansamblu era una destul de convingătoare, şi anume că pentru recuperarea unei creanţe se efectuează cheltuieli de 150 de lei. Astfel, conform unor calcule simple făcute de DITL, pentru recuperarea unei sume de 49.000 de lei, care ar fi totalul acestor creanţe, instituţia ar fi nevoită să efectueze cheltuieli de 2.268.000 de lei. De altfel, şi într-un raport al Curţii de Conturi s-ar face recomandarea să se renunţe la astfel de cheltuieli.

La discutarea mai detaliată a proiectului a reieşit că lucrurile nu sunt tocmai aşa, şi anume că ar fi vorba despre schimbarea unui program informatic şi s-ar dori renunţarea la unele rotunjiri sub un leu care rămân în sistemul informatic.

Când consilierul Masculic Csaba a cerut DITL să prezinte evidenţe clare cu datoriile ce urmează să fie șterse, Dan Mirel a spus că n-a reușit să facă rost de situație deoarece informaticianul este în concediu. Ulterior, consilierii au făcut ironii pe seama acestui răspuns.

După mai multe discuţii, Dan Mirel a recunoscut că de fapt nu se trimiteau somaţii decât pentru recuperarea datoriilor care ajungeau la 200 de lei, în esenţă fiind vorba despre realizarea noului sistem informatic. Au mai fost discuții cu privire la cuantumul de 40 de lei, clarificându-se și un alt aspect: chiar dacă se cheltuiesc cei 150 de lei, suma este recuperată de la debitor.

Mai mult decât atât, legislația invocată de către Dan Mirel nu este una recentă. Consilierul Magyar Lorand i-a atras atenția că invocă o Lege din anul 2003 și prin urmare timp de 10 ani DITL nu și-a făcut treaba.

Primarul Dorel Coica a declarat că va efectua un control la această instituție deoarece sunt mai multe informații cu privire la nereguli.

În cele din urmă proiectul a fost amânat pentru o ședință următoare, consilierii sperând ca până atunci informaticianul DITL să se întoarcă din concediu și să le poată furniza informațiile solicitate.

6 comentarii

 1. sisi Răspunde

  Dar in toate finantele nu exista decit un informatician????

 2. iri Răspunde

  Directorii au fost sanctionati de Coica pt ca nu au acceptat sa faca unele ilegalitati pe care acesta le-a cerut,toata administratia locala este macinata de scandaluri si suspiciuni decand acesta este primar,o rusine de primar.

 3. dorel costel Răspunde

  ma mindresc in continuare ca de atitea ori cind m-am laudat cu incasarile record. nu stiu ce m-a apucat si nici nu stiu cind am mintit. cred ca mereu mint ar trebui sa merg la un consult la radio unu adica zona metropolitana sau cum dracu ii zice, societatea medicala dr coi traisca zilele orasului

 4. mihai Răspunde

  intrebare pentru dnul coica dar la societatea care ne furnizeaza apa si canal in judet cind veti face un control ca sa vedeti ce face si cu ce se ocupa nul director care i sustinut de domnia voastra
  are apa un pret parca curge vin de la cotnari la robinet si culoarea apei tot catre vin merge citeodat

 5. alava Răspunde

  “informaticianul este în concediu!” ce tare. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.