Ultima actualizare: azi, 15:17

Totul despre sex

Boala inflamatorie pelvină

 Bolile_inflamatorii pelvieneBoala inflamatorie pelvina (BIP) este o cauza tot mai comuna a durerilor pelvine si a infertilitatii. Aproximativ una din 50 de femei active sexual se imbolnavesc de aceasta afectiune in fiecare an, fiind intalnita mai ales la fete si femei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Imagineaza-ti un hol plin cu 100 de fete care asteapta sa fie examinate. E posibil ca una sau doua dintre acestea sa fi contractat BIP, riscand sa ramana infertile pentru tot restul vietii. Dupa cum sugereaza numele, simptomele include inflamarea organelor pelvine, mai ales a uterului si a trompelor uterine.

 

Cauzele posibile

 In majoritatea cazurilor, BIP se datoreaza unei infectii transmise pe cale sexuala in vagin, prin colul uterin. Cu cat ai mai multi parteneri, cu atat mai mare este riscul. Femeile care au dispozitive intrauterine de contraceptie, sunt mai expuse riscului de a contracta o astfel de boala, insa la femeile cu sterilet, riscul nu este la fel de mare, progesteronul intarind mucoasa colului si ajutand la prevenirea raspandirii bacteriilor in uter. Uneori, BIP poate aparea dupa anumite interventii ginecologice, indeosebi dupa nastere si mai rar dupa avort. Cea mai comuna cauza este chlamydia, dar si gonoreea si bacteriile anaerobe – sau o combinatie intre acestea – sunt adesea implicate. Uneori, organismele purtatoare ale infectiei provoaca o scurgere vaginala, dar la cele mai multe femei, nu exista nici un semn indicator al infectiei pana la aparitia simptomelor  BIP. Ceea ce inseamna ca poti dezvolta  boala la cateva saptamani sau la luni dupa infectie.

 

Semne ingrijoratoare

 Acestea variaza in functie de gravitatea infectiei si de inflamatia pe care o provoaca. Printre ele se numara:

–          durerea pelvina. Variaza de la o durere surda la durere acuta. Poate fi resimtita adanc in pelvis si in spate. Poate fi continua sau intermitenta.

–          Durere in timpul actului sexual, mai ales in cazul unei penetrari adanci. Poate face imposibil actul sexual.

–          menstruatii mai abundente, si mai dureroase sau sangerari intre menstruatii

–          in cazuri mai grave provoaca febra si stare generala alterata.

 La unele femei, simptomele se instaleaza brusc si sunt atat de evidente, incat iti dai seama imediat ca ceva nu este in regula. Dar de cele mai multe ori, simptomele se instaleaza incet si pot continua cateva saptamani inainte ca femeia sa mearga la medic.

 

Diagnosticul si tratamentul

In cazul in care crezi ca ai putea avea  o boala inflamatorie pelvina, mergi la medic cat mai repede, pentru ca tratamentul prompt te poate salva de riscul infertilitatii.

Tratamentul consta in general intr- o combinatie de doua antibiotice si trebuie urmat cel putin zece zile. Cum tipul exact de bacterie responsabil este rareori cunoscut, trebuie utilizate medicamente care sa le distruga  pe cele care sunt probabil vinovate.

Desi unele femei se refac dupa BIP, la altele, trompele raman inflamate, ceea ce poate cauza dureri pelvine acute si o crestere a riscului ca acesta sa se infecteze din nou si foarte usor.

Uneori atacurile recidivante ale bolii sunt declansate de o noua infectie, dar alteori si actul sexual poate fi suficient pentru a provoca o noua inflamare. Crizele recidivante de durere sunt datorate in unele cazuri aderentelor care s-au format intre organele abdominale in timpului infectiei acute. Acestea pot fi separate chirurgical cu ajutorul laparascopiei. Din nefericire, unele femei continua sa aiba dureri cronice dupa ce au avut BIP, iar singurul tratament  consta in indepartarea organelor afectate. – fie numai trompele uterine, fie uterul, ovarele. Desi pare o optiune drastica, poate veni ca o usurare pentru femeile carora durerea le-a pricinuit ani intregi de nefericire.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.