Ultima actualizare: ieri, 20:53
DRM
Locale

Grevă japoneză în Teatrul de Nord. Actorii, revoltați pe primarul ”dottore Coica”

teatru, angajatiAngajații Teatrului de Nord Satu Mare se află în grevă japoneză nemulțumiți de faptul că nu și-au primit salariile aferente lunii august a anului în curs. Actualul manager Vasile Țăran este alături de angajații teatrului, fiind și el în grevă japoneză.

Primarul Dorel Coica a acuzat fosta conducere a teatrului pentru lipsa de bani la capitolul respectiv, al indemnizațiilor, iar actualul manager, Vasile Țăran, consideră că este vorba doar de orgolii între primar și fostul director. ”Sunt fabulații și povești. Cineva îl dezinformează pe domnul primar”, a afirmat Vasile Țăran.

În mod normal în data de 9 a fiecărei luni se virează de către Primăria Satu Mare salariile angajaților teatrului. Până în prezent banii nu au intrat, chiar dacă stagiunea a început la 1 septembrie.

Sunt alături de angajații teatrului. Este o perioadă cruntă acum la întoarcerea din concediu, la început de an școlar, iar salariile sunt oricum foarte mici ”, a mai spus Vasile Țăranu.

Directorul susține că bugetul nu s-a depășit, la capitolul indemnizații au fost alocați 2,5 milioane de lei, iar banii nu s-au cheltuit în totalitate, existând fonduri și pentru luna septembrie. Dar, pentru plata salariilor deschiderea de credit trebuie făcută de Primăria Satu Mare, aceasta fiind principala ordonatoare de credite.

Față de anul trecut s-au tăiat 320.000 lei. Am fost acuzați doar că nu mai avem venituri proprii, sume ce veneau mai ales din festivalul de teatru. Primăria a alocat 100.000 de lei pentru organizarea acestui festival, banii există în continuare, dar am prefera ca acești bani să-i folosim în transferul întregii instituții în Casa de Cultură a Sindicatelor”, a declarat directorul Teatrului de Nord Satu Mare.

Actrița Adriana Vaida, lider de sindicat în cadrul Teatrului de Nord, susține că încă de săptămâna trecută a cerut conducerii explicații privind nevirarea salariilor angajaților. Greva japoneză s-a declanșat astăzi, va dura trei zile, iar joi, 18 septembrie, va avea loc o întâlnire a angajaților cu directorul teatrului pentru a se decide pașii următori.  

“A trecut ziua noastră de salarii, în fiecare lună este pe 9, nu am primit salariile, am cerut întrebări managerului nostru, care s-a dus, s-a informat, dar răspunsurile sale nu au fost niciodată concrete. A spus doar că vor fi salarii. Noi am întrebat când dar acest răspuns nu ne-a fost dat. Am formulat o sesizare către conducerea Teatrului în care am scris că ne considerăm îndreptăţiţi să pornim proteste sindicale conform legii dacă nu avem un răspuns clar. Am anunțat că declanşăm grevă japoneză, care nu afectează cu nimic activitatea instituţiei. Acum aşteptăm un răspuns concret care trebuie să vină în două zile”, a declarat liderul sindicatului liber Scena, Adriana Vaida.

Pe rețelele de socializare atât fostul director Sorin Oros cât și alți actori ai Teatrului de Nord și-au arătat nemulțumirea față de afirmațiile făcute de primarul Dorel Coica.

Sorin Oros: ”Acest primar doctor, hălăduit prin părţile noastre ca o pacoste, minte cu neruşinare, atacându-mă aiuristic şi de-a dreptul penal! Acum 4 luni, în acea scrisoare deschisă, pe care i-am adresat-o stimabilului “dottore”, am specificat clar de unde au provenit banii cu care Teatrul de Nord a făcut deplasarea în SUA, (pentru a reaminti cititorilor: din banii mei personali!!!) Aşadar, Pinocchio ot Sătmar von Oltenia, ar trebui să gândească înainte de a emite elucubraţii specifice politicienilor mioritici şi să nu arunce pe piaţă informaţii false în ceea ce mă priveşte! Am crezut că omul a priceput că e depăşit de fenomenul cultural şi că se va ocupa de problemele urbei; amăgitoare credulitate! Omul, care a stopat un festival de teatru de tradiţie, care a “numit” manager general un om care nu are treabă cu cartea, teatrul, muzica, cultura, în general, mă atacă disperat în neputinţa de a gestiona chestiunea culturală a oraşului. Dacă nu ştiţi, dom doctor, bugetul de salarii este inatacabil, ca de altfel, şi bugetul de producţie. Asta înseamnă că, şi dacă aş fi vrut să cheltui banii de salarii (pe Americi, ori, poate pe Chine roşii) nu mă lăsa Trezoreria, onorabile domn! Nu mai umbla cu cioara vopsită, nu mai încerca să câştigi electorat debil şi prostănac. Condu acest oraş, cum crezi, cum ştii, dar nu mai minţi în ceea ce mă priveşte! Nu arunca noroi pe numele meu! Nu am multe ore de religie şi pentru cauza mea lupt până la moarte, mon cher!”.

Carol Erdos: ”AZI MAI AM MEDICAMENTE DOMN DOTORE, DE NU VIREZI BANII DE SALARII AZI , MIINE VIN SA FAC CURAT PRIN PREJUR…..ADUC SI FACTURI SI RATA LA BANCA, SPER CA MA INSOTESC SI COLEGII….m-am saturat de PROSTIE!!!!”

Radu Botar: ”Colosal! Îmi place infantilismul acestui personaj cu care, în 13 ani de SM., nu am reușit o singura dată, măcar, să ne strângem mâinile. Dar, înțeleg… O fi vreo strategie ( subtilă!) electorală și noi, proștii, nu știm… Din păcate, da, asistăm la îngroparea unui teatru care are un trecut remarcabil, care a fost un stindard al culturii și care, acum, din nu se știe ce motive obscure, a ajuns să deranjeze… E păcat dar există o vorbă: să nu te pui cu prostul că se pot face confuzii… Suntem deja în a 8-a zi fară salarii, cu abureli ieftine, cu noi conduceri indecise și complet în ceață numite parcă în bătaie de joc tocmai pentru a se ajunge într-un trist final. Iată, am trăit să apuc a doua oară să asist la așa ceva. O distrugere cu rea voință a culturii, sau , mă rog, a unei părți din cultura acestui oraș… La care am pus și eu umărul și , iată, sănătatea. Dar nu contează! Am făcut-o fără pretenții. Numai din devotament. Teatrul ăsta, așa cum a fost și cum a rămas, consumă și trăiește cu energie umană și cu mai puțin altfel de resurse energetice. Oamenii acestei instituții de cultură trăiesc de ani buni pe salarii de mizerie, complet indecente, cuprinse între 550, 600 și 13oo, 16oo lei venit net pe lună. Aud?! Iar unora li se pare că trăim fraudulos și că ne lăfăim în lux. Dar haina de pe “strălucitorul” ARTIST este, în mare parte, achizitionată tot din prosperele magazine second-hand… Să ne luăm banii de la un coleg care s-a închipuit vremelnic D-zeu definitiv în fruntea instituției muribunde? Dar cine l-a uns, cine l-a dorit, cine l-a încurajat… CINE? Aud?! Și ce vină au cei 120 de angajați pentru că onor “diriguitorii” habarniști au făcut ce au făcut? Adică si-au bătut joc consecvent și cu acriboșenie de tot și de toate si de munca înaintașilor. Dar, nu-i așa? Ce contează! Ni se fâlfâie căci banu’, parnosu’ e la noi și pe tarlaua noastră facem ce vrem noi, că noi suntem capii… Da, capi dei tutti capi! D’accordo! Numai că, vorba cântecului: “Vine o zi, vine o zi când se va sfârși…” Căci, ceea ce uită pastișele astea ce-și spun “edili”, că atunci când ajungi într-o funcție de conducere și administrare, mai ales, trebuie să NU UIȚI nici o clipă că va veni și ziua în care trebuie să lași locul următorului dorit și ales de Cetate… Și e foarte important, atunci, cum predai… Căci, sigur, dacă te mănâncă rușinea poți să-ți pui mâinile de pe acum într-o brățară… de cătușe, să zicem… Deocamdată, este vorba de o imoralitate crasă și o bătaie de joc cu bună, foooarte bună intenție. Însă eu zic, că pentru rezolvarea “conflictului”, CEL care l-a numit pe CEL de la care “trebuie să ne luăm salariile”, cică, să se ia de mânuțe și să bată pe la ușile “sanatoriilor de odihnă” iar dacă au ceva de împărțit să o facă între ei și nu pe spinarea angajaților cu salarii de mizerie… Vă deranjează adevărul? Schimbați-l!… Să nu apucăm NOI să-l schimbăm în stilul nostru… artistic și foarte… popular. Dixit!

În această seară are loc prima reprezentație din stagiune, iar mâine începe secția maghiară.

Actorii Teatrului de Nord vor juca pe scenă cu banderolă albă pe mână, în semn de protest față de declaraţiile primarului şi a faptului că se întârzie plata salariilor

4 comentarii

 1. Parlamentar Răspunde

  Unii s-au straduit foarte in 1968 sa infinteze sectie romina la Satu Mare iar altii se opintesc sa o desfinteze.

 2. polgar Răspunde

  Ce mai asteptati de la scursura de Coica acest om este un reject al societatii ,un individ care a facut avere din frauda si combinatii de doi bani ,afacerii ilegale cu stampile ale medicilor ,cu vize medicale pt soferii auto si medicina muncii.
  Un libidinos lacom care nu are nimic in cap,nu vorbeste vreo limba straina un complexat care jigneste pe toata lumea,vedeti cum ati fost pacaliti de un oltean smecher dar stati linistiti ca va platii cu varf si indesat ,doar rabdare.
  DEMISIA COICA ,RUSINE COICA….

 3. Codrut Fabian Răspunde

  Nu-l cunosc, dar vad ca si-a ales satmarul un primar….bijuterie! 🙂 Nu sariti, nu e vina dumnealui… ar fi fost un om mai bun si mai fericit daca ar fi mers si dansul, din cand in cand, ca noi toti si pe la teatru. Dar e drept…trebuie SA AI un anumit gen de SUFLET ( chiar n-am sa spun …si intelect, pentru ca eu n-am fost crescut ca sa fiu rautacios 🙂 ) ca sa pui pret pe lucrurile astea “marunte” si numai bune de suprimat 😉 Cum spuneam, sa fii capabil sa simti, si sa traiesti frumos…trebuie sa fii un anumit gen de om. Cum zice vorba mea preferata… unde nu e si nu e, pai nici Dumnezeu nu cere. Eu unul ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a binecuvantat cu acesti parinti grozavi care mi-au deschis sufletul spre tot ce-i frumos si de valoare si pot doar sa sper ca am sa reusesc sa-mi cresc copiii in acelasi spirit. In sensul asta, le-as dori tuturor parinti la fel! Mai ales domnului primar, desi acolo e tarziu.

 4. Baba Ana Răspunde

  Puteți să îi mulțumiți lui Sorin Orosz un jeg de individ care nu are mamă nu are tată , nu are minte, nu are caracter, dar se dă limbric. Să nu mă facă să spun concret cine este ! Și Țăranu ce fel de manager este după ce a falimentat o serie de firme dacă nu poate face rost de banipentru salarii ? Intră pentru prima dată intr-un teatru ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Romeo Nicoară: PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!

Preşedintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, moţiunea pe educaţie– OUG 49/2014, afirmând...

Închide