Ultima actualizare: azi, 18:20
Locale

Romeo Nicoară: PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi!

romeo nicoaraPreşedintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, moţiunea pe educaţie– OUG 49/2014, afirmând că prin noile măsuri PSD nu face altceva decât să amaneteze educaţia pentru a achiziţiona voturi.

 „Guvernul PSD demonstrează – pentru a câta oară – că nu are o viziune, nu are competenţă şi nu are nicio strategie europeană, modernă pentru educaţie. Tot ceea ce a făcut a fost să-şi satisfacă interesele meschine, economice sau electorale. Este inadmisibil ca printr-o Ordonanţă de Urgenţă să se anuleze Legea Educaţiei Naţionale – fără dezbatere publică, încălcând principiul transparenţei decizionale şi prin abuz constituţional. În ultimii doi ani, PSD a mai adoptat trei astfel de ordonanţe – 92/2012, 14/2013 şi 29/2013. Iar când nu a dat Ordonanţe, a împins în Parlament o duzină de iniţiative legislative pentru a impune supremaţia banului şi interesele unor anumite grupuri în educaţie”, a declarat deputatul.

Potrivit acestuia, PSD a dat lovitura de graţie educaţiei româneşti prin: politizarea excesivă a sistemului educaţional, atât la nivel preuniversitar cât şi universitar; scăderea calităţii actului de educaţie prin dubla măsură între prestatorii de servicii educaţionale privaţi şi de stat sau prin accesul tinerilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat în colegiile din cadrul unor universităţi – banii se vor duce cu siguranţă spre clientela politică; re-centralizarea sistemului şcolar; renunţarea la masteratul didactic – se introduce arbitrariul în procesul de formare a cadrelor didactice; împrăştierea puţinilor bani pe nenumărate sesiuni de bacalaureat sau pregătiri fără finalitate, introducând o dublă finanţare; impunerea unor interese imobiliare, atât ale fondatorilor unor instituţii de învăţământ particular şi confesional particular, cât şi al ”baronilor” locali prin simplificarea transferurilor de terenuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale.

„Toate aceste acţiuni nu sunt doar simple transferuri electorale, ci sunt acţiuni care vor degrada şi mai grav starea învăţământului românesc în viitorul apropiat. Mediocritatea se poate instala mai uşor în catedre, atât la nivelul preuniversitar, cât şi la şefia unor universităţi: profesorii neperformanţi din şcoli nu mai pot fi demişi de directori, iar rectorii pot fi în funcţii pe viaţă. Primarii pot face parte din Consiliile de Administraţie, deciziile se pot lua cu mai puţine voturi, în timp ce elevii sunt excluşi total din acest for decizional.

România este marcată de contraste. Avem elevi străluciţi, profesori dedicaţi şi licee de prestigiu. Obţinem însă, ca medie, doar locuri codaşe în clasamentele internaţionale: fie că vorbim despre rezultatele elevilor, ale profesorilor sau ale cercetării şi inovării. Dacă PSD crede că nu se poate mai jos, de datoria noastră este să spunem că, în situaţia în care Victor Ponta va continua dictatura Ordonanţelor de Urgenţă, România secolului XXI va deveni prizoniera secolului XIX, iar românii vor fi căpşunarii Europei. Prin această Ordonanţă, Guvernul PSD adânceşte decalajul în care se află România în raport cu sistemele de învăţământ performante din Europa”, a mai spus liderul PNL.

În opinia sa, prin noile măsuri se instalează factorul politic în şcoala românească iar de acum un inspector şcolar numit politic selectează un director de şcoală tot pe criteriu politic.

„Această Ordonanţă este o bombă cu ceas! A fost adoptată pe furiş, fără dezbatere publică, netransparent, nedemocratic şi fără să respecte Constituţia României. Politizează întregul sistem de învăţământ şi dă naştere unor abuzuri de putere, de sfidare a autonomiei şcolii româneşti şi pune în pericol calitatea întregului sistem educaţional din România. OUG-ul 49/2014 încurajează concurenţa neloială, mediocritatea şi scade standardele profesionale şi redeschide drumul către fabricile de diplome”, a mai spus parlamentarul.

Prin urmare, parlamentarii PNL și PDL, membri ai Alianței Creștin-Liberale, cer, prin moţiune, Guvernului Ponta: finanţarea corectă a educaţiei româneşti – nu modificări ale legii în avantajul grupurilor căpuşă de pe lângă PSD; descentralizarea reală și depolitizarea şcolii româneşti; renunţarea la a treia sesiune de bacalaureat;  renunţarea la doctoratul fără frecvenţă; abrogarea OUG 49/2014; demisia Ministrului Remus Pricopie.

12 comentarii

 1. satmarean Răspunde

  Ponta nu trebuie sa iasa presedinte. Minte precum respira si e incompetent. De pilda, e prima oara cand cei din clasa I-a si a II-a n-au manuale.

 2. Pop Ioan Răspunde

  Iohannis- PRESEDINTE!

 3. Vulpoiul Răspunde

  Demisia vulpoiului Pricopie! E incult si nepregatit pentru o asemenea functie.

 4. vantulschimbarii Răspunde

  E in avantajul lui Ponta ca poporul sa fie tot mai prostit si needucat. Vb aia “Multi, dar prosti”!!! Multi prosti, multe voturi Ponta!

 5. Fuctionar public Răspunde

  Cei din PDL care au taiat salariile si pensiile vin acum sa ne cerseasca voturile cred ca e momentul sa le dam o lectie (baietilor destepti,………… pocaitilor ).

  • privatu' Răspunde

   Ti-am mai zis…nu ti-a taiat suficient din salar.
   Dovada, faptul ca tu, functionar public(probabil), platit din bani publici, iti permiti sa citesti stiri si sa comentezi pe portaluri, in (cel mai probabil) timpul orelor de munca.
   Cei ca tine, ar fi trebuit de mult “deratizati”.

   • Fuctionar public Răspunde

    Dupa cum ti-am mai zis tu esti unu din baieti destepti din PDL care a taiat salariile si pensiile si care vine acum sa ne cerseasca voturile.

    • privatu' Răspunde

     Din pacate, cu tine nu se poate purta un dialog argumentat. Stii doar sa repeti (ca megafonul) un singur lucru, care probabil te-a obsedat crunt. Ramai in pacea Domnului cu mana (si gura) intinsa la firmiturile pe care PSD si Ponta ti le arunca. Sper sa te saturi odata de lins dosuri rosii.

     • Fuctionar public

      Am si eu o mare rugaminte sa-il intrebati pe d-ul Romeo Nicoară (care e in partidul dumneavoastra)cum e cu dosarul de crima de la Noroieni de acum 20 de ani ca gura mare are ………..

    • demon Răspunde

     cere marire de la Ponta !
     de 2 ani e premier.
     aaa.. ca Ponta da vina pe guvernarea anterioara, -si tot asa-, pana la Decebal.

 6. ilie Răspunde

  IOHANNIS -PRESEDINTE !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.