Ultima actualizare: azi, 07:18

Locale

Administratorul unei firme din Negreşti Oaş, trimis în judecată de DNA

 dnaProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

– PĂTRAȘCU MARIA, la data faptei director economic al Administrației Bazinale de Apă Mureș, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de primire de foloase necuvenite în formă continuată (două acte materiale),
– HUJA LAURENȚIU MANUEL, director al SC LAURENȚIU H SRL Negrești-Oaș, jud. Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut participația improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (un act material).
În aceeași cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului TOHĂNEAN GHEORGHE, administrator al unei societăți comerciale, acesta fiind de acord cu pedeapsa, cuantumul acesteia și modul de executare, respectiv:
– 3 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunii defals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada iunie 2011 – decembrie 2011, inculpata Pătrașcu Maria, după ce anterior și-a îndeplinit anumite atribuții de serviciu la care era obligată în virtutea funcției sale de director economic la A.B.A. Mureș, respectiv semnarea, alături de directorul general, a actelor necesare pentru întocmirea contractelor de lucrări hidrotehnice și apoi a celor pentru plata acestor lucrări, efectuate de către SC Laurențiu H SRL Negrești-Oaș jud. Satu-Mare, a primit de la inculpatul Huja Laurențiu, în două rânduri, foloase la care nu era îndreptățită.
Astfel, în două perioade diferite, respectiv lunile iunie-iulie 2011 și octombrie – noiembrie 2011, pentru amenajarea unui teren, proprietate personală situat în Tg Mureș (terasamente, săpături de fundație și transport pământ), Pătrașcu Maria a apelat la inculpatul Huja Laurențiu care i-a trimis un buldoexcavator și o autobasculantă, aparținând firmei administrate de soția inculpatului Tohănean Gheorghe.
Ulterior, inculpatul Huja Laurențiu a achitat suma de 15.128 lei, în două tranșe, reprezentând toate lucrările efectuate de către această societate comercială în beneficiul inculpatei Pătrașcu Maria.
În continuare, pentru a masca originea respectivelor plăți nejustificate, efectuate în beneficiul inculpatei Pătrașcu Maria și pentru a le da o formă legală, inculpatul Huja Laurențiu l-a determinat, la data de 21 februarie 2012, pe un angajat al lui, să redacteze și să semneze, în numele său, un contract de prestări servicii. Acest înscris avea ca obiect „lucrări cu buldoexcavatorul și transport de material cu autobasculanta”, era antedatat, și trebuia să creeze o aparență de valabilitate pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2011.
Acest document, a fost semnat și ștampilat, la poziția „administrator”, prin contrafacerea subscrierii, de către inculpatul Tohănean Gheorghe. 
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatei Pătrașcu Maria, până la concurența sumei de 15.128 lei. 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 
La data de 13 septembrie 2013, inculpații PĂTRAȘCU MARIA și HUJA LAURENȚIU MANUEL au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA, în alt dosar, în sarcina acestora reținându-se mai multe infracțiuni asimilate celor de corupție (comunicat nr. 791/VIII/3 din 13 septembrie 2013).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.