Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

Bugetul judeţului Satu Mare, adoptat într-o şedinţă furtunoasă

Consiliul Judetean (59)Bugetul judeţului Satu Mare a fost votat astăzi de către majoritatea Consiliului Judeţean, mai puţin de către consilierii PNL care s-au abţinut. Şedinţa a început cu o întârziere de 45 de minute, timp în care consilierii UDMR au purtat discuţii cu cei ai PSD-PLR despre unele aspecte ale bugetului, ajungând în cele din urmă la un consens.

Încă de la începutul şedinţei, consilierul Radu Giurca a precizat că aleșii PNL se vor abține de la vot, motivând că au primit târziu proiectul și nu au avut timp să-l analizeze. Schimburi de replici dure au avut loc între consilierul Adrian Cozma, pe de o parte, şi preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor de cealaltă parte.

Bugetul total este de 123 de milioane lei, bani care cuprind cheltuielile necesare cu funcționarea instituţiilor din subordine şi 16 milioane lei pentru investiţii. Adrian Ştef a ţinut să precizeze că aici nu sunt incluse sumele ce revin judeţului prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, doar solicitările pentru aparatură medicală fiind de 33 milioane lei.

Mate Kovacs, Pataki CsabaScandalul a început în momentul în care consilierul PNL Adrian Cozma a cerut, în plen, să-i fie comunicat numărul de angajaţi la SC Palat Jud SRL, firmă pe care o deţine Consiliul Judeţean. Atât preşedintele Ştef cât şi vicepreşedintele Govor i-au răspuns că va primit răspuns şi că el ca şi consilier județean are dreptul să se informeze direct de la aparatul de specialitate, acuzându-l de populism şi de faptul că vrea să-şi facă imagine.

Discuţiile au constinuat la proiectul privind contractarea unui împrumut pentru derularea unui proiect european ce vizează înfiinţarea a şapte întreprinderi de economie socială, când consilierul Adrian Cozma a cerut explicaţii cu privire la banca de la care se va solicita împrumutul. Cei doi şefi ai judeţului nu au ratat ocazia să-i arate lui Adrian Cozma că este nepregătit pe acest subiect, şi i-au cerut să se pună la punct cu legislaţia, cu toate că este avocat.

Nu ştim înainte, că nu facem cu dedicaţie, cu ce bancă voi încheia şi cu ce ofertă vine banca. După ce ne aprobaţi lansăm procedura şi vom vedea cine va câştiga cu cea mai avantajoasă ofertă“, a spus Ştef.

Nu am ştiut că aici este clasă de învăţat avocaţi“, a replicat Govor.

Consiliul Judetean (56)

Discuţii aprinse au fost şi pe proiectul care vizează alocarea unei sume de 400.000 de lei pentru achiziţionarea de locuinţe pentru medici. Adrian Ştef a explicat cât este de important să creeze şi avantaje pentru medici în condiţiile în care există efectiv o “vânătoare de medici” între judeţe. O parte a consilierilor a fost de părere că ar fi mai bine dacă s-ar închiria unele locuinţe, pe când cealaltă parte susţinea că este mult mai uşor să le achiziționezi şi pe urmă să se dai în folosinţă. După mai multe discuţii s-a ajuns la concluzia că se va forma o comisie care să stabilească unele condiţii pentru locuinţe, după care să fie solicitate oferte atât de la persoanele fizice cât şi juridice.

La punctul “Diverse” consilierii nu s-au abţinut şi și-au mai adresat câteva cuvinte. Adrian Cozma a spus că toate solicitările de informaţii trebuie tratate cu respect, indiferent de la cine vin, simţindu-se jignit de afirmaţia lui Mircea Govor care a spus că instituţia este “şcoală pentru avocaţi”.

Adrian Stef, Mircea Govor (3)Dovediţi faptul că singurul lucru care vă interesează este populismul şi să daţi bine la televizor. Eu vă liniştesc că nu aşa păreţi. Sunteţi luptătorul luminii dar nu așa o percepe sătmăreanul. Aroganţa  o văd pe partea dvs, încercaţi să vă puneţi la punct cu legislaţia, cu ce atribuţii aveţi ca şi consilier judeţean“, a afirmat Adrian Ştef, spunându-i că se face de râs.

Consilierul PNL Virgil Enătescu a încercat să liniştească lucrurile, explicându-le acestora că oamenii au păreri diferite, acest lucru este normal şi nu ar trebui să se ia la bătaie ci să conlucreze pentru judeţ, chiar dacă trebuie să se ajungă la un compromis.

Trebuie să avem toleranţă, trebuie să ştim cum discutăm şi să nu ne facem de râs în faţa populaţiei“, a subliniat Enătescu.

Imediat a luat cuvântul Mircea Govor: “Domnule doctor, mă bucur  că aţi intervenit, acum îmi dau seama cât e de important că aţi rămas în grupul PNL, pentru că au nevoie de oameni ca dvs să interveniţi atunci când trebuie, când oamenii o iau razna“, rugându-i pe colegi să fie mai cumpătaţi, aşezaţi şi să citească proiectele de hotărâre înainte de vot.

15 comentarii

 1. Ludex Răspunde

  Cand scapam de govor??
  Coica a cumparat Poesis. Se scalda in bani.

 2. un vot Răspunde

  “Un karateka si un 4 clase dau lectii unui avocat”!
  Domnu Govor, dati-l afara pe acest consilier impetuos dar si inoportun, asa cum ii amenintati pe cei care “nu trudeau indeajuns” sa il faca pe inca seful de partid, sef al tarii!
  Halal conducere, halal consilier!
  Incercati sa nu va mai faceti de rusine, daca puteti!

 3. Terminator Răspunde

  Iote postanacul de Cosma mare consilier dar habar nu are cum se face o licitatie publica! Cine dracu l-a bagat si pe asta in consiliul judetean? Rusine, prostule, cica si mai e si avocat!

 4. radu Răspunde

  Deci Coica e actionar la Poesis, la ITV si Informatia zilei? N-am inteles pana acum lipsa reprezentantilor societatii civile din emisiunile ITV: D-na Biris, d-nul Fodor Mihai ale caror prestatii erau admirabile comparativ cu prostia evidenta a celor fara scoala de la putere, respectiv PSD. Cine dracu mai cumpara Informatia sau urmareste emisiunile in care se produce Mitica cel cu capu-n jos, Petric, Govor sau Stef, inima zburdalnica??

 5. udar Răspunde

  Apoi Biriș, expirată de 20 de ani spune lucruri foaaarte interesante, ce să zic. De toate a spus, numai despre faptul că a fost informatoare a Securității, nu a povestit nimic!

 6. radu Răspunde

  Intr-adevar cum sa inviti ,,expirati,, cu scoala, cand trebuie sa scoti in fata detinatori de diplome, oameni noi, personalitatile prezentului, criminali pe sosele, corigenti si cazuti la bac, militieni cu expertiza, evazionisti si hoti.Astia nu-s expirati , sunt personalitati care reprezinta Satu Mare, in prezent

 7. udar Răspunde

  Da. Cu școală de securitate! Biriș e viitorul României la cei 60 de ani ai ei? Ce a făcut femeia asta, cat a fost la putere? Sunt curios!

 8. radu s Răspunde

  Intr-adevar nu-i defect mai mare decat sa ai 60 de ani! Viitorul pentru SM e Stef inima- zburdalnica si analfabetul Govor pe care nici nu-l intelegi din prima ce vorbeste, doar arhaisme, interjectii si onomatopee. Un primitiv si iubitu lu Brighi, halal! Ne meritam soarta

 9. udar Răspunde

  Defect este să fi avut un tată chinuit in pușcăriile comuniste, iar tu sa nu fii decât o infectă turnătoare a Securității.

 10. !!!!!! Răspunde

  Lipsa de educatie, de ‘scoala’ e o evidenta in cazul celor trei nominalizati( karate’Kid-ul, fonful onomatopeic , mare iubitor de sport si ‘CosmaRacoare’.)
  Aceeasi ‘scoala’!
  De aceea doar ei se cearta in CJ pe teme puerile( mai intervine unul ‘Pan–a’, ) si spectacolul e gata!
  Asa s-au acoperit gravele deficiente in dezbaterea cu adevarat a ‘bugetului /2015’ ,din subiect.
  S-a trecut ff usor peste cheltuieli propuse de ‘scoliti’:
  – aproape un milion lei noi pe posta si internet/ telefon!!!(nu au limite , ca toata lumea???),
  Se spune ca platesc chirie pe telefoane???Se sopteste ca-si fac busturi,fantani arteziene(de miliarde vechi)catarge, monumentele limbilor, cumpara calculatoare si tablete,autoturisme scumpe, atv-uri,oglinzi scumpe la spitale,lifturi si containere (de miliarde vechi), cheltuie enorm pe actualizari de studii, proiecte, pt. Lucrari nerealizate la timpul lor,afisaje si sonorizari, schimba geamuri de miliarde(vechi),actiuni culturale si sportive de aproape 20mld, obeliscuri, costume pt.formatii populare care nu au nici un trecut notabil, cele de notorietate nu sunt sprijinite ,dar aloca doar cateva mii de lei(noi) pentru obiecte de patrimoniu,pentru valori care pot fi pierdute pt. Totdeauna din indolenta si dorinte panglicare si de festivism.
  Acum eu va spun ca scriu din interiorul acestei directii ,ca nu mai suport.Oamenii astia , care ne conduc, nu vad ca se schimba, in sfarsit ceva…
  Nimeni nu verifica aceasta directie, nici macar din interior????Pana cand?

  Nu vede nimeni cat se cheltuie pe spitale?
  Despre ce standarde de cheltuieli vorbesc sefii?Unde sunt ele?
  Nu vedeti pe site,ca nu s-a respectat legea sa fie postat bugetul pt. Dezbatere publica(asta da transparenta) ,
  Stiti ce venituri proprii are CJ, din total buget?
  De 4 ori mai mici decat cheltuiala cu SALARIILe.
  Iintreabati ce face directoarea de la singura societate comerciala a palatuluiJUD..Un Crin inocent..
  Ce datorii are Spitalul?Dar la TeleDrumurileASIST-ate si de ce costa asa mult?

  Investitiile sunt sub o treime din buget, unele din anii precedenti, cele noi sunt infime.
  Dar se trambiteaza PNDL-Dragnea/Ponta care este deocamdata ,o poveste ca si altele similare din timpul lui Ciorbea si Tariceanu.
  Astept si la Satu Mare sa sufle un vant de la Bucuresti, o furtuna, sa mai curete praful..

 11. daniel Răspunde

  ,,Stiti ce venituri proprii are CJ, din total buget?
  De 4 ori mai mici decat cheltuiala cu SALARIILe.
  Inseamna ca prostalaii astia arvunesc viitorul Satmarului?? De fapt ce fac? Imprumuturi, la greu!!

 12. Magda Pop Răspunde

  Stimati DOMNI CONSILIERI!Am impresia ca aveti mari probleme cu cititul(,,nu au avut timp să-l analizeze”), adica nu va ajunge 2 ore sa cititi un text.BRAVO!

  • Citizen Răspunde

   Magda,
   Daca ai sti ce inseamna un buget, de CJ, cred ca nu ai vorbi asa usor!
   Deoarece nu cred ca stii sa judeci altfel iti spun ca in centimetri grosime, hartie tiparita, documentele sedintei de buget+ rest inseamba un tom de formulare A4 , gros de 15 cm.
   Desigur nu se printeaza 33 de astfel de dosare, doar unul pe comisie.Consilierii le primesc pe email, si le citesti in formatele trimise.
   Crede-ma pt. A face corelatii, pentru a intreba CJ ( deoarece nu sunt extrem de detaliate) nu-ti ia doua ore( esti rau intentionata sau habarnista) .
   Mai pune in balanta inteligentei tale analize faptul ca anunta sedinta de buget sambata dupa masa pt. Miercuri, in mijocul saptamanii( in speranta, ca unii consilieri , din cauze multiple, nu vor veni..(Apropos, pana acum sedintele erau convocate vinerea, lunea, deoarece este ff convenabil pt. Majoritatea CJ( deparece obliga CJ sa trimita materialele mult mai repede si lasa minim o sapt. Intreaga materialele in analiza)-Sigur vor veni oricand anunta Stefut-Brigistul, sedinta!)
   Acum a anuntat-o fara respectarea cerintelor legale, fara dezbatere publica de minim 39 de zile L52..
   De ce ?
   Stim ce voia.
   Nu va mai face ce-a facut pana acum..
   Sunt ambii , politrucii pereche Karateka + Covorul sub lupa..
   Lupa voastra, a noastra, a cetatenilor!
   Gata cu festivismele!
   Ori ‘produceti’ ceva ori o sa va trimitem la ‘ produs’ pe centura’ la Mircea’, sau ‘la Briga’.
   Rusine!

 13. economist Răspunde

  Cu cât comentariile sunt mai lungi, cu atât observi mai bine că ” specialiștii ” care-și dau cu presupusul nu înțeleg nimic din mecanismul bugetar.
  Incompetenta postacilor e drapată în populisme triviale. Egale cu zero!

 14. sisu Răspunde

  Cum sa intelegem noi oameni de rand cand vadem ca nu inteleg nimica consilierii -avocati? Daca s-ar pune cu burta pa carte si ar lasa fumigenele, Aditza Cosma ar putea sa inteleaga(nu-i sigur). Nul intereseaza bugetu satmarenilor, doar publicitatea acuma cand ii tiuie c…l in PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.