Ultima actualizare: azi, 22:13
Locale

Mărturiile unui ofițer acoperit. Rețeaua de traficanți, filată de cinci ani! “Am crezut că am ratat totul!”

droguri petea 3333 de kilograme de heroină au ajuns în țară acum două zile, în două TIR-uri, prin vama Siret. Procurorii DIICOT și polițiștii DCCO au lucrat cinci ani, cu ofițeri sub acoperire, pentru a anihila rețeaua internațională a traficanților. Timp de cinci ani, zeci de ofiţeri acoperiţi din România și din alte state au fost pe urmele unei filiere internaţionale de trafic de heroină. Rețeaua vindea sute de kilograme, în valoare de miliarde de euro, doar la o livrare.

EVZ.ro a publicat declaraţia unui ofiţer acoperit din care reiese cât a fost de dificilă anihilarea rețelei.

Marfa provenea din Afganistan și urma să ajungă în Olanda. 11 transporturi au trecut în acești ani prin țara noastră, spun anchetatorii. Marţi, procurorii DIICOT, împreună cu ofițerii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din Poliția Română au capturat marfa disimulată în alte două TIR-uri intrate în țară prin vama Siret: nu mai puțin de 333 de kilograme de heroină, traficată de rețeaua monitorizată.

Operațiune riscantă
„Deși aveam ofiţeri acoperiţi la diferite nivele, ne-am temut foarte mult să nu eșueze operațiunea, de aceea era delicat momentul în care am decis să acționăm. La un moment dat, după ce am oprit cele două TIR-uri, concomitent, am avut un moment în care am crezut că am ratat totul.

Unul dintre șoferi a sunat pe cineva și i-a spus că îi e teamă să nu-i fie găsite ţigările ascunse. Eram siguri că am greșit și că în loc de heroină o să capturăm țigări. În cele din urmă, am găsit drogurile ascunse în rezervor, de fapt, era un rezervor în rezervor. Și am aflat că șoferul ascunsese și el două cartușe sub scaun. Era stupefiat când a văzut drogurile”, ne-a spus unul dintre anchetatori.

„Green Arrow”

Șeful DCCO, comisarul-șef de poliție Jean Cucu, a declarat că primele informații despre acest transport de droguri au apărut în urmă cu cinci ani, rețeaua fiind supravegheată din 2010.

Operațiunea de prindere a traficanților a avut numele de cod „Green Arrow”, („Săgeata verde”) datorită perfecţiunii la care ajunsese reţeaua, din care au fost demascate 11 persoane. Trei sunt cetăţeni turci – Yigit Hakan, Sincar Huseyin și Lokman Omer. Aceștia, împreună cu Saman George Solomon și Liviu Constantin Binga au pus bazele structurii din reţea care acţiona în România, unde au înfiinţat un depozit, pentru a întrerupe traseul.

Cei patru au organizat mai multe transporturi în Ucraina și Turcia, spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăți comerciale – Unitrafic SRL și Calor Silvi SRL, ce dețin autocamioane înmatriculate în România.

„TIR-urile au fost conduse de Marin Ghidarcel, din județul Olt și de Ion Danciu, amândoi de 60 de ani. Fiecare a primit câte 1.000 de euro pentru ultimele transporturi”, a mai povestit ofițerul acoperit.

Câștigurile traficanților

Prin distribuirea drogurilor capturate către consumatori, traficanții ar fi câștigat aproximativ 40 de milioane de euro, spun anchetatorii. Ei explică faptul că cele 330 de kilograme de heroină ar fi urmat să fie vândute, mai întâi engros, contra sumei de opt milioane de euro, în condiţiile în care analiza de laborator a arătat că puritatea heroinei era de până la 65%.

„Având în vedere că pe piaţă, heroina are o puritate de până la 15%, câștigurile dealerilor ar fi fost de cinci ori mai mari, pentru că ei urmau să vândă heroina porţionat”, mai explică ofiţerii.

La acţiune au mai participat SRI și Direcția Operațiuni Speciale.

Câștigurile, investite în marfă și imobile

Anchetatorii mai spun că traficanţii investeau sumele fabuloase pe care le câștigau de pe urma livrărilor de heroină în imobile, dar și în alte transporturi, pentru a-și asigura continuitatea „afacerii”.

În urma perchezițiilor făcute, ieri, în Râmnicu Vâlcea, au fost confiscate două mașini de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri și 136.000 de euro. Tribunalul București a dispus arestarea a patru dintre cei 11 demascați: Yigit Hakan, Saman George Solomon, Liviu Constantin Binga și Sincar Huseyin.

sursa: evz.ro

5 comentarii

 1. Gabi Radulescu Răspunde

  Cinste si onoare pt cei care isi fac daroria.E meserie care nu place orcui.Trebuie sa iti placa.Rasplata e mica in raport cu raspunderea.Aici se plateste cu viata nici cu cardul nici cu puscarie.

 2. gigi Răspunde

  RESPECT!

 3. sa credem? Răspunde

  Asa sa fie cum zic autoritatile, dar pentru 5 ani de munca este cam putin ceea ce s-a prezentat pana acum.
  Pe mine nu ma conving pana acum ca a fost un mare caz lucrat de politiile mai multor tari prin numarul de persoane prezentate ca fiind implicate si prin faptul ca acel camion trebuia sa ajunga la destinatie si acolo prinsi cei care il preluau.
  Este bine si asa dar

  • Romanul Răspunde

   Nu vi se pare aiurea ca o astfel de incarcatura sa accepte sa fie transportata soferii pentru 1000 de euro?
   Iar apoi, doar aici la noi sa-i fi gasit?
   Asta miroase mai mult a romanism “omu’ care trebuia sa inchida ochii la vama contra unei anumite sume, nu i-a convenit valoarea, asa ca i-a dat in gat”.
   E imposibil ca aceste tiruri sa fi trecut atatea granite si filtre si doar la Satu Mare sa-i fi prins.
   Aici unde nu-s in stare sa prinda un criminal ce a ucis si violat pe dig, dar is in stare sa gaseasca 330kg de heroina fix in rezervoarele de tir. hai sa fim realist.
   Pe cine mintiti ma? Stau 5 ani in tufe sa spioneze si vin cu abia 330kg. La fel au facut si cu asa zisi oameni de afaceri din Satu Mare, au stat tot vreo 5 ani sa-l spioneze pentru evaziunie fiscala, iar apoi dupa ce a furat si spala peste 1 mil de euro, l-am prins si l-au suflat in cur 1 an, acuma din nou il vezi prin oras in Panamera.
   Astea-s labarii si baliverne fratilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.