Ultima actualizare: azi, 11:14

Locale

Migrația berzei negre din Satu Mare spre Africa, urmărită prin satelit

barza neagra (3)Barza neagră, căreia specialiștii Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare în luna iunie i-au montat transmițător satelitar, a început lunga sa migrație spre locurile de iernare din Africa. Pasărea, botezată Tur, la început a zburat de-a lungul Someșului, după care a traversat Câmpia Transilvaniei spre sud. După câteva popasuri lângă Târgu Mureș și Brașov, astăzi, 24 august s-a oprit în lunca Dunării, aproape de Cernavodă.

Munca a fost începută în iarna anului 2014 în stejăretele bătrâne ale Ariilor Protejate Râul Tur, unde specialiștii ariilor protejate, ajutați de aproape 20 de voluntari, au reușit să identifice mai multe cuiburi de barză neagră. Vara una dintre păsările adulte din aceste cuiburi a fostcapturată și eliberată, având montată pe spate un aparat micuț de poziționare satelitară (GPS) cu transmițător. Este prima barză neagră din România dotată cu transmițător satelitar.

”Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Conservarea valorilor naturale și peisagistice ale pajiștilor din Ariile Protejate „Râul Tur” finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Una dintre obiectivele proiectului este identificarea valorilor naturale ale pajiștilor din ariile protejate. Barza este o specie umbrelă, a cărei cercetare ne ajută la cartarea celor mai valoroase habitate de pajiște, iar concentrând măsurile de conservare pe aceste teritorii putem asigura protecția pentru celelalte specii protejate. În cadrul proiectului am montat transmițătoare cu GPS pe o barză neagră și o barză albă, iar anul viitor dorim să montăm pe încă o barză neagră”, a spus Márk-Nagy János, directorul Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare.

Tur a pornit la drum în data de 16 august 2015, dimineața între orele 8-9. Majoritatea berzelor negre de obicei pleacă cu douăsăptămâni de întârziere față de berzele albe, adică la începutul-mijlocul lunii septembrie. Astfel putem afirma că Tur și-a început odiseea mai repede decât era de așteptat. Populația de berze negre din România se estimează la 400-800 de perechi, deci este o specie mult mai rară decât binecunoscuta barză albă. Până acum nu existau informații despre rutele de migrație, locurile de popas și de iernarea berzelor negre din România. Din date străine știm doar că locurile de iernare a berzelor negre din Europa de Est sunt la nord de Ecuator, în Etiopia și Republica Centrafricană, la aproximativ 6000 km de zonele de cuibărit. Datele obținute de la unele berze negre din Cehia, dotate cu transmițătoare de tip vechi fără GPS arată că ajung în locurile de iernare în medie în 80 de zile, cu o viteză medie de 176 km/zi”, a declarat Dr. Kósa Ferenc, biolog la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca. 

traseu TUR august 2015

”Barza neagră este pasărea cea mai secretoasă a pădurilor noastre. În contrast cu barza albă este foarte greu de observat de om. Pasărea dotată cu transmițător satelitar înregistrează coordonatele geografice în fiecare oră, astfel le putem urmări foarte bin ecomportamentul. Obiectivul nostru principal este să aflăm locurile de hrănire în perioada de creștere a puilor. Dacă suntem norocoși transmițătorul, care funcționează pe baza unui mic panou solar, va funcționa timp de mai mulți ani, astfel având șansa să cunoaștem detaliile mai multor perioade de reproducere, migrație și iernare”, a afirmat Dr. Szabó D. Zoltán, biolog, Ocellus. 

Cele două păsări dotate cu transmițătoare pot fi urmăritepe pagina http://ciconia.ro/sattrack.html.

Drumul lui Tur poate fi vizualizat pe harta atașată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.