Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Sănătatea în atenția liberalilor sătmăreni. Legea prevenției în sănătate supusă dezbaterii publice

OFL Satu Mare, dezbatere preventie sanatate (1)Proiectul de lege privind prevenția în sănătate a fost supus dezbaterii publice de către OFL Satu Mare la care au participat medici specialiști, psihologi și reprezentanți ai unor ONG-uri. Alături de inițiatoarele acestei acțiuni la Satu Mare, Emilia Enătescu și Ileana Blidar, copreședinți ai OFL Satu Mare, au fost medicii: academician dr. Virgil Enătescu, Teodor Mihali, Liviu Dragos, Pfau Sălăgean Iulian, Lucreția Kabai de la Asociația de Psiho-oncologie Hathor Maeve Nectarie Satu Mare, precum și cei doi copreședinți ai PNL Satu Mare, Romeo Nicoară și Petre Mureșan.

Peste 100 de sătmăreni interesați de subiect au participat la restaurantul Piramida pentru a afla ce înseamnă prevenția în sănătate, ce își dorește acest proiect de lege și care sunt opiniile specialiștilor din domeniu.  Legea prevenției în sănătate este o inițiativă cetățenească susținută de PNL prin intermediul Organizației Femeilor Liberale. Această lege prevede necesitatea finanțării de la bugetul de stat a programelor de prevenție, inclusiv programe de screening pentru cancerul la sân, și utilizarea între 2-10% din fondurile Ministerului Sănătății pentru prevenție.

Această lege dorește înființarea unei autorități care se va ocupa de prevenție prin programe naționale pe diferite specialități în care vor fi consultați atât practicieni, medici din spitale, mediul universitar cât și cel academic. Aceste programe trebuie să fie evaluate anual pentru a se vedea în ce măsură răspund cerințelor populației și de asemenea trebuie să fie realizate pe termen lung, indiferent de coloratura politică. Totodată este necesară crearea unui mecanism de plată a medicilor pentru activitățile de prevenție desfășurată dar și stabilirea prin lege a obligațiilor cetățenilor de conformare la activități de prevenție”, a explicat Emilia Enătescu.

OFL Satu Mare, dezbatere preventie sanatate (21)Doctorul Liviu Dragoș a prezentat succint câteva date statistice privind contribuțiile bugetare ale Ministerului Sănătății sistemului sanitar, care e de sub 1%, restul de 99% fiind din încasările de la cetățenii acestei țări. Din păcate, în ultimii zece ani în județul Satu Mare cancerul a crescut cu 400%, date ce îngrijorează sătmărenii.

Faptul că sunteți atât de mulți aici și faptul că începeți să fiți tot mai interesați, înseamnă că începeți să fiți mai conștienți. Prevenția este a doua parte a medicinii ce se ocupă cu prevenirea situațiilor care necesită tratament. Prevenția trebuie să aibă un caracter obligatoriu și nu înseamnă doar vaccinuri și igienă. Acum 20 de ani, conform unor studii americane, la 1 dolar investit în prevenție se economisea 13 dolari. Mai nou se vorbește de 1 la 9. Este important acest aspect pentru că este vorba de inteligență financiară, iar noi ne văităm că suntem săraci, dar nu gândim. În România în sistemul asigurărilor de sănătate ajung 175 euro/an/cap de locuitor, Bulgaria are 280 de euro, Ungaria are 800 de euro și de la 1000 de euro în sus în alte țări europene și contribuțiile ministerelor este de 50-60%, nu 1%. Și atunci ce e de făcut? Vreau să scot în evidență și să vă sensibilizez de ce sunt necesare acele investigații la timp și să nu cheltuim tot salariul pe tratamente. Aici e necesitatea de a înființa o instituție care să se ocupe direct și face politici de medicină preventivă. Cei mai buni specialiști din țara noastră trebuie să stabilească prioritățile”, a afirmat Liviu Dragoș.

Toți medicii specialiști prezenți în sală au afirmat că sistemul medical din România este unul bolnav, lipsește o infrastructura sanitară, iar legislația din domeniul sanitar și cel al asigurărilor de sănătate are carențe, indiferent că este vorba de medicina muncii, de medicina familiei, de cercetare, iar cea de prevenție este inexistentă.

Ne dăm viața pe mâna unor nulități. Să iasă analfabeții din sănătate”, a concluzionat academicianul dr. Virgil Enătescu.

OFL Satu Mare, dezbatere preventie sanatate (4)

”PNL are grijă de sănătatea”, este un proiect național ce implică acțiuni de prevenție, oferirea de consultații gratuite și susținerea proiectului de lege prin strângerea a 100.000 de semnături.

2 comentarii

  1. Phitya Răspunde

    E bună asta cu sănătatea, ca Iiberalii sunt cam bolnavi! Dr. Dragos a ieșit de la naftalină, jale mare băieți! Numa numele e de voi, ca în rest, nu a mai rămas mare lucru!

  2. GIGI Răspunde

    BUFONII IN ACTIUNE! DORMEO SI COMPANIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.