Copiii din întregul județul Satu Mare care reprezintă toate zonele etnofolclorice au participat astăzi la cea de-a V-a ediție a festivalului concurs de folclor ”Danțu Mânânțăilor”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean. Ansambluri folclorice din Țara Oașului, Zona Codrului, de maghiari, șvabi și chiar și un ansamblu de romi și-au prezentat porturile tradiționale, dansurile și obiceiurile.
Festivalul s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, care a fost neîncăpătoare, fiind prezent un numeros public sătmărean. În fața spectatorilor dar și a membrilor juriului nu mai puțin de 400 de copii, îmbrăcați în straie populare, mândri și-au reprezentat zona folclorică prin tradiționalul joc popular, iar soliștii vocali și instrumentiști au interpretat cântece populare.
”Anul acesta avem concurenți din întreg județul Satu Mare care reprezintă toate zonele etnofolclorice ale județului nostru. Ca și în anii trecuți, avem foarte mulți concurenți, fiind peste 400 de copii care iată că își păstrează nealterat tradițiile și reprezintă tradiția folclorică din care provine. Considerăm că este foarte important de a promova și de a cinsti tradițile noastre”, a declarat directorul Centrului de Creație, Robert Laszlo.
Singurul criteriu de jurizare la acest festival este talentul, fapt pentru care le va fi foarte greu membrilor din juriu să desemneze câștigătorii, deoarece toți copiii au dat dovadă de mare talent.
Premiul cel mare care se va acorda este în valoare de 600 de lei iar toți concurenții vor primi diplome de excelență.