Ultima actualizare: azi, 15:55

Locale

Ziua Naţională fără Tutun, marcată și la Satu Mare

images (4)Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” –, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător.  Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.  

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Agenția Națională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, folosește acest prilej pentru a derula, la nivel local, activități de informare-sensibilizare-conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă.

Astfel, în perioada 16 – 21 noiembrie 2015 Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare (C.P.E.C.A Satu Mare) desfășoară următoarele activități de informare, educare și conștientizare a copiilor și tinerilor cu privire la riscurile consumului de tutun și a fumatului pasiv:

– 16.11.2015, la  Colegiul National „Ioan Slavici” Satu Mare s-a desfășurat o acțiune de informare și conștientizare a elevilor din clasa a VI-a, cu privire la riscurile consumului de tutun și a fumatului pasiv, în cadrul proiectului ”Educație Școlară prin Baschet”.

– 17.11.2015 la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 1 și nr. 3 Carei, s-a desfășurat o activitate de educație pentru sănătate, adresată copiilor din grupă mare, având ca temă – fumatul pasiv.

– 18.11.2015 la Şcoala Gimnazială Nr.1 și Școala Gimnazială nr.3 Negrești-Oaș se desfășoară activități de conștientizare și sensibilizare a elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, cu privire la riscurile consumului de tutun și efectele fumatului pasiv.

– 19.11.2015, medicii de familie vor fi invitați să se alăture Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare (C.P.E.C.A Satu Mare) în diseminarea informațiilor legate de riscurile consumului de tutun, alcool și droguri asupra sănătății familiilor și a comunității sătmărene.

În scopul promovării unui stil de viață sănătos, fără tutun, alcool și droguri, în perioada 20-21.11.2015, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare susține Colegiul Național „Ioan Slavici” în organizarea competiției de street-ball pentru copiii din clasele a III-XII-a, în cadrul proiectului educațional ”Educație școlară prin baschet”, ediția a VI-a. Competiția din acest an se adresează doar fetelor și sunt înscrise un număr de 29 de echipe participante, de la școlile gimnaziale și liceale din Satu Mare, Negrești-Oaș și Sighetul Marmației.

Sursa: C.P.E.C.A. Satu Mare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.