Ultima actualizare: azi, 14:16
Locale

Concurs Internațional de Staroste și Tarafuri foclorice

starosteCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprjinul Consiliului Județean, organizează duminică,  5 februarie 2017, de la ora 15:00, cea de-a III a ediție al Concursului Internațional de Staroste și Tarafuri de muzică populară în localitatea Ser.

Starostele (se folosește și forma „taroste”), este personajul foarte important în desfășurarea nunții. Persoana starostelui este aleasă de tineri în înțelegere, acesta face parte dintre neamurile unuia sau din cercul de prieteni și cunoscuți ai tinerilor sau părinților lor. În trecut era unul din „chemătorii”pentru nuntă. În Oaș poate fi și femeie, în celelalte zone ale județului numai bărbați. Starostele recită ciclul orațiilor care subliniază despărțirea tinerilor de părinți – iertăciunile („bulciugul” termen care se mai folosește în zona noastră), urări și închinări de felicitare a nașilor.

Se mai fac urări  la înmânarea darurilor (la maghiari în secolul trecut era dansul miresei ocazie cu care se strângeau daruri în bani la „cumpărarea miresei”, ultimul dansator fiind mirele), și tot la maghiari urări la aducerea bucatelor la masă și ospăț. Ultima obligație a starostelui este strângerea darurilor pentru tineri.

Taraful este o formație muzicală, constând dintr-un grup mic de lăutari (de la 3 până la 8 muzicanți), care cântă muzică lăutărească sau populară.

Concursul internațional de staroste și tarafuri are rolul de a populariza și a conserva orațiile tradiționale și specifice zonelor de folclor definite de județul Satu Mare precum și muzica populară tradițională specifică zonei. De asemenea, muzicanții se întrec în măiestrie și conservarea folclorului muzical autentic și tradițional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Jale în școlile din Satu Mare. Un sfert dintre ele nu au pază

Jale în școli. Mai bine de o un sfert dintre școlile județului Satu Mare nu au, nici în acest moment,...

Închide