Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Aeroportul Satu Mare, dezvoltat în urma unui posibil parteneriat cu Ucraina

SAMSUNG CSCAeroportul Satu Mare ar putea fi dezvoltat în urma unui posibil parteneriat pe care județul nostru l-ar putea avea cu Ujgorod. 

Prefectul Darius Filip l-a primit ieri, în cabinetul său, pe însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în România, Excelența Sa Yevhen Levytskyi (Eugen Levitski). Acesta a fost însoţit de către preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, respectiv de către preşedintele de la nivel judeţean al Uniunii Ucrainienilor din România, Liuba Horvath.

La întâlnire au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, subprefectul Altfatter Tamas şi managerul public din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Satu Mare, Cristian Mariţa.

Discuţiile au debutat cu o trecere în revistă a relaţiei bilaterale, concretizată prin înfrăţiri între localităţi din România şi Ucraina, manifestări culturale comune precum şi întâlniri de lucru, ultima fiind cea din 18.11.2016  din punctul de frontieră Halmeu (România) – Diakovo (Ucraina), o întâlnire cu delegația condusă de ministrul infrastructurii din Ucraina, Omelian Vladimir și reprezentanți ai administrației regiunii Transcarpatia.

Reprezentantul Ucrainei, Excelenţa Sa Yevhen Levytskyi a lansat către autorităţile judeţene un apel privind susţinerea minorităţii ucrainiene în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă şi exprimarea identităţii culturale naţionale a etnicilor ucrainieni în România.

Dintre proiectele comune pe care acesta le va transmite autorităţilor centrale de la Kiev se numără cele privind fluidizarea traficului prin punctele de frontieră Halmeu şi Sighetu Marmaţiei, legătura de cale ferată pentru traficul de călători de la Satu Mare până la Ujgorod şi un posibil parteneriat între Satu Mare şi Ujgorod pentru dezvoltarea unui proiect comun cu finanţare europeană pentru dezvoltarea celor două aeroporturi (oportunitate de finanţare în acest exerciţiu financiar european prin  Programul Transfrontalier România-Ucraina).      

Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip l-a asigurat pe înaltul reprezentant al Ucrainei  de toată susţinerea pentru proiectele etnicilor ucrainieni din judeţul Satu Mare, afirmând că în doamna Liuba Horvat şi în deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi  au parteneri  de încredere. Prefectul a menţionat că speră să se revadă cât mai devreme la Satu Mare sau la viitoarele evenimente culturale din Ucraina (21 aprilie 2017  – Ziua Bunei Vecinătăți,  la Apșa de Mijloc, respectiv în 7 mai 2017 –  Festivalul Vinului din Ugocea la invitaţia preşedintelui Administraţiei Raionale Vinogradov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.