Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

Trei minori fugiți de acasă. Polițiștii i-au identificat și fac recomandări părinților

În ultimele 24 de ore,  politiștii sătmăreni au efectuat activități complexe pentru identificarea a trei minori fugiți de acasă. 

Astfel, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, în colaborare cu polițiștii Postului de Poliție Andrid, au soluționat dispariția unei minore de 16 ani din comuna Andrid,  care în seara zilei de 17.04.2017, în jurul orei 20.00, a plecat la magazinul din sat și nu a mai revenit la domiciliu. După un periplu prin municipiul Satu Mare, a fost depistată  pe raza comunei Andrid și predată familiei,  fără ca  în această perioadă minora să fi fost victima vreunei infracţiuni.

Tot în cursul zilei de ieri,  în colaborare cu polițiștii din cadrul Postului de poliție  Roșiori, județul  Bihor, a fost depistată la domiciliul unui tânăr din această localitate, o minoră de 14 ani, din localitatea Domănești, județul Satu Mare, care la data de 29.03.2017, a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Minora a fost internată la Centrul de Asistență Socială Andrei din  Satu Mare

Și polițiștii negreșteni au identificat pe raza orașului o minoră de 14 ani din orașul Baia Sprie, județul Maramureș, care la data de 17.04.2017, a plecat voluntar de la domiciliu. Minora era dată în urmărire de I.P.J. Maramureș, iar după identificare a fost predată mamei sale.

Politiștii recomandă părinților sau persoanelor cu responsabilități,  să supravegheze îndeaproape minorii, astfel încât să nu îi supună victimizării. Cel mai frecvent, copiii care au fugit de acasă sau din sistemul rezidențial au avut următoarele motive și comportamente:

– dorința de libertate, neîngradită de anumite reguli de comportament; acești copii aleg să  vagabondeze câteva zile, singuri sau împreună cu alți prieteni, întreținându-se din banii luați înainte de plecare, din practicarea cerșetoriei sau chiar din furturi; de regulă, comportamentul școlar al acestora este caracterizat de absenteism, abandon, corigență sau repetenție, atitudini agresive față de colegi și profesori; la momentul găsirii lor, manifestă adesea refuz sau reticență de a se întoarce în familie sau în centrele de ocrotire;

-dorința de autonomie financiară, ca o soluție la lipsa de perspectivă resimțită în centre; acești copii încearcă să se angajeze sezonier la diferite persoane particulare, sa treacă frontiera pentru a lucra în străinatate, să practice prostituția sau să se angajeze temporar în cluburi de noapte sau baruri. De cele mai multe ori pleacă din centrele de ocrotire împreună cu alți colegi și aleg împreună diverse forme de comportament riscant, victimal sau infracțional; la momentul găsirii lor, manifestă adesea refuz sau reticență de a se întoarce in centrele de ocrotire;

-dorința de a se muta împreună cu un prieten(cel mai frecvent) sau o prietenă; majoritatea fetelor care aleg aceasta soluție refuză, de obicei, atunci cand sunt găsite sa se reîntoarcă la domiciliu sau au suficiente rețineri, astfel încât se poate prognoza în majoritatea acestor cazuri că vor repeta evenimentul; pentru ele, a locui cu un bărbat înseamna atât satisfacerea dorințelor și  nevoilor afective, cât și scăparea din situațiile dificile cu care se confruntă în viața: sărăcia, violențele, conflictele permanente, lipsa de atenție și afecțiune.

Politiștii recomandă părinților să aibă o atitudine deschisă față de copii, să manifeste disponibilitate față de problemele acestora si să promoveze în permanență comunicarea, pentru a preveni astfel de situații nefericite.

Sursa: Poliţia Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.