Ultima actualizare: ieri, 22:25

Locale

FOTO. Festival Internaţional de Literatură la Satu Mare. Invitaţi din 5 ţări

 

Prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură, zilele revistelor Cronograf și Sugurat, a început în cursul acestei dimineți, în sala Aurel Popp a Muzeului de Artă din municipiul Satu Mare.

Scopul festivalului este acela de a promova două reviste de cultură și literatură din municipiul Satu Mare: revista Sugurat, care este tipărită în limba maghiară și revista Cronograf, în limba română. De asemenea, festivalul are ca scop atragerea oamenilor de cultură din întreaga țară, și nu numai, în județul Satu Mare.

”Acest eveniment a fost gândit tocmai pentru a atrage atenția asupra mișcării literare sătmărene și de a pune într-o nouă paradigmă activitatea literară propriu-zisă. Știm foarte multe despre literatura americană, despre literatura engleză, franceză, dar știm atât de puține lucruri despre literatura vecinilor noștri: a celor din Ucraina, a celor din Ungaria. Cred că aceste întâlniri sunt extraordinar de bune tocmai pentru ca oamenii să se cunoască, și e un bun prilej, un bun pretext pentru a aduce oameni de cultură la Satu Mare pentru că Satu Mare este un oraș pe care mulți nu l-au descoperit. Și efortul nostru de astăzi se înscrie în acest demers de a aduce oameni importanți în Satu Mare, ca apoi să vorbească despre locurile și oamenii Sătmarului”, a afirmat Felician Pop, directorul Muzeului Județean.

Acesta a mai subliniat importanța prezenței scriitorilor în viața cetățenilor și însemnătatea creațiilor acestora în momentul actual.

”Scriitorul, creatorul trebuie să fie prezent în viața cetățenilor. Nu mai suntem scriitorii care trăim într-un turn de fildeș, izolați și așteptăm să ne vină inspirația. Scriitorul trebuie să fie un om al timpului său și opera să pătrundă esența și spiritul timpului în care trăim”, a mai adăugat Felician Pop.

Festivalul se desfășoară pe parcursul a două zile, astfel că programul va continua mâine la Carei, unde va avea loc prezentarea revista literară maghiare la Castelul Karolyi.

La eveniment au fost prezenți invitați din Slovacia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Sălaj, București, Botoșani, Medgidia, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea și Cluj Napoca. Organizatorii evenimentului sunt: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Muzeul Județean și Asociația Scriitorilor de Nord-Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.