Sătmăreni prinşi colaborând cu firme “fantomă”. Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor STAN MARIA şi MARTIS JANOS, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală în modalitatea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
Inculpata Stan Maria – administrator la S.C.Bau Machine Servicii SRL. Certeze, jud. Satu Mare în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada iulie 2011 – iulie 2012, a dispus înregistrarea în contabilitatea societăţii a unui număr de 20 facturi fiscale provenind de la un număr de 2 societăţi comerciale de tip „fantomă”, în valoare totală de 3.139.858 lei reprezentând contravaloarea unor prestări servicii fictive, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul de stat cu suma de 669.419 lei (607.715 lei – TVA şi 61.704 lei – impozit pe profit).
Inculpatul Martis Janos – administrator la S.C. Diana & Cintya SRL. Satu Mare şi S.C. Simsnord SRL. Valea Chioarului, jud. Maramureş, care în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada iulie 2011 – iulie 2012, cu ştiinţă a pus la dispoziţia inculpatei Stan Maria – administrator la SC. Bau Machine Servicii SRL. Certeze, jud.
Satu Mare un număr de 20 facturi fiscale în valoare totală de 3.139.858 lei reprezentând contravaloarea unor prestări servicii fictive, în vederea înregistrării lor în contabilitate şi având ca efect cauzarea unui prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 669.419 lei ( 607.715 lei – TVA şi 61.704 lei – impozit pe profit).
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Satu Mare.
La soluţionarea dosarului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare – Poliţia Oraşului Negreşti-Oaş – Compartimentul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Sursa: Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare