Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

Patrule pe Someş. Se termină cu braconajul şi aruncatul gunoaielor

 

Mai multe patrule pe Someş ar putea apărea în următorii ani în judeţul Satu Mare în scopul combaterii depozitelor ilegale de deşeuri dar şi a braconajului. Consiliul Judeţean a pregătit un proiect de urmează să fie deepus pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile, intitulat „RIVERSIDE – Rapid Intervention Versus Environmental Risks on Someş/Szamos Interfering Deteriorating Effects”.

“Activitățile proiectului propus au ca urmare obiectivul de a combate acest fenomen prin patrule pe apă și pe uscat pentru a verifica depunerile de deșeuri, formele de poluare ocazionale şi activitatea de braconaj. Pentru a facilita accesul voluntarilor la râu, se vor monta 16 rampe de lansare ambarcațiuni de dimensiuni mici de-a lungul întregului curs al Someșului de pe teritoriul județului Satu Mare. Au fost prevăzute campanii de strângere a deșeurilor depuse, activități de conștientizare a populației riverane despre valorile naturale ale văii Someșului, respectiv conceperea (proiectarea și realizarea) unui prototip de utilaj automat de extragere a deșeurilor plutitoare de pe suprafața râului. Cele 16 puncte pentru rampe de lansare ambarcațiuni de dimensiuni mici sunt: Pomi, Roșiori, Someșeni, Valea Vinului, Lipău, Cărăşeu, Potău, Eteni, Berindan, Mărtinești, Păulești, Satu Mare – ștrand, Satu Mare – zona pod CFR, Vetiș, Dara și Oar”, precizează proiectul.

Partenerii din Ungaria vor realiza activități asemănătoare pe porțiunea cursului Someșului de pe teritoriul județului Szabolcs-Szatmár-Bereg.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului a fost definit un buget de 2.390.242 euro (inclusiv TVA), din care 0 lei valoare neeligibilă. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 411.690 euro, iar contribuția proprie a Județului Satu Mare este de 2% din bugetul proiectului, adică 8.233,8  euro. Finanțarea, conform regulilor din ghidul solicitantului, este de 98% din cheltuielile eligibile.

Urmează ca acest proiect să fie depus spre finanţare europeană prin Programul de Cooperare România – Ungaria şi probabil să fie implementat în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.