Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Consiliul Local, condamnat pentru impunerea limbii maghiare! CNMR: ,,Decizie discriminatorie”

Coaliția Națională pentru Modernizarea Romaniei condamnă ferm decizia antinațională și discriminatorie prin care Consiliul Local Satu Mare a scos la concurs pentru ocuparea de funcții publice la Poliția Locală mai multe posturi pentru care a inclus la condiții eliminatorii cunoașterea limbii maghiare.

,,Reamintim TUTUROR autorităților publice ca LIMBA NAȚIONALĂ OBLIGATORIE în instituții conform Constituției României este LIMBA ROMÂNĂ”, afirmă răspicat Coaliția Națională pentru Modernizarea României, citată de agerpres.

Aceasta decizie aduce grave prejudicii bunei înțelegeri și conviețuiri între etnicii români și maghiari din România, puterea de simbol a unei astfel de decizii fiind profund negativă.

Astfel, Coaliția Națională pentru Modernizarea României va sesiza Comisia pentru Abuzuri din Camera Deputaților dar și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în vederea aplicării de sancțiuni și restabilirea relației de încredere între toți cetățenii Municipiului Satu Mare

Coaliția Națională pentru Modernizarea României salută și susține decizia corectă, legală si romaneasca a prefectului Județului Satu Mare care a atacat în contencios aceasta abuzivă, discriminatorie și revoltătoare.

Astfel de decizii ale unor lideri ai comunității maghiare locale sau centrale subminează grav încrederea și stabilitatea relației dintre cetățeni de etnie romana și cei de etnie maghiară. Abuzul de drept depașeste cu mult drepturile culturale și identitare.

Sursa agerpres.ro

67 comentarii

  1. Vasile Răspunde

    Nivelul de prostie este infricosator. E normal sa stie maghiara politistul local, acum, nu stiu daca aceasta trebuie sa fie o conditie eliminatorie sau de sporire a punctajului candidatului. Satu Mare este la frontiera, cu o mare comunitate maghiara, iar aceasta divizare, bazata pe invrajbire etnica, serveste exclusiv politicienilor de ambele nationalitati. In timp ce satmarenii, romani sau maghiari, se cearta intre ei pe nimicuri (ie daca stie ungureste politistul local), politicienii continua sa fure. Divide et impera.

  2. BBT Răspunde

    Obligatoriu sa știe limba romănă

  3. BBT Răspunde

    Vai de mama voastră

  4. LEX Răspunde

    Ma întreb dacă și pentru polițiștii locali din Ungaria din zonele cu minorități române este proba eliminatorie cunoașterea limbei romiâne.

    • y Răspunde

      Este. Și nu înțeleg tam-tam-ul ăsta. Nu este campanie. Păstrați muniția pe anul viitor, altfel veți obosi.

    • Experience Răspunde

      In debrecen ungaria, oras la cca 30km dupa granita cu politia nici in engleza nu am putut sa vb cu ei, ce sa vorbesc de romana.

  5. nelu Răspunde

    Oare nu ar fi mai bine sa fie obligatorie limba engleza, fiind vecini cu U E . Trebuie bine analizat si in ziua examenului, propun sa manifestam in fata institutiei pentru a nu se mai face astfel de abuzuri.

    • matroz Răspunde

      Mai bine sa-i vorbim aiuritului de primar cand il vedem in engleza!O sa fuga ,dar macar de s-ar duce!Ideea nu e rea,daca le spunem si ceva de mama lor!

    • y Răspunde

      Vezi că te aude tante Merkel. Engleza, când ăștia tocmai ies din UE? De fapt nu au fost membri pe bune niciodată.

  6. laurentiu Răspunde

    ha, ha ha si in Statele Unite politistii sunt obligati sa cunoasca limba minoritatilor de pe unde sunt arondati! 🙂 LIMBA OFICIALA ESTE LIMBA ROMANA…CHIAR DACA KESERKENI NU O VORBESTE!!!! 🙂

    • y Răspunde

      Calm că faci infarct pe căldura asta. Și nu compara SUA cu Românica. Acolo prima dat polițistul trage și abia apoi te întreabă. Dacă-ți place du-te acolo. Dacă ai viză.

      • Satmarean Răspunde

        …..iar tie daca u-ti place dute in Hu. Limba romana OBLIGATORIE pt toate minoritatile . Acasa vb cum vrei .

        • y Răspunde

          Tu crezi că mi-am dedicat viața ca să îi enervez la culme pe toți daco-burebisteno-decebalensiensis din lume. Greșit. Puțin îmi pasă. Hai că e duminică și iar va fi foarte cald. Ai grijă de tine să nu faci infarct. Și bea mai multe lichide, de preferat nu alcool. Înainte de a comenta aiurea ce ar fi să te duci la Gyula (Jula pe românește) și să afli pe pielea ta viața de minoritar din HU. Și dacă prin Ungaria dacă nu știi hungurește te servesc românește, drept o română stâlcită dar cred că înțelegi cu puțin efort, deci tu să refuzi. Nu, domnule, vânzătorul să vorbească HU pentru că ești în HU. Și nu pentru mine ci pentru limba ta maternă pe care o prețuiești așa mult, te rog frumos scrie corect. Și fă rost de niște caractere românești. Dacă nu te descurci, biztoș (scuze, am vrut să scriu sigur) copii tăi de pot ajuta. Sau vreun vecin. Hai,pa.

        • comentator Răspunde

          Iar dacă ție nu-ți place aici și faptul că sunt și alții în afară de români du-te acasă de unde ai venit. Dacă nu știi întreabă de la părinți și bunici sau documentează-te din documente. Și să nu mănânci curtoșcolaci că o să-ți stea în gât. Și nici gulaș.

  7. pastorta Răspunde

    Este corect ca un organ al poitiei sa cunoasca limbile de circulatie internationala,si aflandu-ne la frontiera ar trebui sa stie,germana,turca,araba,italiana,franceza,maghiara,roma( tiganeste),chineza,japoneza,filipineza,rusa,bulgara,spaniola,portugheza!!!!!!!! Toate sunt necesare,avand in vedere situatia politica actuala! Dar sa spui ca numai lb.maghiara este proba eliminatorie,este cam prost formulat! Nimeni nu cere sa fie asi,sa le cunoasca la perfectie,dar minimul necesar este obligatoriu!! Daca tot suntem la frontiera,nu???? Daca motivul este altul cu lb maghiara,recomand conducerii prinariei,si consiliului,sa isi aduca aminte ca au fost votati si de romani si de maghiari si la viitoarele alegeri le vom cere sa cunoasca toate limbile la perfectie,altfel nu ii mai votam!!!!!! Pe curand!!!!

  8. Mimi Răspunde

    Bai fratilor bai!!! Oare acesti maghiari care s-au nascut si au studiat aici, nu au avut in scoala limba romana? Nu au dat ei Bac-ul din lb.romana? Cum adica sa nu o vorbeasca si sa fie nevoie ca noi romanii sa le vorbim pe limba lor? Ce e atupizenia asta? Este atac pe fata la integritatea morala a romanilor si la cea teritoriala a Romaniei!!! Toate aceste actiuni ale comunitatii maghiare fac parte dintr-un plan pe termen lung foarte bine pus la punct! Cred ca am fost prea toleranti cu ei! Pana aici!

  9. y Răspunde

    Atupizenie? Română? Tu ești atac direct la limba noastră maternă. Nu te mai uita atâta la anumite posturi TV.

  10. matroz Răspunde

    Ar fi poate de trecut cu vederea.Nu e rau sa stie,trebuie sa-i inteleaga cineva si pe nestiutorii de carte!
    Dar marlania merge mai departe!Maririle lor honvezii nu doresc sa sarbatoreasca Centenarul Unirii in Romania!Ungurul sef ,ceva cu Kele-ma rog ,nu tin minte numele dusmanilor tarii,face asemenea declaratii aiuritoare la adresa Romaniei.
    Mie imi place sa ma harjonesc aici cu preainfocatii unguri,dar de aici si pana la asemenea declaratii este cale lunga!Omul e dus rau cu capul!
    >Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că etnicii maghiari nu vor sărbători, în 2018, centenarul Marii Uniri și că “această acceptare ar trebui să fie parte a înțelegerii și respectului reciproc”.

    • y Răspunde

      Respect opinia celuilalt prezentat civilizat, nu ca cearta ta regizată cu norick. Chestia aia mă obosește. Și mersi că măcar ai reținut care este numele și prenumele big-boss-ului udemerist. Pentru multă lume și asta este greu. Dar fără nici o supărare în 1918, de fapt prin tratatele premergătoare din 1919 și după ce ați ocupat Budapesta, deci înainte de și prin tratatul de la Trianon România a promis ceva. Nu mie, nu ungurilor, nu celorlalte minorități. Ci puterilor garante, adică Regatul Unit, Franța, SUA, Africa de Sud etc., etc. Citește te rog. Dacă de acolo s-a respectat ceva anunță-mă. Și dacă România măcar parțial se ținea de cuvânt , acum țara poate n-ar avea imaginea externă pe care o are. FC

      • Norick Răspunde

        Nu vreau să mă bag in discuție , doar aș menționa ,ca nu este regizat cearta cu amicul meu matroz. Este spontan , fără figuri. În rest toate cele bune , duminică plăcută la toți…:-))

      • Matroz Răspunde

        Nu stiu cine este celălat cu opinie prezentată corect!Dar apreciez gestul lui…Numele bossului ungur nu l-am scris din respect pentru romanii care puteau citi!Nici nu are importantă!Revenind la oile noastre,ai putea sa spui tot din respect fata de romani,care drepturi promise -premergătoare-zici matale ,care nu au fost îndeplinite?Aberezi legând așa zisa imagine a României din exterior,de nerespectarea drepturilor minorității ungurești in țara!Poate-i confunzi pe unguri cu taganii,dar nici atunci nu-i așa .Sau ii confunzi cu romanii din Ungaria cu larga reprezentativitate in Parlamentul si guvernul unguresc!Ori participarea in mod frecvent a unei organizații ungurești neconstituționale la guvernarea Romaniei…Sau participarea oficialilor romani la destrăbălării naționaliste pe pământ unguresc?ce zici?

        • y Răspunde

          Pe lângă Proclamația de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, la tratatul de protecție a minorităților din 9 decembrie 1919 semnat Paris în fața puterilor garante. Ei, acest lucru nu se predă și nu te învață nimeni. În mod interesant. Așa cum fostul meu prof de istorie mi-a spus, nu uitați, istoria fiecărui, dar absolut fiecărui popor este glorioasă. Așa trebuie să fie. Nu uita că s-a semnat în condițiile în care trupele românești au intrat în Budapesta lui Kun Béla pe 4 august 1919. Tratatul respectiv s-a solicitat pentru garantarea drepturilor minorităților și era condiție obligatorie, altfel România nu putea prelua Transilvania. Ia caută tu, când s-a instaurat administrația română efectiv în Ardeal. Nu sunt eu șovin deloc, dar nu crezi că 100 de ani sunt destui pentru lămurirea aspectelor din tratat? Nu de alta dar la anul va fi serbare mare și mie personal nu-mi lipsește cearta de genul “ba pe a mă-tii”. Și nu mă interesează ce a fost, și mai degrabă ce va fi. Și discuții din astea tâmpite cu poliția locaslă sunt total contraproductice. I-auzi, mie mi se pare normal ca să știe limba maghiară. Nu obligatoriu, subliniez nu obligatoriu. Și niște limbi străine n-ar strica. România a câștigat enorm din Marea Unire prin aportul populației și prin cultura lor. Mai puțin balcanică și orientată mai spre calitate și spre occident. Altfel și noi eram la fel ca Absurdistanul de la sud de Carpați. Am stat și am văzut destule cu toate că prin munca mea nu am bifat doar două județe Vaslui și Botoșani. Dar am văzut destule și am fost destul la București pentru “rezolvarea problemelor” curente. Deci nu mă face să regret că nu m-am mutat în HU după 89. Pur și simplu nu mi-au plăcut ungurii de acolo, felul lor de a fi. Caută și citește tratatul și vezi poate afli care este buba.
          PS. Mă apucă deja groaza. La anul se împlinesc 100 de ani de la Unire și la unguri sunt alegeri generale în vară. Cred că nici nui o să deschid televizorul vreo 3-4 luni. Lectură plăcută, dar s-ar putea să nu găsești varianta românească.

          • matroz

            Totusi ce prevederi nu se respecta?Mie chiar imi plac ungurii,dar nu …toti.Ma intereseaza alegerile lor cat numarul de la pantofii lui Kelemen Hunor!Na !Stiu cum il cheama!Ma intreb daca cronologia istorica este ceva comun pentru d-voastra!!!!Amestecati cumva 1 decembrie 1918 cu comunistii lui Bela Kun?Din punctul meu de vedere puteti sa va mutati oriunde.Va puteti uita si la Zaporijie, e tv d-voastra!Nu-mi cereti sa apreciez resedinta d-voastra vizavi de inexactitatile pe care le debitati?E normal sa stie ungureste!Dar daca nu stie,nu-l excluzi din concurs.Primaria nu-i afacerea privata alui Bela -draci-gabor K!!!!!!!
            Inca odata,ce mama masii de treaba nu se respecta????

  11. Ionel M. Răspunde

    Este injust ce se întâmplă! E o decizie discriminatorie pentru români.

  12. satmarean Răspunde

    Sunt sănătoși la cap cei care fac asemenea propuneri?

  13. nicu Răspunde

    Ce consilieri romani au votat cu UDMR?

  14. nicu Răspunde

    Ce consilieri romani au votat cu UDMR?

  15. y Răspunde

    @matroz. Cum să amestec 1 Decembrie cu Béla Kun ? Aș putea amesteca eventual intrarea trupelor românești în Budapesta cu ajungerea la putere a tâmpitului de Horthy. Că a fost o reacție, o consecință împotriva comunismului sovietic. Faptul că nu cunoașteți istoria ungurilor nu e vina Dvs. Nu aveți acces la date, la tratate. Că internetul nu este Dumnezeu și nici nu suplinește manualele. Sunt foarte multe prevederi care trebuiau reglementate ulterior dar în perioada interbelică nu s-a putut că așa era climatul politic iar în comunism iar nu că doar eram frați și între frați cominterniști nu sunt probleme. Deci a rămas în coadă de pește. Tratatul de pace de la Paris precum și celelalte s-au făcut la mare supărare. Nu este perfect. Și a creat probleme, unele s-au rezolvat, iar în cazul unorar a generat alte războaie (vezi cazul Turciei și Greciei). În cazul Ungariei cu Slovacia s-a trecut și la schimb de populație destul de considerabilă (între 800.000 și 1.000.000 de locuitori de ambele părți, asta la populația Slovaciei de 4,5 mil. de locuitori și a Ungariei popstbelice de 7,5 mil. locuitori). Iar a urmat Decretele lui Benes cu vina colectivă. Deci încă o nedreptate. Nu mi se pare corect ca eu, nenăscut la momentul respectiv să fiu de vină pentru prostiile ștrămoșilor mei. Dar gata cu teorii, în concluzie toate tratatele și înțelegerile încheiate pe timpul războiului între părți ar trebui studiate de toți deștepții istorici. Nu eu, eu doar sunt un amator. Pentru că toată lumea ține pe al lui sus și tare și nicio nu vrea să audă ce spune celălalt. Crede-mă nu este totul alb sau negru în cazul ăsta. Ar trebui purtat un dialog deschis pentru că altfel la anul iese cu scandal. Că tâmpiții de politicieni numai atâta știu.
    PS – Tu știi că în marea democrație dintre războaie de ex. înainte de dictatura regală, în perioada guvernării Brătianu așa de bine au decurs alegerile că în toată secuimea nu a intrat în Parlament un secui/maghiar cum vrei tu. Doar români. Și s-au dat niște legi total împotriva locuitorilor din zonă. Normal că secuii s-au supărat. Tu ce făceai?
    Cel mai important lucru din tratat ar fi că nu se aduc atingere drepturilor fundamentale, iar dreptul de autoorganizare, nu autonomie cum vor să audă mulți, este garantat. Inclusiv la justiție în limba maternă. Bineînțeles actele sunt în română. Dacă în țară se va accepta de ex. ca diplomele de absolvire a școlii să se emită în 2 limbi, cea oficială și cea a minorității cum este în Ungaria, inclusiv pentru românii din Jula, atunci ar fi un pas înainte. Dar fă un efort și încearcă să citești materialul ce am recomandat.

    • matroz Răspunde

      Mai cetatene de la bloc,cine a scris asta ?Nu uita că s-a semnat în condițiile în care trupele românești au intrat în Budapesta lui Kun Béla pe 4 august 1919. Tratatul respectiv s-a solicitat pentru garantarea drepturilor minorităților și era condiție obligatorie, altfel România nu putea prelua Transilvania. Ia caută tu, când s-a instaurat administrația română efectiv în Ardea…
      Doamne cu cine-mi pierd vremea!

      • y Răspunde

        Ești ca și Trump. Neg că sunt schimbări climatice deci nu există. Doar sunt niște furtuni și este puțin mai cald. Habar n-ai de ceva dar comentezi. Dacă nu ziceam eu de acele tratate tu nici nu știai. Nu numai România a semnat ci și alte 4 țări. Și nu stau la bloc. Are dreptate norick. Na, noapte bună.

    • X Răspunde

      Clar ca internetul ii plin de minciuni doar manualele din gradinita ne redau istoria corecta a Ungariei.

  16. Florin Răspunde

    Fiecare pe meleagurile lui parerea mea asa ar fi mai bine

  17. Florin Răspunde

    Totusi domnul meu ‘Y’ dumneata te consideri roman sau maghiar? si prin aceste comentari ale dumneavoastra unde ati vrea sa ajungeți? ma lămuriți si pe mine?

    • Norick Răspunde

      Florine, la tine asta conteaza??? Ca-i roman sau maghiar???, Si banuiesc, ca aici te si opresti… ☺️ ? ?
      Totusi, putin m-ai facut curios, oare “meleagurile” tale unde sunt??? ? ? ☺️ ?
      P. S. Mersi @Y pentru comentariile si pentru “sustinere”… ☺️ ? ? ?

      • Florin Răspunde

        Meleagul meu este ROMANIA daca tot te intereseaza, sau ti se pare ca numele de Florin o fi de ungur

        • Norick Răspunde

          Bine, bine. ROMANIA, dar care sat. Florinel ???? ? ? ☺️

          • Pupi

            Sau care halta?Ar trebui Norick draga sa-l intrebi unde-s ingropati bunicii sau strabunici,in care din cele 3 cimitire mari din oras?Te asigur ca nu poate sa-ti raspunda!

          • Norick

            ☺️ ? ? ? ? ?

  18. părere Răspunde

    Un patron român de magazin îşi va angaja mai degrabă un vânzător care ştie şi maghiara.Este o chestiune practică care se întâmplă fără constrângere.Noi românii ne autodiscriminăm.De ce nu fac elevii ore de limba maghiară?Le strică?Îşi vor pierde identitatea?Mă îndoiesc.Înainte de 1989,în liceele pedagogice se preda secţiei române şi maghiara tocmai pentru a uşura contactul interetnic.Eu nu ştiu deloc ungureşte şi regret acest lucru.Asta nu înseamnă că accept excesele din partea maghiarilor privind comunicarea.

    • matroz Răspunde

      E simplu!De ce nu fac elevii unguri ore de limba romana?N-ar fi mai simpla comunicarea?

      • y Răspunde

        Elevii unguri fac română ca și ceilalți elevi. Problema este manualul care are un limbaj greu și pentru copii români, plin de arhaisme fără rost și anturajul în care este copilul. Dacă de mic vorbește ambele limbi, sau cel puțin aude, nu e problemă. Pe vremea când eram la școală noi la clasa maghiară aveam manual alternativ. Și am făcut 12 clase la liceul industrial nr. 5, cea maghiară în limba maghiară, și cred că am învățat bine româna. Răposatul profesor Mihai Fodor mi-a fost profesor. Am făcut și facultatea fără probleme, dar am vrut să și învăț. Problema este la copii care nu prea vorbesc româna în familie și când se lovesc de Amintiri din copilărie își cam bagă picioarele în învățat. Nu vă supărați dar este o lectură grea. Pentru un minoritar este foarte greu. Și cum face o greșeală de acord, de gen, știți noi nu avem în limbă genuri, voi majoritari imediat săriți cu diferite epitete.

      • Gyurika Răspunde

        Matroz tu nu poti fi altceva decat un postac platit de PSD sau Vatra Romaneasca. Refuz sa cred ca mai exista atata imbecilitate la un biped care stie sa porneasca un calculator. Esti limitat, un analfabet frustrat care in comunitatea de maimute in care si-a petrecut tineretile nu a avut ocazie sa evolueze si sa invete o limba vorbita de toti din jurul lui. Imi e mila de tine si de prieteniile tale sovine. Sa nu uitam, oameni buni, ca suntem in UE, nu mai conteaza granitele, limbile vorbite. Cu cat stii mai multe
        , cu atat ai sanse mai mari de a ocupa un post. Pateticul de Matroz e somer sau muritor de foame. Eu zic sa il acceptam asa cum e, sa il facem politist!

        • y Răspunde

          După mine matroz eu un pensionar plictisit. Opțiunile sale electorale nu mă interesează.

  19. matroz Răspunde

    Ma-ti convins!Ale dracului amintiri sunt grele!Ori e ceva ce nu dorim sa spunem:nu vrem si poate chiar interzicem copiilor unguri sa invete romaneste.Cu parere de rau dar restul sunt justificari pe care eu ,cel putin nu le cred!

    • y Răspunde

      Ideea e să nu ne certăm. Trebuie acceptat fiecare așa cum e, nimeni nu e perfect. Fiecare are nevoile lui, este ca la o căsnicie. Știi ce a zis un scriitor maghiar despre bărbați și femei așa mai în glumă? Bărbatul și femeia de aceea nu se înțeleg pentru că fiecare vrea altceva. Bărbatul pe femeie și femeia pe bărbat. Noi trăim aici , împreună și în majoritatea cazurilor împotriva voinței politicienilor cretini. Îi doare în bască de noi. Simplu, aici ne-am născut, aici ne simțim acasă. Și trebuie doar puțin aplecată urechea către celălalt. Nu sărit ca arsul imediat. Da, copii unguri trebuie să învețe românește și eu personal îi îndemn pe copii mei să învețe rusa. Nu-i putem evita și prefer să înțeleg ce spun, să nu am nevoi de translator pentru evitarea surprizelor. Bineînțeles pe lângă engleză și germană.

  20. Adi Răspunde

    Condiție obligatorie de angajare in instituțiile statului nu poate sa fie, eventual poate sa constituie avantaj in eventuală carieră.
    Parerea mea

  21. Matroz Răspunde

    Ha,ha,pe ungurește nu stiu cum s-o zice!Pe voi va interesează cine sunt eu?Cert nu sunt ungur-brrr doamne feri!Nu ma plătește nimeni.Imi exprim ca orice cetățean roman un punct de vedere!S-ar putea sa nu am mereu dreptate!Dar faptul ca toti ungurii Săriți cu replici care de care mai docte,uneori idioate,ma face sa cred ca am dreptate!Sa va prindă bine ploaia,poate va vine mintea la cap!Auzi,filozoful:nu învață ungurii românește ca e greu cu amintirile lui Creanga!Si mai ziceți ca sunteti normali!Hai ca va ia Putin la mișto!

    • Norick Răspunde

      Ani de zile graiesc, ca nu este kosher copilu’ asta. Incet , incet va dati seama si voi , ca-i dus cu pluta serios… :-))))))

    • y Răspunde

      No hai că m-am lămurit complet cu tine. Nici școală n-ai doar faci pe deșteptul. Dar dacă ai avea măcar chestia aia cu cei șapte ani tot ar fi bine. Caută din documente de unde te tragi, poate Vânju Mare, poate Berevoiești ce știu eu. Te rog dă le lor lecții. Ei au nevoie. Poate nici toaletă n-au pe acolo decât doar în poze. Întreabă-l pe simpaticul tău doctor Coi Ca. Ăla care se uita pe vremuri la puța militarilor la CMJ la înrolare. Mare specialist!
      Iar lui @X care mi-a furat nickname-ul inițial doar atât vreau să spun că dacă am greșit asta este. Dacă am greșit. Oricum scriu și vorbesc mai bine mai bine decât 99% din români. Și absolut îi depășesc pe idolii tăi Florin Salam și Adi Minune. Când mergi pe stradă vezi să nu e împiedici în virgulă.” O zi bună.

      • Xy Răspunde

        Era o intrebare serioasa cu virgula.
        Ne dai lectii de istorie, cultura generala, gramatica limbi maghiare, cat de corect esti tu ca cetatean roman de etnie maghiara si uite ce faci, incepi sa te umfli in pene si sa o iei razna. Acuma ar fi corect sa iti raspund in aceasi nota dar eu nu ma cobor la nivelul tau de mahalagiu maghiar cu aere de intelectual si prestanta unui Sfant.
        Pacat ca ti-ai patat imaginea cu acest ultim comentariu.

  22. Matroz Răspunde

    Voi cand nu mai aveți argumente valabile,recurgeți la prostia cu locul nașterii!Poate neamul vostru ar trebui sa-si răspundă la o asemenea întrebare!Eu chiar sunt de pe aici!
    Y-daca ai timp sa răsfoiești enciclopedii iredentiste,e treaba ta!Dar fa-o pe seit-uri de gen!Si nu te lua după norik.La el supremul argument se referă la țărani,analfabeți etc.Vad ca-l copiezi,demonstrând ca nația voastră atâta poate!Sa va fie de bine,știam de mult,de aceea refuz sa intru in polemici cu necunoscuți!???

    • y Răspunde

      Dacă te uiți mai atent la ce ai scris până acum vei observa că tu provoci polemica. Eu încerc să te lămuresc poate deschis creierul la altceva decât la ce vi s-a inoculat de mic copil. Nu spun că nu este corect dar află și părerea altora. Nu spune din start că nu e bine.
      Iar @Xy în gramatica limbii maghiare virgula este obligatorie în propoziția compusă. Astra ca să vadă toți că e o idee dezvoltată mai larg. Dacă te deranjează încep să scrie în engleză sau germană. Tu poți apela la google translate.

    • Norick Răspunde

      Iat Tu , cand nu mai ai “argumente valabile” te faci pe marea profesor de gramatica. Nu esti corect si asta nici nu vrei sa accepti. Hai sa nu citesc din vocabularul tau referitor la argumentele tale geniale.;-)
      Apropos , locul de nastere de cand este o prostie ??? Eu stiu, ca multi dintre voi este capabil(a) sa minte in ceea ce priveste locul sau de nastere , dar asta e’…. :-)))))

      • matroz Răspunde

        @norik:Tu stii chestia cu musca si calul?Vezi ca nu-i proverb unguresc!Cine te-a intrebat?Iar daca raspunzi,zi la subiect nu plimba magarul!Te ignor de ceva timp,dar te tot agati ca scaiul de oaie!Auzi,cineva minte locul nasterii!Tu esti in regula la mansarda?Si cu asta basta-nu criminalul vostru, ci gata adica!

        • Norick Răspunde

          @matroz. Calmeaza-te copile, ia-ti pastila de dupa masa… ☺️ ? ? ?

          • y

            Lasă, este timp pierdut degeaba cu el. Ieri mi-am pierdut o după masă întreagă încercând pe @matroz să folosească capul și la altceva decât să-și pună undeva clopul. Cum nu ai aceeași părere cu el ești șovin, iredentist etc. Și eu chiar nu sunt. Ar trebui să aibă o “discuție” cu unul de la Jobbik să vadă ce înseamnă.
            Cum se spune pe la noi – “Ahol nincs, ott ne keress”.

          • Norick

            Știu despre ce votbești @Y…☺️
            Eu ani de zile tot încerc să-i dau ceva minte, dar fără rost… ☺️ ? ?

  23. Gariboz Răspunde

    Va bag la origine MIGRATORI HORTISTI!

  24. Marusca rusca Răspunde

    Mari rumani!!!, autostrazi avem de-i intrecem pe unguri si pe bulgari, armata avem mai tare ca a rusilor,drumuri orasenesti asfaltate cu pamant,mai tare ca a belarusilor. MARI ROMANI, cunoastem limda engleza a lu* olguta,ca doara am avut polgar mester din PRAZILIA, nu invatam nici germana nici maghiara ca doara suntem RUMANI, din veci aici *stapani*Dumnezo va alduiasca, bravi romani.

  25. Marusca rusca Răspunde

    Lui garibuzi, tare cred ca eides onyo al tau mi-a fost gagica, pusy

  26. Matroz Răspunde

    Îmi pare rău ca discuțiile acestea iau turnura pe care eu nu am vrut s-o dau!
    Pe aceasta tema nu voi mai comenta!

  27. 007 Răspunde

    Mama,mama ce sau mai inflamat extremistii astia, cuuuuuuulti bocna si docti de dau in gropi ,in ale istoriei neguri .Fiecare parte, incearca sa convinga cealalta parte,cum ca ei detin adevarul istoric.Ce negura este-n capusorul lor de au ramas cantonati in tarele istoriei,precum dogmele religioase ,adica…cu mii de ani in urma.E prea mult patos si prea multa vanitate pentru a nu vedea ca ESENTIAL este viitorul cetatenilor romanilor si a maghiarilor pentru o convetuire civilizata,a bunastarea lor si a generatiilor care vin.
    In rest cred ca un dus rece pe caldurile acestea va vor aduce cu picioarele in realitatea cotidiana si nu in ultimul rand la un respect reciproc,care respect ESTE ESENTA CIVILIZATIEI si a UMANITATII.

    • y Răspunde

      Asta spun și eu. Unii se inflamează pe gratis, înjură și jignesc fără rost. Trebuie să ne respectăm unii pe alții. Totuși trăm în anul 2017. Nu eu am început cearta și nici nu vroiam să intru în detalii. În rest pace cu voi și nu mai aplecați urechea la toate cretinătățile debitate de politicieni. Ei din ăsta trăiesc. Iar noi trebuie să suportăm consecințele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.