Ultima actualizare: azi, 15:38
Locale

Proiecte de 26 milioane euro aprobate pentru Satu Mare

Primăria Satu Mare a primit luni o veste excelentă: ADR Nord-Vest a considerat “conforme și admisibile” Strategia de Dezvoltare a Municipiului Satu Mare și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

Practic, ADR Nord-Vest a aprobat astfel proiecte în valoare de 26,8 milioane de euro ale Primăriei Satu Mare ce vor fi implementate în perioada 2018-2020. Din fericire, Primăria Satu Mare a recuperat astfel anii pierduți în timpul fostului mandat în privința pregătirii proiectelor finanțate din fonduri europene.

“Dezvoltarea municipiului Satu Mare din fonduri europene este o prioritate pentru Primărie. Din fericire, terenul pierdut a fost recuperat. Am aprobat Strategia de Dezvoltare a Municipiului Satu Mare și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă în Consiliul Local în 17 august. După mai puțin de o lună, cele două documente au fost declarate conforme și admisibile, ceea ce ne deschide drumul pentru accesarea a 26,8 milioane de euro pentru proiecte ce vor fi finanțate din fonduri europene”, a declarat primarul Gabor Kereskenyi.

Printre proiectele cele mai importante se numără: modernizarea și extinderea traseului pietonal din Centrul Vechi și Centrul Nou, transformarea Lacului Cubic în zonă de petrecere a timpului liber, construirea unui pasaj pietonal și pentru bicicliști la Burdea, construirea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș, în zona centrală, construirea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș, în zona Micro 17, construirea unui pasaj suprateran pentru pietoni și bicicliști în intersecția Crinul, realizarea a 18 sisteme de închiriere biciclete, achiziționarea de autobuze electrice – hibrid, transformarea zonei degradate dintre cele două poduri în zonă de petrecere a timpului liber, refacerea zonei din jurul Turnului Pompierilor, reabilitări de grădinițe, licee, reabilitarea clădirii Filarmonicii, reabilitarea Grădinii Romei, construirea unor parcări supraetajate pe străzile Kogălniceanu și Decebal, modernizarea de străzi de pământ etc.

Pentru vă putea informa mai clar, lista cu proiectele pregătite de primărie poate fi consultată accesând următorul link, de la pagina 209 –> http://www.satu-mare.ro/fisiere/proiecte_hcl/Anexa_SIDU_.pdf

Sursa: Primăria Satu Mare

34 comentarii

 1. matroz Răspunde

  Iar ne aburește primarul:a fost aprobată Strategia……Așa suna si titlul :4.2.2.Elaborarea unui portofoliu de proiecte, inclusiv potențialele surse de finanțare, precum programele operaționale pentru perioada 2014-2020 (și, de asemenea, alte inițiative europene, cum ar fi Orizont 2020, etc.), care ar putea ajuta la realizarea viziunii și la atingerea obiectivelor SIDU, precum și o descriere a sinergiilor și caracterului integrat al proiectelor.
  E un portofoliu,toate ar avea termen de finalizare anul 2023.Pana la scriere,avizare si aprobarea lor,finanțarea si implementarea,va curge multă,multă apa pe Somes!
  Dar e voie sa visam!😜😜😜

  • y Răspunde

   @matroz. Ai dreptate, deocamdată o să avem dreptul să depunem proiecte și să cerem bani. Dar în altă ordine de idee eu personal sunt curios cum va fi pasajul pietonal și pentru bicicliști la Burdea. Adică soluția tehnică, pentru că dacă se vrea suprateran cum s-a scris mai demult, atunci cum va fi rezolvat accesul biciliștilor, și în primul rând unde frate o să aibă loc, că trotuarul are doar 1 m ! Poate peste case ?

   • matroz Răspunde

    @y:parca nu mai vroiai discutii cu mine!Nu ma bucura de loc faptul ca s-ar putea sa am dreptate in prostioarele spuse de Gabor!Chiar m-as bucura sa poate realiza cate ceva,l-as aplauda non stop!Din pacate vedem din ce in ce mai multi ca nici el,nici aiuritii dinaintea lui,n-au facut decat sa ne vanda gogosi!
    Voi o luati in nume personal ca Gabor este ungur!Devenind seriosi chiar nu conteaza,dar omul e depasit de situatie!Cum a fost si Coica!Sa nu mai starnesc comentariile celor din Balta Blonda!
    De ce nu discutam despre realitati inafara etniei?

    • y Răspunde

     @matroz. Nu e vorba de discutat sau nediscutat. Vezi în arhiva lor ce spuneai. Ce să răspund la provocări ? Dar în altă ordine de idee poza asta este de-a dreptul SF, povești de adormit copii gen reabilitare lacul Cubic. Oricum au uitat de lacul Pescăruș. No nu-i bai spune Gabi, pe aia lăsăm pe campanie.

 2. peste Răspunde

  18 puncte de inchiriere biciclete, foarte bine, insa pe und se va circula cu ele…?
  In fine, sa dea Domnu doar jumate sa faceti din ele….

 3. fix pix Răspunde

  Practica ne omoara Gabor

 4. a-b-c Răspunde

  – “construirea unei pasarele pentru pietoni și bicicliști peste râul Someș, în zona centrală”

  Asta parca il facea NEPI?
  Si mai bagati si 4 milioane de euro, vad ca ai prins tupeu gabor de cand ai furat de la statul maghiar pentru reabilitarea liceului Kolcsey.

  • y Răspunde

   @a-b-c. NEPI s-a angajat numai la proiectare. Execuția o face primăria. Așa că să avem muuuultă răbdare, deocamdată nu suntem în strare să asfaltăm podul Decebal cu specialiștii ăștia.

 5. abc Răspunde

  Mă uit la poza asta din viitor și mă întreb unde naiba sunt aceste case în SM că nu le recunosc. Nu mai fumați atâta iarbă că nu e sănătos!

 6. matroz Răspunde

  @all:Cand am pus in discutie valabilitatea statiei de autobuze de la Burdea,toata haita ungureasca a sarit pe mine!Acum o face Transurbanul!Revocati Consiliul de administratie ca oricum e dominat de unguri!Si mai credem ca nu conducem etnic!

  • y Răspunde

   @matroz-matroz iar vii cu haita. Dar ai dreptate că zona Burdea suferă de lipsă totală de viziune urbanistică. Și nu e vorba numai de stația de autobuz de la Burdea care nu are ce căuta acolo și de stația lui Fanny hăpt în curbă, la intersecție. Vezi că în spatele stației de autobuz e ditamai gropoiul și se construiește o clinică medicală cu niște etaje cu autorizație de construcție. Știi și tu ce înseamnă o clinică medicală, acces personal, acces bolnavi, salvare, aprovizionare etc., etc. Offf Doamne cu ce am păcătuit noi! Bine că nu se construiește unde este momentan sensul giratoriu provizoriu/definitiv!

   • Norick Răspunde

    Normal,că vorbeşte de haită – de acolo provine… -)
    Lăsând gluma la o parte poza asta de mai sus este dintr-un SF din anul 2100 , planeta Jupiter… ,-) (sau 2050 planeta Marte) .. :-)))

    • y Răspunde

     @Norick, optimist incurabil ce ești.

     • matroz

      @Domn profesor,l-ati invitat pe cel din Balta Blonda sa se alăture discuției ?Eu chiar nu înțeleg muștele din …cailor!Cere scuze pentru prostie irecuperabila,bine!Nu?Afara cu fasciștii!🦍🦍🦍

     • Norick

      @y : da ,ştiu . Şi în plus mai am şi suflet mare… 😉 😉

     • Norick

      Tu copile te-ai bucura de un buletin din Balta Blonda. Asta se ştie din comportamentul tău “educat” . Pe mine din fericire nu mă priveşte – şi stră-bunica mea s-a născut în oraş…. ))))
      Spor la vizionarea telenovelelor… 😉 😉

 7. y Răspunde

  @Norick, lasă-l. Mi legalább nem utazunk az ország másik felére kivilágitáskor.

  • matroz Răspunde

   @y :domn profesor ,politetea invatata in scolile romanesti,te indemna sa vorbesti in limba pe care o intelege interlocutorul!Sa inteleg ca politetea pentru tine este ceva de neatins!De,cultura mongola!!!!!

   • y Răspunde

    @matroz, adică mult stimate domn marinar. Cred că am răspuns lui @norick care este frate mongol cu mine. Mâncăm împreună carne da cal ținută la maturat sub șa. Și dacă am greșit pe undeva cu genurile și acordurile, scuză-mă. Noi nu avem așa ceva, noi spunem lucrurilor pe nume.

    • matroz Răspunde

     @y :noa,dar mancati fratilor!Sa nu vi se aplece doamne fereste!In rest ramane cum am stabilit!

    • Norick Răspunde

     Aşa este @y ! Şi câteodată mai cumpărăm şi ceva caş pe lângă carne de la cobanii din codru’ , care ne vizitează lunar… :-)))))

    • matroz Răspunde

     @y spune-i te rog ungurului din Balta Bloda ca daca a mancat branza de la ciobanii din codru,in mod cert a mancat din scotul acestora!In rest sa-i fie de frumusete!Mare ungur……Si se mai face !

  • Norick Răspunde

   @y: Na asta bun o fost … Nagyon jó.;-) A paraszt meg tanuljon meg magyarul (is)…:-))))

   • y Răspunde

    @Norick. Știe el ungurește n-ai tu grijă. Numai că am observat că deja pe la ora asta neuronii nu prea mai funcționează la el, obosește. Somn ușor @matroz ca să fii odihnit. Mâine iar poți să te dai mare pe site.

    • Norick Răspunde

     Degeaba le cauţi , la ora asta deja la ei este lansată racheta de pijamaua. Sau doar vecinul a stins router-ul… :-)) Noapte bună sa aveţi. 😉

 8. Rodica Răspunde

  Aceste replici din care n-am inteles decat un singur lucru ( ca ungurii sant cei mai grozavi si superiori de pe aceasta planeta) nu-si au rostul ! Ce nu intelege multa lume este faptul ca toate aceste ……reusite cu care (cacofonie admisa gramatical) se impaneaza udmr-ul sunt de fapt afacerile firmelor de …..casa, asa cum obisnuiesc toti politicienii indiferent de limba pe care o vorbesc! De ce nu se fac publice numele firmelor care……au avut sansa sa puna mana pe aceste servicii? Cum s-au acordat ele si care este temeiul legal al acestora? In rest, pe cei de la udmr nu-i ……doare capul decat de folosirea limbii maghiare oriune si oricand, de afilierea la tot ce se poate cu Ungaria si la a domina prin orice mijloace, mai ales incorecte! ADN-ul se mosteneste nu se cizeleaza!

 9. Garuboz Răspunde

  I-mi este SCARBA cand citesc comentariile celor doi avortoni ai CIOCCIOLINEI.

 10. matroz Răspunde

  @all:Nu mai discriminati minoritarii din haita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Felicitări instituțiilor care au intervenit la accidentul cu 13 răniți: implicare, profesionism și devotament!

Subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, transmite felicitări reprezentanților instituțiilor care au intervenit la accidentul cu 13 răniți de lângă...

Închide