Ultima actualizare: azi, 22:15

Locale

FOTO. Simpozion pentru prevenirea cancerului la sân. Despre boala secolului și importanța controlului anual

Asociația de Psiho-Oncologie Hathor-Maeve-Nectarie Satu Mare, în parteneriat cu Partidul Național Liberal (PNL) Satu Mare au organizat în această seară, luni, 2 octombrie, un simpozion cu tema Prevenirea Cancerului de Sân. Sala restaurantului Piramida a fost arhiplină, evenimentul fiind onorat de unii dintre cei mai renumiți medici sătmăreni, în frunte cu Marius Roatiș, medic primar chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă și Mircea Muncean, medic primar obstetrică-ginecologie. De asemenea, la simpozion au fost prezenți și cei doi președinți ai Organizațiilor Municipale și Județene ai PNL Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu.

,,Cancerul este boala secolului după cum se știe, apare la orice vârstă, la orice sex, nu mai există acele scheme care erau în trecut, nu se mai respectă în ceea ce privește vârsta și momentul apariției cancerului. Toți suntem purtători de gene de tip canceros și la toți se poate declanșa boala în orice context. Factorii de declanșare nu se cunosc, probabil că țin de modul de viață, de viața asta agitată și în mare viteză pe care o purtăm. Sânul fiind un organ abordabil, este extrem de ușor accesibil pentru diagnostic și este foarte important ca fiecare femeie să își facă procedurile de autocontrol. Fiind într-o zonă accesibilă, fiecare femeie își cunoaște sânii, trebuie să-i studieze într-un anume fel, există niște tehnici de autopalpare, sunt niște lucruri foarte simple, la îndemâna oricui, în orice moment în care apare ceva ce este altfel decât era obișnuită pacienta respectivă, orice modificare la nivelul sânilor trebuie să conducă la un control medical de urgență”, a delcarat medicul primar Mircea Muncean.

Controlul anual, un lucru esențial

,,La toate aceste lucruri se adaugă un control medical anual, trebuie să ne obișnuim să facem acest lucru, nu trebuie să ne fie frică de medic pentru că primele părți, procedurile de diagnostic sunt în principiu nedureroase. Cu cât se diagnostichează mai precoce orice formă de cancer, în orice parte a corpului este, posibilitatea lui de a fi tratat și de a ne menține în viață și cu o calitate a vieții ridicată este mult mai mare. Cu cât aceste forme de cancer sunt descoperite mai târziu, cu atât pronosticul este mai prost, de multe ori infaust, iar atunci degeaba avem regrete”, a mai adăugat Mircea Muncean.

De asemenea, conducerea Partidului Național Liberal Satu Mare, prin vocea Doinei Feher, a vorbit despre scopul acestui simpozion.

,,M-am gândit să fac și anul acesta această acțiune, și anume simpozionul de Prevenire a cancerului de sân, pentru că sunt foarte multe cazuri, atât în Satu Mare, cât și în România, iar pentru noi, doamnele, este atât de important să prevenim niște dezastre care pot interveni în viața noastră. Să știți că aceste acțiuni le fac împreună cu Lucreția Kabai de 3 ani și o să ne străduim ca și de acum încolo să le continuăm și să informăm cetățenii și mai ales doamnele despre ce trebuie să facem atunci când simțim ceva, atunci când vedem că ceva nu este în regulă cu noi. Mă bucur că este atât de multă lume prezentă azi aici, mă bucur că au răspuns invitației mele domnii doctori prezenți și sper că o să fie ceva benefic pentru sătmăreni”, a spus președintele Organizației Municipale a PNL, Doina Feher.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.