Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO&VIDEO. Noi acuzaţii la adresa Unicarm: pune în pericol sănătatea publică, susține PPMT

Unicarm poluează cu metale grele atât Someşul cât şi terenurile agricole din zona comunei Vetiş, cel puțin asta reiese din analizele efectuate la un laborator acreditat din Cluj. Partidul Popular Maghiar din Transilvania și organizația Greenpeace continuă să tragă semnale de alarmă cu privire la această problemă. În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc astăzi, reprezentanții PPMT au vorbit despre primele rezultate de laborator.

Politicianul maghiar Baranyi Krisztina, specialist în protecţia mediului, precum şi organizaţia Greenpeace au semnalat că apa uzată industrială vărsată în Someş nu corespunde indicatorilor calitativi prevăzuţi de lege. Autorităţile competente nu au oferit informaţii legate de problema cu pricina, deşi informarea era aşteptată din partea opiniei publice. Pentru a lămuri problema, în cursul lunii august a fost solicitată o analiză din partea unui laborator acreditat din Cluj. De la bun început au apărut dificultăţi cu probele de apă: angajatul laboratorului a anunțat că analiza probelor nu poate fi efectuată din cauza densităţii excesive a probei.

Rezultatele analizelor sunt deprimante: concentraţia de metale grele a depăşit de opt ori limita permisă de lege. Din cele constatate pe teren şi din discuţiile purtate cu localnicii, am ajuns la concluzia că apa uzată industrială a Unicarm pune în pericol sănătatea publică, nu numai flora şi fauna. Apa uzată a firmei este vărsată în şanţurile de irigare din zonă, astfel că s-ar putea foarte bine ca substanţele toxice să ajungă în produsele agricole şi implicit în hrana consumatorilor neavizaţi.

Sursa – Comunicat de presă Partidul Popular Maghiar din Transilvania

 

 

20 comentarii

  1. Pop Popovici Răspunde

    Acele metale grele sigur se gasesc in alimentele produse de ei.

  2. pcr Răspunde

    unicarm trebuie sa faca o statie de iepurare si a rezolvat problema

    • y Răspunde

      @pcr. Dășteptule, ARE DIN 2009 ÎN FUNCȚIUNE UNA FĂCUTĂ PE BANI UE (foarte mulți bani) ȘI CARE FACE FAȚĂ LA APA UZATĂ A 50.000 DE OAMENI (50.000 locuitori echivalent se spune). Adică niuci orașul Carei nu are așa ceva. Dar nu-l folosește sau numai cu pauze când îi control că-i scump tată reactivul și curentul plus că trebuie meseriaș care ține în funcțiune stația și care se pricepe. Iar asta iar costă. Plus că ce vrei, să lămurești pe maaaarele patron fost șofer de camion care a făcut bani din palincă și cărat aragaze ? Știe el ce-i metalul greu în afară de aur, argint și platină ?

      • Pcr Răspunde

        Mulțumesc de deștept Y !!!!!,(chiar Sînt deștept ),dar nu am mers personal sa verific ,dar pot sa spun ca este grav dacă nu-l utilizează !

        • y Răspunde

          Nu trebuie să mergi să vizitezi. La momentul respectiv erau pline ziarele cu știri despre asta. Și da, la început a mers dar nu a ținut oamenii de specialitate acolo pentru că sunt puțini și scumpi. E meserie grea,pute urât rău și din stație nu ies euroi, în stație bagi bani la greu. Și nu iese decât rahat și pișat curățat.

  3. comentator Răspunde

    Kriszta, ai grijă. Poate, de fapt după cum te știu ai dreptate, dar știi că Lucuț îi cam …..

  4. Gabriel Răspunde

    Toate aceste chestiuni sa nu fie cumva o diversiune bine gândita si ticluită în afara granițelor țării, indreptată împotriva economiei românești. Această societate prezintă interes în acest sens pt grupuri oculte de interese pt a fi discreditată. Atenție! Toate aceste jocuri nu fac bine județului, țării și poporului român.

    • y Răspunde

      Tu trăiești în județul ăsta sau ești doar în trecere ? Săracul patron de Vetiș e Albă ca Zăpada neprihănită !

  5. cetatean Răspunde

    Ma gandesc ca daca firma UNICARM ar avea patron austriac, olandez, neamt,… nici nu s-ar mai cere analize.

    • y Răspunde

      Acei patroni străini știu care sunt cerințele UE și-au făcut temele din timp și le fac singuri, le comandă ei pentru că partenerii lor cer să aibă auditul OK nu trebuie să le ceri. Mai puțin firmele italiene, acelea sunt o catastrofă ambulantă.

  6. satmarean Răspunde

    Eu nu inteleg de ce firmele si bancile straine care dau mita la persoanele influente din Romania nu sunt cercetate si ele de catre DNA ci numai romanii ???

    • Norick Răspunde

      Daca stii cazuri concrete suna-l tu. Au info-line pe gratis . Dar daca numai din auze scrii , atunci las-o balta…
      Nu de alta, dar poate firmele straine fac cu capul – mai ales cand este vorba de norme si standarde… :-))

  7. Petre M Răspunde

    Nu sunt fan Lucuț si nici avocatul lui ! Dar nu pot sa nu observ ca sunt anumite interese ca firma Unicarm, firma etalon pentru județul Satu Mare si nu numai, firma care plătește salarii, taxe, impozite si altele, aici in România si nu in alta parte, sa fie împiedicată sa se mai dezvolte, bă chiar sa moara. SRI si alte organe ale statului Roman trebuie sa se sesizeze de unde vin aceste interese, cine este in spatele lor, cine finanțează si mai alescare sunt cozile de topor prin care acționează in România. Oare de ce APM Satu Mare, prin doamna director numita politic de catre si cu ajutorul UDMR, tace ? Ce ascunde ? Care este adevarul ?

    • Norick Răspunde

      Unicarm firma etalon din SM ? ?? Putin cam exagerezi. ,-) Ai vorbit macar cu un muncitor din Vetis despre conditii,salarizari , impozite ??? Dar sa nu ma-ntelegi gresit , nu vreau sa ma leg de Tine, chiar impotriva. ,-)
      Ceva-ceva nu pusca pe acolo si asta se stia de la inceput… :-))

  8. fknorick Răspunde

    alo norick au salarii de 2500 ron in sus e cel mai mare procesator de carne din Romania asa ca dute in India Poate iti revii

    • Norick Răspunde

      Alo tarane si cat e trecut in cartea de munca???
      P. S. Ce fain nickname ai… ☺️ ? ? ?

      • y Răspunde

        @Norick – Nimic nou sub Soare. Am pățit și eu. În cazul de față face și pe poetul. La mine a scris unul și tâmpenii cu care nu sunt de acord dar ce contează. Szabad világ. Culmea e că de când nu scriu cu nickname-ul ăla nici celălalt nu apare. Dar azi încerc din nou norocul meu cu ”x”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.