Ultima actualizare: azi, 14:52

Locale

Consilierii PSD se opun creșterii impozitelor și tarifelor pentru parcare

Consilieri municipali PSD Satu Mare nu sunt de acord cu majorarea taxelor și impozitelor locale pentru 2018, a taxelor pentru parcare și a tarifelor din piețe și îi solicită primarului Gabor Kereskenyi să renunțe la proiectele de hotărâre care vor împovăra sătmărenii în mod nejustificat, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Grupului PSD din Consiliul Local, Radu Roca.

De asemenea, consilierii PSD îi mai cer primarului să ia măsuri pentru  a crește gradul de colectare a veniturilor și pentru atragerea de finanțări europene și guvernamentale.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 23 noiembrie a fost inclus proiectul privind majorarea taxelor și impozitelor locale pe 2018, proiect retras în această dimineață de primarul Gabor Kereskenyi.

Grupul de consilieri PSD consideră că majorarea impozitelor și taxelor locale în municipiul Satu Mare, începând cu 1 ianuarie 2018, e o măsură heirupistă și nejustificată, dictată doar de un calcul sumar, deoarece motivele invocate de primarul Kereskenyi pentru această majorare pripită nu se susțin.

”Înțelegem că este nevoie de sume mai mari la bugetul local pentru investiții, însă considerăm că domnul primar Gabor Kereskenyi ar trebui să încerce să atragă fonduri suplimentare la buget din alte surse decât din buzunarul sătmărenilor onești. În primul rând ne-am fi așteptat să vedem un plan pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor și pentru atragerea de fonduri pentru noi proiecte. Noi considerăm că majorarea impozitelor datorate de populație trebuie să fie ultima măsură, in extremis, și nu prima”, a declarat președintele Organizației Municipale PSD Satu Mare, Radu Roca, care salută decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de joi și îi solicită primarului să renunțe de tot la majorarea taxelor și impozitelor locale.

Scăderea impozitului pe salarii de la 16% la 10% va aduce bani în plus în buzunarele românilor și nu este normal ca autoritatea locală să vină să ia acest câștig prin majorări de taxe și impozite locale, în condițiile în care Guvernul a anunțat că va compensa eventualele diminuări ale bugetelor locale, a precizat Radu Roca.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi, pe care Grupul consilierilor municipali PSD îl consideră nejustificat, se referă la majorarea preţului abonamentelor de parcare la domiciliu de la 80 lei /an la suma de 150 lei /an .

”În perioada în care preţul aferent unui abonament de parcare la domiciliu a fost de 200 lei /an au rămas multe locuri de parcare nerezervate, locuri pe care parcau locatarii fără să plătească.  Ca urmare, creşterea preţului de la 80 lei/an la 150 lei /an ar însemna împovărarea financiară nejustificată a locuitorilor din cartierele unde sunt amenajate parcări, iar acest lucru nu se justifică deoarece în afară de locul rezervat şi iluminat nocturn, parcările nu sunt curăţate, iarna nu sunt deszăpezite și nici nu sunt păzite prin sisteme video de supraveghere”, a precizat Radu Roca.

Totodată, prin creşterea preţului abonamentelor de parcare la domiciliu, în bugetul ADP şi implicit în bugetul local ar intra mai puţini bani deoarece majoritatea locatarilor nu vor achita  suma de 150lei/an pentru un loc de parcare în condiţiile în care preţul unui abonament de pacare ar fi mai scump decât impozitul pe apartament!

O altă măsură prin care Primăria vrea să atragă mai mulți bani la buget lovește iar într-o categorie care ar trebui protejată, producătorii locali care vând în piețe.

Majorarea tarifului unic pentru agenţii economici care ocupă suprafeţe în pieţele din municipiul Satu Mare, de la 150 lei mp/lună la 195 lei mp/lună este nejustificată în condițiile în care nu sunt asigurate nici un fel de condiţii în plus faţă de anul trecut (spaţiu închis, încălzire …etc ).

”Din contra, ne-am fi așteptat la un proiect privind modernizarea Pieței Mici, pe care am anunțat că îl vom susține, și nu la majorarea tarifelor pentru producători!”, a conchis liderul Grupului PSD din Consiliul Local Satu Mare.

În consecință, Grupul de consilieri locali PSD, prin Radu Roca, îi solicită primarului să retragă de pe ordinea de zi aceste proiecte și să mențină taxele și impozitele locale la nivelul anului trecut. În caz contrar, vor vota împotriva acestor proiecte.

Sursa: PSD Satu Mare

26 comentarii

  1. Dan Răspunde

    Asta-i propaganda ieftina!

  2. Levente Răspunde

    PSD taie impozitul pe venit din care se finanțează primăriile și… PSD îl ia la rost pe primar că ridică taxele și impozitele locale.

  3. Pop Ioan Răspunde

    Rusine PSD!

  4. bubulina Răspunde

    Daca PSD ar fi propus majorari de taxe, cu cit ia crescut salariul primarului, adica de 5 ori. ce mai spuneau alde ; dan, levente, pop si inca vreo cativa.

    • Unu' Răspunde

      bubulino, mănâni căcat? Salariul primarului era înainte de majorare undeva în jur de 6000 lei. Acum după majorare este de 12500! Este o creștere de aprox. 2 ori, nu 5 ori cât eronat crezi tu!
      Problema e că penalul de dragnea vrea mai mulți bani ca să poată oferi pomeni electorale, dar nu mai are de unde!
      PUIE MSD!

      • Altu' Răspunde

        A spus ,,dacă”.Aflăm de la tine că e în regulă să-ţi dublezi salariul.Poate ştii ceva şi de sporuri.Că ei nu pot fără sporuri ,,de stres”,de ,,calculator”,de ,,acomodare la întoarcerea din concediu”,,,de îmbrăcăminte” etc. etc.

        • Unu' Răspunde

          Auzi tanga, făceam referire STRICT la ce-a aiurit bubulina!
          EU lucrez la privat de peste 20 de ani și n-aș lucra la stat nici pentru dublu cât încasează acum primarul! Mi-e frică de prostia din politică li de nepotismele practicate de pesedeul ăsta jegos!

          • bubulina

            Sper ca nu ,,lucrezi,, la Florisal. Oare patronul(stapanul) tau este bucuros daca trebuie sa plateasca impozit cu 20% mai mult, cum doresc udmr-isti si pnl-listi tai care nu sunt nici jegosi si ,,nici gura nu le miroase,,?

    • Unu' Răspunde

      bubulino, îți răspund aici: nu-i treaba ta unde lucrez eu! EU măcar lucrez, produc ceva ca TU, lingău jegos mâncător de căcat pesedist să ai o pită! CLAR?!?

  5. Sandoz Răspunde

    Toate masinile inmatriculate in Satu Mare ar trebui sa plateasca o taxa de 300 lei pe an (minim),taxa care sa asigure parcarea acestora pe raza municipiului (inclusiv in zonele centrale), mai putin in zonele de institutii si hoteluri unde Primaria poate solicita taxa.Totodata se va desfinta serviciul de parcare a Primariei care inghite prin salarii, toti bani incasati din taxa de parcare cu plata.Asa am scapa de toate rablele ca a 2-a sau a 3-a masina de familie ,doar asa ,ca sa fie acolo.

    • abc Răspunde

      Sunt foarte de acord cu tine privind explozia de hârburi și coșciuge pe 4 roți înmatriculate . Dar totuși pentru ce plm să dau cum zici 300 RON pe an pentru dreptul de a parca? Ce primesc în schimb? Că de ex. iarna nici nu vezi unde e acel faimos ”loc de parcare amenajat” din cauza zăpezii necurățate. Urmează taxa pe aer că respirăm aer sătmărean! Că nu ajunge că ne jupoaie cu tarifele revoltător de mari la apă-canal și gunoi !

  6. Reflecta Răspunde

    Super tare pe unii îi deranjează cînd cineva cere reducerea taxelor, cînd sau tăiat salariile nu am ieșit în stradă.Traim in Romania.

  7. y Răspunde

    Și urmează ca în semn de protest să-și radă mustața!

  8. Asistent Răspunde

    S apoi vor marirea taxelor ca nu i an electoral si fiti sigur ca la anu nu se vor marii taxele ptr ca i an electoral , alegeri europarlamentare ….si Primaru pune vina pe altiii!!!!!

  9. sm Răspunde

    Oare de ce insistă și tot insistă Roca să devină din ce în ce mai penibil?

    • eU Răspunde

      A primit bietul mustacios ordin de la centru ce sa zica, pe linie de partid, altfel e sutat in fund. Gluma zilei GUVERNUL va compensa. Care guvern ? Din ce ? Nu e penibil , e umilitor baiatul.

  10. Antent Răspunde

    Eu plus Unu’ fac muc cel mic galben de sef dar e verde la suflet si Alb ul la Udemr lu primaru @ care zboara din pnl in pnl

  11. Kivi Răspunde

    Oare afacerea familiei Udmr mai face sport ????????

  12. aurelian Răspunde

    Ruie moca!!!

  13. y Răspunde

    Mai are tupeu Roca asta să comenteze după ce a încurcat cu chelul șef Coica tot ce se putea și 4 ani de zile nu au făcut nimic pentru oraș! Păi în primul rând din cauza lui arată orașul cum arată! No ia tu băiete poziția ghiocel și taci!

  14. y Răspunde

    Tanti @bubulino, văd că azi ești foarte activă, probabil ai primit homework de la cineva. Dacă nu pricepi matale, hai să explic pe băbește/pesedește. Nici mie nu-mi place chestia cu majoratul taxelor, băieții rezolvă treaba ușor așa una-două. Cel mai simplu. Dar dacă ție mama/tata îți reține 10% în loc de 16% normal că se adună mai puțin la buget. Și deșteptul tău de Roca degeaba zice că trebuie accesate fonduri UE pentru compensare. Păi tocmai aici e buba. Primăria trebuie să asigure cofinanțarea proprie din fonduri proprii, PENTRU COFINANȚARE NU POȚI CERE FONDURI UE !!! Și de unde dacă scade la jumătate! Și ce va fi cu proiectele deja începute? Că sunt destule!

    • bubulina Răspunde

      Daca sti salariul primarului poate sti ca primaria da milioane pe chiriile unde sunt scoli in cladirile lor , milioane la Olimpia, milioane la CSM, milioane la florisal, milioane si milioane. Daca nu sunt capabili sa gestioneze banii publici sa lase pe altii care stiu si pot. Dar cum esti tu si multi altii, nu aratati cu degetul spre toti (presedinte care a avut dosare penale la DNA și la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, fost presedinte care a taiat pensii si salarii, oameni care nu au fost judecati dar declarati vinovati, etc, etc ) care distrug TARA. Nu va doresc sa treceti printr-o experienta traumatizanta, desi omul din greseli invata.

      • y Răspunde

        Cu banii aruncați pe Olimpia, CSM, Florisal, întrețineri drumuri,parcări, deszăpeziri,iluminat stradal mai ales acum de sărbători etc., etc. sunt de acord. Dar cu școlile nu. Școlile sunt în imobile care au fost luate de la proprietari de către comuniști. Nu se cer chirii mari, să știi, pe mp și banii sunt investiți în întreținerea clădirilor. Reformații și catolicii au și ei bubele lor dar nu procedează chiar cum face de exempu popa ortodox care în veci nu termină biserica de pe Lalelei, construcție din bani publici. Sau poate vrei ca acele culte să ceară retroactiv chirie din 1947 până la reîmproprietărire. Pentru că au fost deposedați abuziv.

  15. Kivi Răspunde

    Yuie lu asta mic si chel ce incepe .Y care a trecut prin toate pozitiile de la Y ‘ Ghiocel si amu tace chitic in barlogul lui YYY si reface pozitia de Ghiocel la indemnul lu Kkt si al sfecerii zUdmr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.