Ultima actualizare: azi, 16:47

Locale

Consilierii PSD solicită Primăriei Satu Mare să reabiliteze casa memorială a marelui patriot Vasile Lucaciu

Grupul de consilieri PSD din Consiliul Local Satu Mare solicită primarului municipiului, Gabor Kereskenyi, să cuprindă în bugetul pentru 2018 fondurile necesare pentru reabilitarea Casei Memoriale Vasile Lucaciu și organizarea mai multor evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

”Am adresat o solicitare specială conducerii Primăriei Satu Mare, aceea de a include în bugetul pe anul viitor și în lista de activități realizarea mai multor evenimente cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918, care să fie realizate de Primăria municipiului Satu Mare în parteneriat cu diferite instituţii. Cel mai important, din punctul nostru de vedere, este reabilitarea clădirii de pe str. Vasile Lucaciu nr.29 – Casă memorială a marelui patriot român și sătmărean dr. Vasile Lucaciu. Nu putem sărbători Centenarul uitând de făuritorii Marii Uniri!”, a declarat consilierul local Radu Roca, astăzi, într-o conferință de presă.

Consilierii municipali PSD mai propun organizarea unui Eveniment -Spectacol cultural artistic, serbare, concert și vernisaj sub numele de „România Frumoasă”, care să implice toate școlile din municipiul Satu Mare, organizarea unui Simpozion „O sută de ani de la Marea Unire”, la care să fie invitate personalități istorice, dar și organizarea unei acțiuni, pe care au numit-o „Tricolorul uneşte”, care să fie organizată de Ziua Drapelului și de Ziua Națională, ocazii cu care sătmărenii să fie încurajați să afișeze tricolorul.

Pe de altă parte, Radu Roca a precizat că grupul PSD din Consiliul Local i-a mai solicitat primarului municipiului Satu Mare să pună pe lista obiectivelor prioritare și o serie de investiții importante pentru sătmăreni.

”Chiar dacă suntem în opoziție în municipiul Satu Mare, am demonstrat că știm să fim constructivi. Având în vedere proiectele mari finanțate de Guvern în municipiul Satu Mare, grupul de consilieri PSD din Cosiliul Local i-am solicitat primarului Gabor Kereskeny să țină cont în bugetul pentru anul viitor de o serie de obiective de investiții urgente”, a precizat Radu Roca.

În primul rând, la capitolul învățământ, grupul PSD susține reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale ,,Mircea Eliade”, a Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga” și a Grădiniței nr.11, ale căror proiecte au fost demarate de conducerea anterioară a primăriei.

În plus, este imperios necesară realizarea de lucrări de reparații și igienizare a spațiilor de la Liceul de Arte ,,Aurel Popp,, un liceu la care învață copii foarte talentați, dar a fost uitat.

De asemenea, sunt necesare lucrări de reparații curente și de igienizare a spațiilor de la Colegiul Tehnic ,,I.C.Brătianu” pentru desfășurarea actului de învățământ în condiții optime. Din cauza degradării, sala de sport a acestui colegiu este închisă din data de 23.10.2017!

La capitolul proiecte de mare anvergură, Grupul de consilieri PSD susțin următoarele investiții, pe lângă cele mari pentru care Guvernul PSD a acordat finanțare:

– Construirea unui complex sportiv care să cuprindă o sală polivalentă, sală de popice şi bazin de înot;

– Colaborarea cu Ministerul Apărării Naţionale pentru promovarea proiectului de hotărâre a Guvernului privind transferul unei părţi din imobilul teren apartinând MApN în domeniul public al municipiului Satu Mare;

– Colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru transferul bazei sportive Unio în domeniul public al municipiului Satu Mare;

– Reabilitarea Grădinei Romei şi a Uzinei de apă (modernizarea şi reamenajare spaţii de recreere şi petrecerea timpului liber);

– Modernizarea Pieţei de alimente nr.2 Satu Mare;

 Sursa: PSD Satu Mare

26 comentarii

  1. Unu' Răspunde

    Bă vulpe (Roka) turbată, când fu primar cheliosul de dorel de sătmar, ce vă opri în a realiza toate aceste mărețe deziderate? Erați voi la put(oa)ere și local și la județ și chair și național, și tot n-ați fost în stare de nimic!
    Al treilea pod – ioc!
    Centura – ioc!
    Sala polivalentă – ioc!
    Bazin olimpic acoperit – ioc!
    Reabilitări de străzi – ioc!
    Marea realizare:
    Furat pistă de biciclete și transformat în parcări private pentru cabinetele lui dorel de sătmar – BINGO!
    CUIE MOICA!
    Ruie Moca!
    PUIE MSD!

    • matroz Răspunde

      Efectele Guvernării PSD în Satu Mare: Investiții de sute de milioane de euro în infrastructură
      astăzi, 14:303 comentarii

      0
      La 10 luni de la preluarea guvernării, Coaliția PSD- ALDE își pune în aplicare cu consecvență programul votat de cetățeni anul trecut. La nivelul județului Satu Mare, efectele guvernării în cifre înseamnă investiții de sute de milioane de euro în infrastructură, pe lângă creșteri de salarii și pensii, reduceri de taxe și alte măsuri de susținere, cu impact asupra buzunarului cetățeanului.

      Principalele investiții finanțate de Guvernul PSD în județul Satu Mare au fost prezentate vineri, în cadrul unei conferințe de presă de președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, împreună cu parlamentarii Octavian Petric și Gabriel Leș.

      ”Auzim tot felul de discuții cum că Guvernul Ungariei ar investi mai mult decât Guvernul României în municipiul și în județul Satu Mare, declarații fără fundament și rău-intenționate, ca să nu spun altfel, din partea unui angajat al statului român! Chiar dacă în județ suntem oarecum în opoziție, pentru că nu avem nici funcții de viceprimar și nici de vicepreședinte al CJ, vrem să le reamintim sătmărenilor cât de multe investiții finanțează Guvernul PSD în județul nostru. Sunt investiții mari atât ca număr, cât și ca obiective importante finanțate. Sunt investiții istorice – pentru proiecte pe care sătmărenii le așteaptă de 27 de ani”, a precizat Aurelia Fedorca.

      Investițiile guvernamentale finanțate prin PNDL, program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale:

      PNDL 1 – sunt 98 de proiecte aflate în execuție, în valoare totală de 762.324.998 lei (aproximativ 169,4 milioane euro)

      – 9 obiective – unități de învățământ -în valoare de 11.974.031,50

      – 2 obiective – creșe și grădinițe – în valoare de 1.460.429,75

      – 19 obiective – alimentare cu apă -canalizare și stații de epurare -în valoare de 86.111.146,19

      – 60 obiective – drumuri publice – în valoare de 632.490.443,64

      – 2 obiective – poduri și podețe -în valoare de 4.978.991,71

      – 1 obiectiv – dezvoltarea turismului de iarnă în valoare de 16.021.578,00

      – 5 obiective – construcții publice în valoare de 9.288.380,29

      Referitor la PNDL, din păcate, există probleme cu execuția unor obiective, în special la drumurile județene, și s-au primit reproșuri în acest sens de la Ministerul Dezvoltării. Fedorca speră ca cei care se ocupă de aceste investiții să reușească să zorească lucrurile.

      PNDL 2 –s-a obținut finanțare pentru 123 de proiecte, care se află în diverse faze de întocmire a documentațiilor, în valoare totală de 625,972,484 lei (aproximativ 139 milioane de euro)

      – 21 de unități medicale reabilitate și modernizate în valoare de 18.764.917,31

      – 37 de lucrări de modernizare și reabilitate unități de învățământ în valoare de 72.096.420,71

      – 11 de sisteme de canalizare și stații de epurare a apei în valoare de 121.245.117,28

      – 22 de sisteme de alimentare cu apă și stații de tratare a apei în valoare de 107.507.851,47

      – 10 poduri și podețe în valoare de 92.235.795,79

      – 16 modernizări și reparații capitale drumuri publice în valoare de 207.252.038,08

      – 5 modernizări, extinderi, eficientizări la iluminatului public în valoare de 5.361.283,90

      – 1 reabilitare termică Primărie în valoare de 1.249.526,526

      Printre proiectele finanțate prin PNDL se numără al treilea pod peste Someș în municipiul Satu Mare și finalizarea lucrrilor la stațiunea Luna Șes.

      De asemenea, Ministerul Transporturilor a aprobat finanțarea lucrărilor de execuție pentru Centura de ocolire a municipiului Satu Mare, care cuprinde și construcția unui pod cu lungimea de 640 de metri peste râul Someș.

      Deputatul Octavian Petric a vorbit despre parcursul acestor proiecte, de care se discută din anii 90, dar concret nu s-a ocupat nimeni de ele.

      ”În ceea ce privește Centura de ocolire, prin Legea bugetului pe 2015 au fost alocaţi, la solicitarea mea, 2 milioane de lei pentru organizarea licitaţiei, iar în noiembrie 2015 am fost autorul unui amendament la Legea bugetului pe 2016 prin care s-au obţinut 20 de milioane de lei pentru începerea lucrărilor la centură. Am fost bucuros când am văzut în urmă cu nici o lună că încep lucrările. Din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost atins, rămâne doar ca administrația locală să urmăreasca ca lucrările să se desfășoare în termen.

      Sper ca anul viitor să înceapă lucrările și la al treilea pod peste Someș, un alt proiect pentru care s-a acordat finanțare în urma amendamentelor depuse de mine și a eforturilor ulterioare depuse împreună cu colegii mei”, a declarat deputatul Octavian Petric.

      Important de reținut, ambele sunt proiecte finanțate de Guvernul PSD, proiecte pe care echipa PSD Satu Mare și le-a asumat și în cadrul campaniei electorale de anul trecut.

      Senatorul Gabriel Leș a prezentat situația absorbției fondurilor europene, sector în care s-au făcut progrese remarcabile. Astfel, de la zero absorbție fonduri europene, s-a ajuns la 933 milioane euro plăți către beneficiari, deblocarea proiectelor de infrastructură majoră- 2,5 mld euro și 5,8 mld euro – valoarea contractelor de finanțare pentru toate programele.

      Senatorul Gabriel Leș a mai arătat că la nivelul județului Satu Mare, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, au fost plătiți în acest an circa 27 milioane euro atât beneficiarilor privați pentru proiecte din domeniile agricole și non – agricole cât și pentru instituții publice. În acest moment, se află în diverse faze 40 de proiecte ale unor beneficiari publici, fiind vorba despre rețele de apă și canalizare, stații epurare, modernizare și asfaltare străzi, construire grădinițe, etc.

      Senatorul Gabriel Leș a făcut și o scurtă trecere în revistă a situației subvențiilor agricole.

      ”Plata subvențiilor în agricultură este încă o promisiune pe care ne-am respectat-o, iar acest lucru se simte chiar în aceste zile în conturile și buzunarele fermierilor. În Guvernarea PSD+ALDE, România este cea mai eficientă țară în UE în gestionarea subvențiilor agricole, reușind să atragă 99,18 % din fondurile alocate. În octombrie, în mai puțin de două săptămâni au fost distribuite 80% din subvențiile agricole, iar valoarea plăților făcute către 885 de mii de fermieri români a depășit 750 de milioane de euro. Acestea sunt dovezi că muncim serios ca să punem în practică programul de guvernare așa cum am promis!”, a precizat senatorul Gabriel Leș.

      Sursa: PSD Satu Mare

      • Norick Răspunde

        Ce bine a fost pe vremuri, cand caracterele in comentari erau limitate…. :-))))

      • abc Răspunde

        Eu am auzit că criptocomunismul ca și prostia doare (scuze pentru kakofonie). Doar că unii nu au cu ce recepționa durerea.

    • Alex Roman Răspunde

      Cel mai penibil primar a fast Coica ever nu au facut nimic ….zona metropolitana unde sunt banii dl Rentea.
      Investiții in 4 ani zero.Doar concerte si evenimente culturale de unde se fura mai usor.Coica la brutarie.

      • Unul Răspunde

        A facut Coica dosr pentru el, farmacii pestr farmacii, spatii pentru cabinete medicale, zona metropolitana, un milion de euro, iar pentru orasul asta la durut undeva, sosea de centura= zero, al treilea pod=zero, nimic absolut. Rusine !!!

  2. Specialistu' Răspunde

    Eu ca si cetatean al acestui oras solicit formatiunea socialista sa faca lucrarile precizate mai sus, alaturi de exprimarul Dorel, deoarece in cei 4 ani de “guvernare” nu au gasit nimic de facut in oras, cum au ajuns in opozitir au luat lumina si vad ce trebuie facut.

    Asa ca hai la treaba!

  3. Specialistu' Răspunde

    Va rog sa incepeti cu izolarea termica a blocurilor din oras, ca si de asta ati uitat din greseala. Vreau sa va vad cu Coica si Roca pe schela.

  4. Kovacs Eugen Răspunde

    …PSD!

  5. matroz Răspunde

    @all: e in regula .Nu afacut nu stiu ce psd!Dar de ce nu se poate reabilita Casa memoriala Vasile Lucaciu,chiar si intr-o administartie ungureasca?E interzis,e crima sau ce D-zeu ii opreste s-o faca?Sunt convins ca o vor face!Dar voi ce comentati de ce suferiti?

    • Specialistu' Răspunde

      Problema e ca au avut toate instrumentele sa ne uimeasca, USL era la guvernare cu o majoritate record, am avut lider Psd la cj, am avut primar psd si au facut o mare scula, iar acum vin ei cu idei si propuneri.
      Ca si cum ai comenta tu la vecinu ce si cum sa isi aranjeze curtea, iar curtea ta ar fi un cotet.
      Pai daca se pricep asa de mult de ce nu ne-au convins? Ii alegeam din nou cu cea mai mare placere! Pai sa taca si sa le fie rusine, nemernici puturosi!

  6. aurelian Răspunde

    ….

  7. Reflector Răspunde

    Unii parcă nu știu cum vin banii pentru investiții? Ai nevoie de 3 -4 ani.Gabor se lăfăie are 25 milioane la dispoziție pentru infrastructura după 2 ani de procese6asa ca el beneficiază de laude. Pe Kovacs la Carei un primar jos pălăria nu îl critica nimeni că abea după 12 ani de primarie reușește sa asfalteze Careiului.

  8. abc Răspunde

    Daaaa, să se renoveze urgent casa memorială a lui Lukács László!

    • Norick Răspunde

      Bine , bine sa se renoveze , dar daca vine Tarr cu spaclu’ tot nu le vor place….:-)))

      • Ion Răspunde

        @Norick – In orice limba scrii, scrie corect pentru ca a altfel se vede lesne ca esti agramat si asta probabil ca e valabil pentru oricare din limbile in care tii mortis sa te exprimi.
        In romaneste este o vorba care suna asa: “Mama ta stie ce faci tu?”

        • Norick Răspunde

          Bine Ioane ! Cu altceva te mai pot ajuta ??? :-)))
          P.S ” pentru ca a altfel ” asta la care oră ai învăţat ??? Să nu-mi spui , că la gramatică…. :-))))
          Dar îmi place de tine. Pe bune … 😉

  9. Unu Răspunde

    Roca un papagal mincinos. A mintit mereu, la tot pasul si a dezamagit cetatenii acestui oras. Nu a facut absolut nimic. Rusine !!!

  10. Unul Răspunde

    Asa este din pacate. A ramas orasul asta sub toata critica. In comparatie cu alte orase este ca un sat fara caini, nemaivorbind de satele aferente judetului Satu Mare. Te doare sufletul.

  11. sm Răspunde

    Oare când vor înțelege politicienii, de la toate partidele ! că pentru a fi crezut, respectat și apreciat TREBUIE să realizezi ceea ce ai promis? TREBUIE se te dedici comunității ! Altfel, doar minciuni! Din păcate pentru noi sătmărenii, orașul nostru a devenit un simbol al mizeriei, prafului, clădirilor înghesuite sau prăbușite. E chiar dureros! Și nu se tratează cu algocalmin, se tratează cu profesionalism și seriozitate!

  12. matroz Răspunde

    @Norik:era un raspuns la parerea omului ca psd-ul n-a facut nimic!Era punctul de vedere al partidului lor.Daca te-a suparat,dezmint ca ar fi si un partid numit asa!Voi recunoaste de acum doar ce fac partidele agreate de D-voastra!

    • Norick Răspunde

      @matroz : eu nu m-am suparat deloc frate ! Si iti marturisesc un lucru : nici n-am citit doar primele si ultimele propozitii din novela ta .. 🙂
      P.S. nu fac politica si nici nu apartin de nici un partid de nici o culoare. 😉 Iti recomand si Tie sa nu incrucisam ideologia noastra cu politica – mai ales locala … Eu dorm foarte linistit in fiecare seara… :-)))

  13. IOANA Răspunde

    nu aveti unde sa cheltuiti banii ????????

  14. Unul Răspunde

    În loc sa-i preocupe de al treilea si al patrulea pod peste Somes si de centura de ocolire se ocupa de tot felul de prostii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.