Ultima actualizare: azi, 20:48
Locale

De ce a fost condamnat la 3 ani cu executare fostul șef al APIA. Ce au găsit procurorii

Fostul director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Viorel Pintea a fost condamnat, în cursul zilei de ieri, la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Problemele fostului șef al APIA au început în urmă cu 4 ani, atunci când s-au strâns suficiente dovezi împotriva lui. Acesta a fost arestat în noiembrie 2013, după ce a fost prins în flagrant, în timp ce accepta 3.000 de euro mită.

În comunicatul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) apare o analiză amănunțită a pașilor greșiți făcuți de fostul șef al APIA.

Redăm în continuare comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul PINTEA VIORELdirector la AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ (APIA) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În cursul lunilor martie și mai 2012, inculpatul Pintea Viorel, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunțător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activitățile agricole desfășurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale.
Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menționată, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător 2.500 euro și 3.000 lei.
Separat de sumele deja menționate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă.
În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Inculpatului Pintea Viorel i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

La data de 24 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Pintea Viorel pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat, la data de 25 noiembrie 2013, la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

9 comentarii

 1. Toader Răspunde

  Nu știu cu ce a greșit! A luat șpagă? E ceva nou? Pușcăriașul asta avea un milion jumate de euroi în declarația de avere de acum câtva ani!

 2. Logos Răspunde

  Trebuie confiscată toată averea dacă a fost prins vinovat și la munca cu el Așa ar fi m ai bn facut

 3. Unul Răspunde

  Persoanele care cumosc speta, sunt in cunoștință de cauză, că Pintea a fost ececutat la comandă de un procuror controversat din Satu Mare.

  • Unu' Răspunde

   Vai săracul de el!
   Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute, nu-i așa?!?

  • abc Răspunde

   Haideți măi că și imediat scot batista. Erau pline ziarele de atunci cu grozăviile lui. Și mai întrebați și pe fermieri, sunt destui în județ, cum se rezolva atunci problema la APIA. Astra dacă au curaj să spună. Chestia asta cu care l-au prins cred că e măruntă, dar palpabilă. În rest @Unul ai dreptate, sigur a fost executat, iar șefii de la centru au luat mâna de pe el. Vezi și cazul Ardelean, fost șef la Bibliotecă apoi la Finanțe.

   • Unu' Răspunde

    Stai liniștit, mulți fermieri n-o să zică nimic, fiind co-făptuitori s-ar putea să se întoarcă și împotriva lor! Iar mulți se complac situației și tac chitic!

  • Pop Ioan Răspunde

   Sa fim seriosi,Domnilor.I-a pus cineva pistolul la timpla sa ia banii? S-a zbatut cumplit cind cineva i-a oferit cite un pliculet dolofan.Trebuia bagat cu forta in buzunar .Nu iese fum fara foc.

 4. ion de la raion Răspunde

  acuma govoride e foarte fericit ca el l-a sifonat dupa ce pintea n-a vrut sa-i dea bani pentru ceva teren pe care a pus govoride ochii dar l-a cumparar inculpatul

 5. Satmarean Răspunde

  Cum observă, Pintea nu a apelat la serviciile celor de la băile din Mateszalka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.