Ultima actualizare: azi, 12:26

Locale

FOTO. SRI a prins un spion sârb care căuta informații despre un radar din Satu Mare

Serviciul Român de Informații (SRI) a prins un spion sârb care încerca să afle secrete despre bazele militare și radarele României de la Marea Neagră. Acesta a fotografiat o serie de documente despre care ar fi crezut ca sunt informatii secrete despre un radar din Satu Mare. In fapt, documentele fotografiate au fost plasate special de catre SRI. 

“Vreau sa subliniez ca cetateanul sarb nu a reusit sa intre in posesia niciunui document sau informatie clasificate”, a declarat Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, citat de hotnews.ro.

Pe parcursul anului 2017 Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori in Romania, prima data in luna mai, ajungand in Constanta din Luhansk via Moscova si Budapesta. Potrivit SRI, Zivkovic a fost preocupat de configurarea unei retele informative, de identificarea persoanelor cu diferite niveluri de acces, a locatiilor, de recunoastere in teren si marcarea cu GPS a diferitelor obiective.

SRI sustine ca sarbul a fost monitorizat constant si ca nu a reusit sa obtina “informatii clasificate de natura sa afecteze interesele de securitate nationala”. Decizia SRI de a cere instantei ca sarbul sa fie declarat indezirabil a venit in urma unei analize interne care a considerat aceasta masura ca fiind cea mai sigura.

Astfel, Zivkovic a scăpat ieftin, cu o interdicție de 15 ani de a mai intra în România. De obicei, spionii prinși au o soartă cruntă, însă șansa cetățeanului sârbă rămâne învăluită în mister, scrie Evenimentul Zilei. Fie Românie a vrut să evite un scandal diplomatic, fie strategii SRI urmăresc un scop pe termen lung, mai precizează evz.ro.

Sursa – evz.ro

Sursa – hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.