Ultima actualizare: azi, 17:25

Locale

Sancțiuni usturătoare pentru sătmărenii care nu curăță ambrozia. Ce amenzi vor primi

Conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, prin vocea directorului Elisabeta Bekessy, anunță amenzi usturătoare pentru sătmărenii care nu își curăță terenurile de planta invazivă ambrozia.

Proprietarii de terenuri care nu curăță ambrozia riscă amenzi cuprinse între 750 – 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei pentru persoane juridice. În Satu Mare, cea mai afectată zonă, potrivit APM, este Drumul Careiului, acolo unde planta afectează sute de persoane.

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligația de a executa periodic lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii vor avea obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei.

 

 

15 comentarii

 1. Alex Răspunde

  Is tare curios cine va curata ambrozia de pe marginile drumurilor nationale sau cele comunale sau mai mult pe caile ferate? Sau daca proprietarii vor primi amenzi si ce amenzi? Cat de usor este ca din varful pixului sa scrii cifrele acestor amenzi. Sa zicem ca totusi se vor da astfel de amenzi, eu nu cred ca ambrozia va fi curatata peste tot. Ca sa cureti santurile de pe marginea drumurilor trebuie muncit nu gluma, chiar cheltuit sume importante, si asta de cateva ori pe an. As vrea sa-i vad pe initiatorii legii cum curata ei vreo 5 metri de sant si apoi i-as pune sa scrie cifrele amenzilor.

  • abc Răspunde

   Trebuie lucrat pământul nu să te uiți la tarlaua în pârloagă din pragul crâșmei. Așa cu timpul se rezolvă.

 2. Alex Răspunde

  @abc. Eu nu stiu cum vor proceda proprietarii dar sa zicem ca vor ierbicida terenurile, nu vom polua prin asta solul si apele subterane? Va fi lucrat pamantul? Numai dupa ce va functiona legea vom vedea ce efecte are, ceea ce este foarte rau. Lovim in ambrozie si de fapt ne lovim pe noi. Nu cred ca au fost analizate consecintele legii si tare n-as vrea sa am dreptate ca iar au facut-o de oaie cei de la Minister sau mai bine-zis de ambrozie.

  • Norick Răspunde

   @Alex : nu cred ca ar trebui noi sa inventam roata. De la Austria in colo nu prea gasesti nici o bucata de ambrosia. Ei oare cum au reusit ? Hai ca in Ungaria mai gasesti ici-colo , mai ales in partea estica a tarii , dar in rest nucu – si nu cred ca se toarna ierbicida cu galeata pe terenurile doar sa scape de ambrosia.
   Dar cum ai scris mai sus – degeaba cere legea (care inca nici nu exista) pe proprietari , daca langa drumuri nationale si in santuri e plin-plin … :-))

  • y Răspunde

   Alex băiete, trebuie cosit regulat ca planta să nu producă semințe și când e încă tânăr aprilie-mai-iunie se și poate smulge. Nu chimicale trebuie aici ci trebuie pământul lucrat. Păi nu pământ am vrut înapoi cu toții după 90? Păi și atunci de ce nu îl lucrăm? În vest e rușine să-ți lași terenul cum vezi pe la noi. Și fii sigur, au fost analizate consecințele legii din toate punctele de vedere. Nu trebuie să redescoperim apa caldă dacă au făcut-o deja alții. Cheltuielile medicale, medicamentele, tratamentele sunt foarte scumpe, multe nici nu prea sunt accesibile la noi. Concedii medicale, care iar costă, polenul plantei îți umflă și creierul de nu poți nici gândi, cei care suferă acut 2-3 luni nu pot ieși nici din casă,darămite să mai lucreze! Și nu spune că e ceva de fițe asta pentru că a fost introdus prin Europa acum nici 100 de ani prin transport de cereale infestat din America. În anii 60 profesorul Karacsonyi a găsit pur întâmplător o singură plantă în județ! Acum deja e catastrofă. Problema nu e cu legea ci cu aplicarea. DSar asta e o problemă generală la noi.

 3. Pop vasilem Răspunde

  Foarte bins amenzi si mai mari ,cum stiu sa ceara sute de mii de euro pe teren atunci să-l întrețină .Daca nu poate să-l lucreze să-l vândă .

 4. sophia Răspunde

  Ia uite ce repede si-ar gasi de lucru asistatii sociali din alt articol!!!

  • abc Răspunde

   @sophia, asistații au alergie la muncă. Cum arată în CV-ul lor că au muncit? Ce zice bulibașa? Rușine măi, zice, eu înțeleg că ți-e foame dar chiar trebuie să lucrezi pentru asta? Du-te și fură sau mergi la un ONG.

 5. Alex Răspunde

  @Pop vasilem. Marturisesc ca nu stiu multe despre legislatia referitoare la terenurile intravilane sau extravilane. Sa zicem ca am un teren agricol si nu mi s-a rentat sa-l lucrez din diverse motive, am oare dreptul sa-mi infiintez o padure acolo? Si daca o infiintez pot sa o exploatez cum doresc eu? Pun intrebarile acestea fiindca am auzit ca ai probleme daca schimbi destinatia unui teren.

 6. vio Răspunde

  Cred ca e o stire OFILITA .E bine sa fie curatate terenurile de orce buruieni dar nu in exces.
  Dati numar de lege ca sa vad si eu despre ce e vorba.

 7. exact Răspunde

  Plus ca are daunatori naturali care lipsesc in Europa:
  “Currently, Hungary is the country where the air is most polluted with ragweed pollen in Europe. Agricultural and other control measures have not helped to reduce the amount of this airborne allergen so far. Classical biocontrol of ragweed could be a feasible way to achieve this goal because most of the natural enemies of A. artemisiifolia, known to occur in its native areas in North America, are missing from Europe. Puccinia xanthii, a microcyclic autoecious rust reported to infect common ragweed in some parts of the USA, as well as two leaf-eating beetles, Zygogramma suturalis and Ophraella communa, have already been proposed as classical biological control agents of ragweed in Hungary. In addition, a mycoherbicide product based on a strain of Sclerotinia sclerotiorum is under development in Hungary.
  http://www.nonnativespecies.org/downloadDocument.cfm?id=1031

  • abc Răspunde

   Gândește-te că buruiana asta este originară din deșertul Arizonei, deci este a naibii de rezistentă, nu are dăunători locali (s-a mai încercat și nu merge, e ceva asemănător cu gândacul de Colorado și ăla are dăunător în America care nu se poate aclimatiza la noi) și că semințele ei rezistă și dacă terenul este arat la 40-50 cm adâncime și răsar și peste 20 de ani. Problema este să fie ținut la control. În rest nu deranjează decât pe cei alergici, dar pe ăia îi dă pe spate săptămâni bune. Dar de ce nu se povestește nimic de mașinile diesel și de gazele de eșapament ale acestora?

 8. Alex Răspunde

  Eu nu cred ca numai prin amenzi se va combate planta asa cum nu cred ca un copil se educa numai prin batai si reprosuri. Avem de-a face cu o planta problematica, numai dracul stie cu ce-a dotat-o, tocmai de aceea m-as astepta ca oamenii din Ministerul Mediului sa vina in intampinarea cetatenilor cu niste solutii, eventual calcule cu costurile combaterii, astfel ca cetateanul sa-si aleaga ce i se potriveste mai bine. Atlfel mi-l inchipui pe acesta smulgand vreo doua-trei plante si apoi sa se lase pagubas; sau pe altul rupandu-si coasa in ea. Actiuni viguroase s-au pornit si impotriva ciorilor si… viguroase au ramas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.