Ultima actualizare: azi, 21:08
Locale

FOTO. Car din județul Satu Mare, exponatul lunii la Muzeul Național de Istorie a României

Un car miniatural preistoric din lut, din județul Satu Mare, mai exact din comuna Tiream, este expus la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 5 iulie – 5 august. Alături de carul din Tiream mai este expus și un car miniatural preistoric din lut de la Cuciulata, județul Brașov. Vernisajul micro-expoziţiei, organizate în cadrul seriei “Exponatul lunii” a avut loc joi, 5 iulie.

Cele două care miniaturale preistorice din lut au fost descoperite la finalul anilor ’50 ai secolului trecut și au intrat în colecțiile MNIR, odată cu constituirea acestuia în deceniul al optulea al secolului al XX-lea.

Carul miniatural de la Tiream (jud. Satu Mare) a fost descoperit în contextul cercetărilor arheologice realizate în cuprinsul acestui sit preistoric situat în mlaștina Erului, cel mai probabil în anul 1959. Piesa, deosebită prin caracteristicile sale, se încadrează din punct de vedere cronologic în perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – cultura Otomani).

Carul miniatural de la Cuciulata (jud. Brașov) a fost descoperit în 1958, cu prilejul săpăturilor arheologice de salvare efectuate de Gh. Bichir, în contextul deschiderii unei cariere de piatră de var. Piesa, rară prin caracteristicile sale și starea de conservare, având doar o analogie cunoscută până în prezent, se încadrează din punct de vedere cronologic, pe baza ceramicii atribuite stilului Schneckenberg cu care se asocia, la sfârșitul Bronzului timpuriu.

După cum este cunoscut, de peste 15 ani cea mai mare parte a colecțiilor Muzeului Național de Istorie a României nu sunt accesibile publicului larg sau specialiștilor în domeniu. Demersul de față aduce în atenția publicului, dar și a specialiștilor, – prin seria de evenimente „Exponatul lunii” – piese semnificative aflate în patrimoniul celui mai important muzeu de profil arheologico-istoric din România, etalate nu numai din rațiuni estetice, ci deopotrivă punând în discuție teme de cercetare asociate acestora. Astfel, cele două obiecte au făcut recent subiectul unor studii documentare ale unor specialiști din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, fiind totodată incluse în proiecte de digitizare derulate de acesta.

Sursa: MNIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale, Naţionale
FOTO. Mașina Google vine la Satu Mare. Cum arată!

Mașinile echipate cu aparatură profesionistă de la Google se vor afla în România timp de 2 luni de zile. Unul dintre aceste autoturisme...

Închide