Ultima actualizare: azi, 11:14

Locale

FOTO. Povestea Ramonei Filip, celebrul designer care s-a îndrăgostit de portul popular din Țara Oașului

Ramona Filip, designerul favorit al femeilor din Cipru, îmbracă de fiecare dată când are ocazia portul popular din Țara Oașului și se mândrește peste hotare cu minunatele creații tradiționale românești. 

A creat poşete din piele exotică de crocodil, şi-a prezentat colecţiile cu succes la Londra, Paris şi Atena, iar în 2009 a primit trofeul pentru cel mai bun designer din mâinile Patriciei Field, faimoasa stilistă a serialului Sex and the City. Ea este Ramona Filip, unul dintre cei mai faimoși designer din Cipru. Originară din Vișeul de Sus, Ramona Filip, cel mai tare designer român de renume internațional nu ezită să se îmbrace în ținute realizate sută la sută în Țara Oașului și să le povestească străinilor despre tradițiile bogate din Oaș.
,,După cum probabil știți deja, mă îndrăgosesc de costumele tradiționale românești. Probabil că v-ați obișnuit deja, dar am decis să îmbrac încă o dată, cu mândrie, o bluză tradițională românească. Deși această bluză nu vine din regiunea din care fac parte (Viseu de sus, Maramures), ea vine dintr-o altă regiune bogată în tradiții, Tara Oasului. Este o ținută atât de frumoasă încât a fost principala mea sursă de inspiratie pentru foarte multe creații. Nimic nu ar fi  același, fără o atingere a frumuseții românești”, a declarat Ramona Filip.
Ramona a terminat Relații Economice Internaționale la ASE București, iar după absolvire și-a urmat prietenul (actualmente soț și tatăl celor doi copii ai săi) la Nicosia. Creațiile „Ramon Filip“ au plăcut din prima publicului cipriot, urmând prezentări la Londra, la Paris și la Săptămâna Modei de la Atena. Preț de câteva sezoane, Ramona a creat și o linie vestimentară pentru rețeaua de magazine grecești Raxevsky. Astfel, deși investiția inițială în lansarea brandului „Ramon Filip“ s-a ridicat la 100.000 de euro, afacerea a devenit profitabilă în decurs de un an.
În ultimii zece ani, brandul a fost intens prezentat în mass-media cipriotă, care și-a dat seama imediat că atât produsul „Ramon Filip“, cât și imaginea creatoarei sale fac audiență și „vând“.
Faptul că în România nu se știe mai nimic despre ea nu se datorează ambiției de a zbura sub radar, ci mai degrabă unei modestii senine: „Nu am considerat că e nevoie să se știe, având în vedere că nu am realizat ceva ce nu au făcut deja și conaționalii mei colegi de breasla”, a declarat Ramona Filip, în cadrul unui interviu realizat de revista Forbes în urmă cu câțiva ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.