Ultima actualizare: ieri, 22:15

Locale

FOTO. Cine a înlăturat troița din centrul Sătmarului? Primăria a elucidat ,,misterul”

Povestea troiței care a fost înlăturată miercuri de pe soclul amplasat în centrul municipiului Satu Mare a stârnit extrem de multe controverse și acuzații într-un timp foarte scurt. După ce consilierul județean Adria Cozma criticat Primaria, spunând că ridicarea troiței a fost ales într-un moment total nepotrivit, municipalitatea a contraatacat într-o manieră mai mult decât tranșantă.

,,Anunțul primarului de a ridica troita din centrul orașului nu e de bun augur. Cred că a ales cel mai nepotrivit moment. Acțiunea nu trebuia să aibă loc oricum, fiindcă la momentul edificării, în 1991, totul s-a făcut cu respectarea legilor”, a declarat Adrian Cozma. Răspunsul Primăriei nu a întârziat să apară.

Redăm, integral, anunțul Primăriei Satu Mare:

,,Primarul Gábor Kereskényi, administratorul public Csaba Maskulik și consilierul primarului Vasile Dragoș au avut miercuri dimineață o discuție cu doamna Livia Hajdu, președinta Asociației Vatra Românească, și cu domnul Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”, cărora le-a fost comunicat faptul că Troița va rămâne în Piața Libertății până când vor începe lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, urmând a fi atunci relocată într-o altă zonă. Troița a fost înlăturată din Piața Libertății tocmai de cei care au reinstalat-o!

Nimeni din conducerea Primăriei Satu Mare nu a dispus înlăturarea Troiței! Trebuie precizat, că Troița din Piața Libertății a fost dată jos de pe soclu în 2015 de fostul primar Dorel Coica”.

28 comentarii

  1. Aia Da!!! Răspunde

    Ba, luati-va pastilele!!! Cum ramane in Piata Libertatii daca lipseste din Piata Libertatii? Cum o relocati cand nu ii acolo?

    • Vasilica Răspunde

      Nu mai aduceți în discuție numele acelui reject ,excrement de oltean borat care a furat tot ce a putut în oraș.
      Acum cumpăra zeci de spații în oraș și Cluj din banii nostri ai cetățenilor.
      Mă mir cum de nu-i la brutărie.

  2. abc Răspunde

    “Troița fost înlăturată din Piața Libertății tocmai de cei care au reinstalat-o!”Cata minciuna conține afirmația!A fost înlăturată in timp ce se purtau discuții si de către oamenii primăriei!Dezinformare marca securistului Dragoș,consilier al primarului.Chiar așa,cum dracu si-au luat consilieri si primarul si președintele dintre foști securiști?
    Mai aveți ceva românesc de dărâmat domnule primar ?

    • Stupid People Răspunde

      Știe tanga tot!
      Mintenas va explica!

      • y Răspunde

        Nu știu tot, dar știu mai multe decât tine. Selectez ce citesc și mă informez periodic și asta nu din tabloide. Mai cunosc și niște oameni de la care pot să aflu câte ceva,nu este nici o rușine. Și nu umblu în societate purtând ochelari de cal. Informația este o armă în ziua de azi iar informația corectă este chiar foarte puternică. Dacă ai și niște creier să procesezi datele ai câștigat. Aaa, și era să uit, nu am dușmani imaginari.

  3. y Răspunde

    Ai luat m@ie de dat asta! Nu este comentariul meu.

  4. satmarean Răspunde

    De aceasta dată dl Cozma ați fost dezinformat. Troița a fost ridicată în 1991 fără a avea autorizație de construcție. Iar azi, când se discută de un nou plan urbanistic, troița nu va putea rămâne acolo unde s-a pus inițial pentru că pe acolo va trece șoseaua. Cel mai bun loc ar fi în Piața Eroii Revoluției pentru că ea a fost ridicată în memoria lor.

    • abc Răspunde

      @satmarean:presupun ca ești in tema cu istoricul troiței!Nu cred ca in anul 1991 a fost amplasată fără respectarea legislației de atunci.Oare e aceeași legislație ca azi?Ar însemna oare sa luam la puricat toate amplasamentele de acest gen si sa le dărâmam?
      Si presupunând ca are dreptate in totalitate primarul,oare a procedat in cel mai elegant mod,dărâmând si punând iar in depozit acea troița?Cu oricâtă bunăvoința eu nu pot sa rup acțiunea de intenții sovine !Un om cu mintea la cap,ar fi găsit o soluție de compromis si nu una de inflamare a unei situații ce si așa pare discutata cu prea multă apăsare de unii pe forumuri!Solutia sugerata in Piața Revoluției daca va fi acceptata de Vatra Românească ,ar trebui sa se facă pe cheltuiala Primăriei adresând scuzele de rigoare romanilor!

    • Johnny Bravo Răspunde

      Prea bine stii care ar fi cel mai bun loc!
      Gábor te vagy?

  5. abc Răspunde

    @satmarean:spune-i șefului tău ,ca asta nu-i problema doar a lui Cosma.E a romanilor din Satu Mare care nu sunt toti politruci catalogați așa de marele nimeni !?

  6. bca Răspunde

    Hai sa traduc tizului meu abece faptele asa cum sunt. Troita a fost amplasata in 1991 pe acel loc fara nici o hartie, accept sau autorizatie doar a fost acceptat, s-a dat din cap. Daca stii si data exacta cand a fost asta atunci vei intelege. Nimeni nu spune ca nu e voie acolo doar sa respecte legislatia. Si cum nu s-a respectat atunci ramane ca sa respecte pe cea valabila acum. Primaria vrea sa modernizeze complet centrul vechi, sa acceseze fonduri europene serioase sa avem si noi un centru ca Oradea sau Baia Mare. Pentru asta trebuie sa vada exact ce si cum si sa faca ordine. Iar de aici pana la a vedea intentii sovine este cale foarte lunga.

  7. abc Răspunde

    @bca:așa-i,e cale lunga,mai ales daca nu citești integral ce am scris sau si mai rău-nu înțelegi ce am scris, ceea ce nu ma mira ținând seama de antecedentele tale!
    Vărsa-ti otrava in alta parte,nu in discuție cu mine!

    • bca Răspunde

      Vrei sa specifici te rog antecedentele mele? Si despre ce otrava vorbesti? Ce am spus sunt fapte, daca nu iti convine eu n-am ce sa fac.

  8. avu Răspunde

    Concl: pe unii ii manca-n cur troita. Vatra Romaneasca “a intrat in insolventa” tot cu cada lui Ceausescu.
    Ii bai in ambele tabere. Numai ca unii rad, pe moment.

  9. Escape Răspunde

    Fratilor jur ca in 27 ani nici nu am observat acea statuie/troita sau ce p.la mea sa fie. Chiar nu avem probleme mai serioase in ziua de azi….

  10. Altu Răspunde

    Câte energii irosite pt prostii. Unii se stresează pt niște vopsea alții pt o construcție de lemn, adevărate probleme a orașului. Sunt chestiuni de viață și de moarte. În rest totul e roz . Așa nu vom avansa,ne stresam pt lucruri minore care fizic nu ne afectează,iar lucrurile importante sunt ignorate. Da,no pt unii statuile țin de foame.

  11. ciprian Răspunde

    Dupa reconfigurarea centrului orasului, troita trebuie sa revina exact in aceiasi zona din care a fost luata…nu exista alt loc, nu te poti juca cu simbolurile nationale, iar cei de la cultura sunt principalii raspunzatori daca se intampla altfel…

  12. Rodica Răspunde

    Vad ca toata lumea cunoaste problema troitei si toata lumea are dreptate ! Cel mai bine va poate raspunde cum stau lucrurile , avocatul Mois , primul presedinte al Uniunii Vatra Romaneasca (asa se numea pe atunci )si dna.profesor Livia Hajdu , actualul presedinte al asociatiei(vicepresedinte pe atunci) ! Care presedinte cunostea legislatia la vremea aceea si m-as mira sa fi fost amplasata si sa stea acolo ilegal ( chiar si-n vremea primarului Ileys) ! Intr-adevar sunt probleme mult mai serioase si grave de rezolvat in oras , dar parca prea deranjeaza pe cineva doar monumentele romanesti si amplasarea lor ! Da zona in care este amplasata statuia ungureasca nu intra in zona de reabilitare , ca e la cativa metri de troita ? Aia sta bine acolo , nu deranjeaza ? (Am intrebat ,doar , n-am dat cu paru!) Si mai pun o intrebare , coroanele acelea aruncate langa postament , uscate , ce-i cu ele ? Sau poate n-am vazut eu bine ?

    • y Răspunde

      @Rodica, așa cum a declarat Voicu Șichet, zic eu una din persoanele cele mai avizate, se caută dosarul cu actele și avizele. De aici fiecare înțelege ce vrea, eu doar atâta spun că dacă nu găsește, nu e.
      (Actele se fac de obicei în minim 3 exemplare, unul la beneficiar, unul la emitent și unul la arhiva de acte. Asta dacă legislația nu prevede mai multe exemplare. Deci dacă Asociația nu găsește, la Primărie tot ar trebui să fie cel puțin 2 exemplare originale teoretic.)
      Nici la polițai dacă te oprește în trafic nu spui că permisul și talonul plus asigurarea RCA e la socrul în Dubai. Iar acum am înțeles că se fac la troiță documentele pentru intrarea în legalitate. Deci …. Nu e prima dată când unii se cred deasupra legii. Vezi și crucea de la biserica ortodoxă de lângă noul Lidl, când s-a construit noul Lidl și s-a lucrat la sensul giratoriu atunci ”s-a descoperit” că nu are acte deloc. Ca să nu vorbesc de stația Lukoil de lângă Unio, toate s-au făcut ulterior cu amenzile de rigoare, bineînțeles. Erau incluse probabil în cheltuielile de investiție.
      În ce privește statuia din centru al lui Széchényi, are aprobare, de aia a ținut peste 2 ani amplasarea ei. Unii au avut ”grijă” de asta să țină atâta procedura. Oricum pe mine troița nu mă deranjează mai ales în ideea că dacă se închide circulația în centrul vechi în viitor nu va mai fi o problemă nici accesul la ea din cauza traficului auto care va dispărea.
      Încă o dată spun că nu trebuie căutat răutate și bețe-n roate acolo unde nu-i. Acum trebuie făcut ordine și în acte în centrul vechi dacă vrem proiectul de reabilitare. Mă gândesc că și vânzătorii ambulanți de castane de aia nu au mai primit anul acesta autorizație.

      • matroz Răspunde

        Voicu Sichet are si nu are dreptate!Este îndrituit sa vorbească in numele unor asociații strict despre problema cu care a fost investit:reamplasarea Monumentului eroului necunoscut pe locul in care a fost atunci cand ungurii l-au strămutat !Si cu tunurile lângă monument,Voicu Sichet!Si o face foarte bine,cinste lui!
        Nu are dreptate cand in numele acelorași asociații își permite sa dea sfaturi Uniunii Vatra Românească,sa se transforme in purtătorul de cuvânt al Primarului.
        Poziția acestor asociații nu o stabilește dumnealui!Rabdare,va veni si aceasta!

        • y Răspunde

          Bravo ție @matroz, dar referitor la zapisca de aprobare din ’91 tot nu pomenești nimic. Dacă există. Eu zic că avem loc unul de altul și cu ocazia reabilitării centrului vechi acum frumos se poate face ordine și reconfigura ce mai trebuie și dacă este cazul. Ar fi foarte fain dacă omul s-ar putea plimba ca pe vremuri pe Corso. Tineretul cred că nici nu știe despre ce vorbesc, ei numai de cluburi știu și de malluri.

          • matroz

            Îți răspund la politicoasa postare:reabilitarea centrului vechi nu începe mâine,cum n-a început nici in ziua in care s-a umflat hriscasul in primar.
            Deci pana la demararea lucrărilor era timp suficient pentru a găsi o soluție,autorizare ,reamplasare etc.Graba cu care a acționat primarul ma face sa cred ca era premeditat!Iar minciuna din comunicat nu-face cinste nici primarului si nici lui Ciprian F.Cum sa spui si sa minți ca au dat-o jos cei ce au amplasat-o?O vedeți pe madam HAIDU sus pe schele strigând triumfător :Facă-se voia ta mărite primar…L-a amenințat pe funcționarul primăriei cu locul de munca…Ce era sa facă omul?
            Deci spre liniștea tuturor se putea aștepta si găsi o soluție !
            Sugerez sa se ceara in dreptul la informare documente pentru toate edificiile din oraș.Sunt curios de unde vor scoate documente ;are cine sa inventarieze tot orașul.
            Daca ne ajuta Dumnezeu ,nenea primarul si-a pus-o de o plângere penală .
            Si sa nu te bagi in seama degeaba,îți spun eu:primarul Coica si-a trecut numele pe troița,dar nu i-a trecut prin minte s-o pună in legalitate!

  13. Djo Răspunde

    amplasată la începutul anilor 90 s-a deteriorat în urma unei furtuni în 2015, fiind mai apoi refăcută de către Vatra Românească, care a și reamplasat-o în luna august a acestui an. Singura problemă era că troița avea nevoie de o autorizație de reamplasare dar nu s-au mai ocupat de ea. Nessze neked mokkanyok ?

  14. y Răspunde

    Înainte de a lansa concursul ”Care-i mai român-român” și de a da cu cărămida cea mai mare în piept…… Ce ar fi dacă a-ți citi articolul de mai jos?
    https://www.satmareanul.net/2018/09/14/voicu-sichet-lamuriri-privind-troita-si-monumentul-eroului-necunoscut/

  15. Altu Răspunde

    Suntem cu un picior afară din EU , guvernul ăsta de handicapați nu face nimic. În spitale mori cu zile, școlile va și amar, privații lucrează pe salarii de mizerie,bani de alocații nu avem, și pe noi ne f…e grija de statui, ungurești, românești sau ce naiba vor fi. Ne merităm soarta de pupatori de moaște și căca..osi în fundul grădinii.

  16. alex Răspunde

    in 1991 cand maghiarii au sarbatorit 15 martie,ca niste patriot vatra romaneasca a pus statuia in contra,totdeauna cand sunt maghiarii si romanii in pace,ei aprind focul din adinc,tensiune la gradul3,si in stanga,si in dreapta va fii sovin si nationalisti,problema ca intre noi baga tensiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.