Jandarmii din Satu Mare au participat la “Ziua Naţională de Curăţenie 2018!” , având ca obiectiv strângerea deşeurilor depozitate necorespunzător.
Această iniţiativă bazată pe voluntariat, a fost lansată de către asociaţia „Viitorul în Zori”, se desfăşoară la nivel naţional şi reprezintă una din cele mai ample acţiuni de colectare a deşeurilor, prin care se promovează protejarea mediului înconjurător. Jandarmii au fost prezenţi în zona fostului lac „Pescăruş”, unde împreună cu ceilalţi voluntari au contribuit la ecologizarea zonei.
,,Noi jandarmii sătmăreni, credem că împreună cu ceilalţi voluntari şi echipa „Let’s Do It, România!” prin puterea exemplului ne vom aduce aportul la conştientizarea necesităţii păstrării unui mediu curat, iar în anii care urmează cantitatea de deşeuri aruncate în mod necorespunzător, să se reducă de la an la an, pe fondul gestionării şi depozitării corecte a acestora”, au declarat jandarmii.
Cine i-a pus sa vina in uniforma?
Ma-ta!?
???
Comentariile sunt comentarii, pot sa fie asa si-asa. Dupa mine, faptul ca au colectat deseurile in uniforma este ok, fiindca ma gandesc ca in viitor cand un jandarm va vedea ca un nesimtit arunca gunoaie pe unde-l taie capul va sti sa-l puna la punct. Desi s-au strans de pe o suprafata mare si in cantitati mari, mai sunt multe zone, in special cele greu accesibile, necuratate. Ce-ar fi sa participe si alte categorii de cetateni cum ar fi detinutii, cei cu datorii la stat sau autoritatile locale, cei prinsi ca arunca gunoaie in spatiul public adica, cei finantati direct sau indirect din bani publici si care conform standardelor sociale mai mult fac probleme.
Alex,e o singură problemă…dar mare; nu există dpdv legal măsuri coercitive pentru cei care refuză efectiv sa presteze activități în folosul comunității… înainte cine refuza,se alegea cu pușcărie… acum suntem mai miloși decât maica Tereza! (deh directive europene, acquis comunitar și alte bullshituri)
Dacă amenzile neplătite s-ar transforma in munca in folosul comunității ar fi extraordinar. Sa nu mai aibă scuze ca sunt bolnavi și nu pot lucra. Cand au săvârșit contravenția ma gandesc ca tot bolnavi erau, dat asta nu i-a împiedicat să o facă.
Fenomenul abandonarii deseurilor pe domeniul public sau privat este generalizat si daca nu se iau masuri speciale acesta nu se va opri. Este foarte usor sa arunci intr-o vale un flacon dar foarte greu e sa-l ridici de acolo. Primariile ar trebui sa stabileasca niste norme in acest sens adica, daca esti porc atunci te tratam ca pe un porc. Nu mi se pare normal sa culeaga altii “dejectiile” acestor porci, mai ales ca ei stiu ca sunt porci in momentul cand le elimina in mediul inconjurator. Am vazut un cetatean cu mari probleme de deplasare la containerele de gunoi si desi nu vedea bine a stiut sa aleaga intre umed si uscat, pe de alta parte am vazut o doamna eleganta cu o punga de peturi si le-a aruncat la umed. Despre ce vorbim atunci? Sunt nesimtiti sa fie tratati ca si niste nesimtiti. In alte tari se folosesc dronele pentru a depista locurile cu gunoaie, fiindca mai nou acestea sunt aruncate in locuri greu accesibile. Masura aceasta de colectare e foarte buna insa nu ajunge. Cred ca si mijloacele de comunicare ar putea face mult mai mult fiindca informatia ajunge mai usor la cetatean.
@Alex, așa este avem o vină și noi că aruncăm aiurea toate gunoaiele dar spune sincer tu nu ai văzut cum vine preaslăvitul Florisal și aruncă grămadă gunoiul selectat cât de cât selectiv? Adică tot un drac este și tot acolo ajunge iar oamenii nu se mai complică cu astfel de amănunte ”minore”, își bagă picioarele și ei.
Chestia cu gunoiul ”umed” și ”uscat” este SF, invenție pur Florisal, un fel de hai-să-încercăm-dacă-merge. Îți spun eu, se va colecta cum trebuie când vor fi destule puncte amenajate, adică încă de 10 ori atâtea și pentru 7-8 sortimente! Plus amenzi mari pentru ”porci” cum spui tu, dar nu pe hârtie ci aplicate la sânge. Iar peste un timp putem avea și pretenții. Cu vorbe frumoase nu va merge.
PS. Ar trebui mers acum, după o zi-două și verificat cum arată zona curățată. Îți spun eu, arată ca înainte. Din păcate.
Nu inteleg de ce trebuie sa vina cineva sa faca gratis aceasta munca (de jos). Nu este rusine, dar ma intreb ajutoarele sociale de ce se mai dau? Asistatii social ce au de facut? Mizerie? Nu este treaba jandarmilor, pompierilor sau a altora. În primul rând ar trebui sa se dea amenzi chiar si pentru un bilet aruncat pe jos. Nu sunt cosuri destule pentru gunoi, ține in mână sau pune in tașca ce ai de aruncat. In parcuri, degeaba se face curatenie, in careva ore se aduna iarăși mizerie. Pe strada, la fel. Un pic de disciplina nu ar strica, dar cred ca s-a cam terminat.
Sigur ca da, asta este misiunea de baza a jandarmilor, sa faca curatenie dupa borfasi pentru ca angajatii de drept ai primariei in ale curateniei, sa o frece la rece prin cafenele si baruri…de fapt in Romania toate-s pe dos: inginerul constructor face agricultura, agricultorul face jurnalism, doctorul face ce vrea, iar strungarul si lacatusul sunt politicieni
Ciprian nu cred că este practic posibil să monitorizezi fizic întreaga suprafață a municipiului sau a județului..pe asta se bazează și nesimțiții…privesc în jurul lor, observă că nu i nimeni în uniformă și-si aruncă gunoaiele la întâmplare pe te miri unde; din nepăsare,din prostie(fara sa conștientizeze că frumusețea naturii constă tocmai în neîntinarea ei de către ,, oameni”) Din păcate lipsa de educație,de conștiință civică,de bun simț la urma urmei ne-a adus în acest punct; știu că mulți își ,,dorm ” liniștiți somnul conștiinței pe motiv că sunt autorități plătite să țină fenomenul sub control… fără efortul tuturor cetățenilor de bună credință de a lua atitudine(prin atenționarea individului,sau anunțarea organelor competente,stand apoi de martor) nu se va schimba nimic! Pe de altă parte cadrul legislativ e de tot râsul.. dacă persoana amendată nu plătește și nici nu este de acord sa presteze muncă (activitate) în folosul comunității ar trebui fără discuție sa ajungă la închisoare; din păcate asta nu se întâmplă…și atunci avem ,, fraieri” care strâng gunoaiele lăsate de ,, șmecheri” !
@Cetățene, de această dată sunt perfect de acord cu tine. Nu putem pune complet în cârca autorităților să strângă rahatul după niște nesimțiți. Dacă am avea așa puțin câte puțin grijă de ce facem și nu am arunca chiștoace, coji de semințe, batiste de hârtie, pungi, ambalaje etc. aiurea brusc după scurt timp am constata că hopa, parcă e mai curat. Noi, cetățeni ”civilizați” producem cu o viteză mai mare dezordine decât viteza cu care autoritatea are capacitatea de a tot mătura, planta copaci, reamplasa pubele de gunoi că deh eram în pasă proastă și trebuia să descărcăm niște nervi în plus. Bine, nici autoritatea locală nu prea face hernie de disc de la atâta muncă, dar asta este.
Vorba lui mama când ne apucam de curățenie. Nu trebuie făcută curățenia ci ar trebui păstrată. Asta nu știu foarte mulți.
Joi,pe str.Iuliu Maniu , in pubela de gunoi erau puse niste buruieni incit capacul nu putea fi inchis complect (deschis aprox.la 45 grade).Au venit reprezentanrii tuciurii al preaslavitului Florisal,l-au aruncat pe jos si acolo l-au lasat. Si ne mai miram ca populatia arunca deseurile pe unde apuca ,cind cei care ar trebui sa faca curat,procedeaza in acest fel.La fel si Puscas se mira ca-i pica tita din gura.
Trebuie sa ai curatenie pe dinauntru ca sa ai curatenie pe dinafara, invers, cand esti murdar pe dinauntru faci murdarie si pe dinafara. Spre exemplu Padurea de la Mujdeni; ea este “vizitata” des de niste rromi cu intreg aliotmanul dupa ei, culegand ciuperci, flori si te miri ce. Nu se sfiesc sa vanda aceste ciuperci, in general pline de viermi, cu niste sume de te sperie. Deci dupa ce ca le-au furat, mai prostesc si niste musterii si mai fac si mizerie cat se poate in padure. De ce sunt lasati aceste specimene in padure? In mod sigur nu au participat la ecologizarea padurii. Acesti cetateni lucreaza la vedere, asa ca cine vrea sa-i deranjeze nu e nicio problema sau ne multumim sa strangem gunoaiele dupa ei?
@Alex. Ce fac țiganii ăia este interzis plus că unde culeg este zonă protejată Natura 2000. Dar îți spun eu care-i treaba. Nu se dau amenzi din comoditate, de fapt s-au dat câteva avertismente și amenzi care s-au transformat de știi tu cine în avertismente pentru că vezi Doamne sunt cazuri sociale și n-au din ce trăi săracii. Amenzile nu au fost plătite în veci s-a consumat doar hârtia degeaba.
Actionand asupra mentalului in mod cert se vor reduce mormanele de gunoi aruncate in mediul inconjurator. Sa ne amintim de comportamentul japonezilor in recent incheiatul campionat mondial de fotbal cand ei strangeau gunoiul facut de ei in tribuna si-l duceau acasa. Ei au trait multe drame catastrofice si de multe ori au trebuit sa o ia de la capat, ceea ce presupune multa disciplina ori alternativa fiind haosul. Pe noi ne-a cam scutit Cel de Sus de astfel de evenimente insa nu reusim sa avansam pe drumul civilizatiei desi avem o cale mai usoara. Cliseele din mass-media cu accidente care mai de care, cu pedofili, cu hoti, corupti, etc. sunt bune de vandut imagine insa nu au rol educativ, poate de multe ori predispunand la rau. Noi avem si oameni asezati, tineri exceptionali, femei extraordinare, bune de dat exemplu pentru ceilalti, poate n-ar fi rau sa dam drumul si lucrurilor bune prin aceste mijloace de comunicare, sa mai inlocuim conflictul politic ca armonia politica pentru ca sunt convins ca vom avea mult mai mult de castigat.
Așa e @Alex dar normalul și civilizatul nu se vinde. Tinerilor li se ”oferă” peste tot numai varianta jmekeră și descurcăreață. Care este cinstit și face ce trebuie este socotit fraier.