Ultima actualizare: ieri, 21:59

Locale

DEZASTRU. Trei persoane diagnosticate în fiecare zi cu cancer la Satu Mare!

Judeţul Satu Mare se confruntă cu un adevărat dezastru în ce priveşte evoluţia cancerului. Pentru că judeţul este pe locul 3 la incidenţa acestei boli, Spitalul Judeţean Satu Mare a organizat astăzi, cu ocazia zilei mondiale a luptei împotriva cancerului de sân, o acţiune gratuită pentru doamne.

Pentru această zi au fost făcute 107 programări, dar pe lista de aşteptare s-au mai înscris 120 de doamne care doresc un consult gratuit.

Practic, la secţia de oncologie o echipă de medici a efectuat consultaţii şi ecografii grauite.

Dimensiunea fenomenului a fost arătată de către medicul Aracs Loredana, care a afirmat că zilnic la nivel de judeţ sunt trei cazuri noi de cancer, referindu-se la boala în general, nu doar la cancerul de sân. În fiecare lună mor aproximativ 100 de persoane din cauza cancerului.

“Incidenţa e destul de mare a cancerului în judeţ, în general avem undeva la 3 cazuri noi pe zi şi tot atâtea, în jur de 100 de decese pe lună. Se observă o uşoară creştere, cam de 10% pe an, comparativ cu anii anteriori. La nivel naţional suntem pe locul trei ca judeţ. Rata de supravieţuire depinde foarte mult de stadiul bolii, de aceea încercăm să facem această acţiune, în ideea să încercăm doamnele să sensibilizăm să facă un screening mamar. Cu cât este mai din timp descoperită boala cu atât rata de vindecare sau de supravieţuire este mai lungă”, a spus medicul.

Problema și mai mare este că în fiecare an scade vârsta pacientelor iar unele femei ignoră nodulii, în loc să se prezinte la medic pentru un consult.

“Din păcate vârsta a scăzut sub 40 de ani, sub 30 de ani şi mai nou avem pe la 22-23 de ani. Avem fete tinere care nu au pe nimeni în familie, să spunem că este un cancer genetic, şi totuşi au dezvoltat boala. Este recomandat de la 18 ani o ecografie mamară, cu autoexaminare lunară. În momentul în care ele se palpează şi simt un nodul pot să vină să facă o ecografie mamară să vadă despre ce e vorba”, a afirmat Lorendana Aracs.

 

 

 

 

8 comentarii

  1. eu Răspunde

    conductele de apa potabila din azbociment n-au nici o legatura banuiesc
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Azbociment

  2. abc Răspunde

    @eu. Stressul, alimentație aiurea, dar în primul rând faptul că mergem la control foarte-foarte târziu când nu se mai poate face mare lucru. Chestia cu screninguri periodice este ceva obișnuit de la o anumită vârstă într-o țară normală. Este mai ieftin oricum decât un tratament oncologic. Și colac peste pupăză statul nostru minunat își bate joc de bolnavii cronici.
    PS. La noi teoretic n-ar trebui să fie problemă pe viitor treaba cu conductele de azbociment pentru că au fost scoase. Și oricum poate să aibă legătură dor cu anumite tipuri de boli la altele nu. Dar eu am impresia că multe lucruri nu ni se spun.

  3. Jan Răspunde

    As fi curios sa aud parerea Agentiei de Protectie a Mediului cu privire la evolutia nivelului iradiatiilor in judetul nostru.
    Asa ca o curiozitate : a observat cineva de la aceasta agentie ca tot buxus-ul ce formeaza garduri vii in toate parcurile si strazile, s-a uscat ?
    Oare de ce numai acesta ?
    E clar ca nu au fost facute stropiri, ca atunci s-ar fi uscat tot.
    Nu cumva exista un factor daunator nu numai pentru anumite plante ci si pentru oameni ?
    Sa nu uitam ca si dupa accidentul de la Cernobil ni s-a ascuns total nivelul iradiatiilor…!

    • Ionica Răspunde

      @Jan Ai dreptate. Uite chiar azi am fost pana in Ardusat si am observat ca totul ii uscat pe marginea drumului. Spre deosebire in Ungaria daca mergi totul pare a fi mai verde . Oare sa fie eu paranoic ??? Nu mai zic de praful din Romania….Noi inghitim praf ca si cum bem apa

  4. Apasrerv Răspunde

    Vă doresc sănătate maxima!

  5. Alex Răspunde

    Corpul uman are o structura foarte complexa, asemeni corpurilor altor animale. Exceptie unele dintre acestea, majoritatea animalelor sunt afectate de cancer asemenea oamenilor, secretul primelor sta in structura genetica a acestora. Cu alte cuvinte acestea au, preluand o analogie din informatica, un program antivirus mai eficient. O influenta o are si mediul dar in mai mica masura. Exista dovezi ca aceasta boala a afectat omenirea si animalele si in trecutul mai apropiat sau mai indepartat, semn ca raul este deja in noi. Eu asa imi explic acest fenomen.

  6. Zuzu Răspunde

    Ia terminati cu prostiile si mars la vot!
    Astea-s maruntisuri, important e sa votati familia traditionala formata dintr-un barbat de 60 de ani si o femeie de 26!

  7. Zuzu Răspunde

    Toate fetele intre 18 si 30 de ani vor fii pipaite gratuit de catre al nostru conducator maret, tovarasul dracnea, zis infractorul suspendat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.