Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

AMR atrage atenția: Investițiile la nivel local sunt în pericol!

Asociația Municipiilor din România avertizează că investițiile la nivel local sunt în pericol, dacă Guvernul nu ia măsuri în cel mai scurt timp. Din această asociație face parte și municipiul Satu Mare.

Liderii Asociației Municipiilor și-au exprimat îngrijorarea referitoare la măsurile propuse de Executiv în ceea ce privește finanțarea municipiilor și a orașelor. De asemenea, conducerea AMR solicită ca procentul ce urmează să fie alocat autorităților locale, din impozitul pe venit, să fie de cel puțin 60% și nu de 43% cum este propus.

,,Știm cu toții că orașele au fost și sunt motorul dezvoltării, ne bazăm pe orașe și pe dezvoltarea orașelor pentru dezvoltarea României. Anul trecut, însă, s-au petrecut niște fapte foarte grave care au pus în pericol această dezvoltare. Mai exact, bugetele primăriilor au fost tăiate, astfel că, în acest an, am pierdut 26% din cotele pe care le obțineam din impozitul pe venit. Este enorm de mult. Și așa primăriile aveau mari probleme cu finanțarea, dar acum situația se agravează și ne vor fi afectate invetițiile”, a afirmat președintele AMR, Robert Negoiță.

Președintele Executiv al AMR, Ilie Bolojan, a declarat că anul 2019 ar putea reprezenta un dezastru pentru orașele din România.

,,Tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă cu bugetele marilor orașe, în sensul în care, dacă Guvernul va stabili să ne aloce 40% din IV vom avea parte de un dezastru pentru orașele din România. Toate Guvernele României, indiferent de culoarea politică, au menținut o stabilitate, până anul trecut. Adică știai, la nivel de oraș, de ce sume vei beneficia, deci ca primar îți puteai face planuri, dar aveai și certitudinea independenței financiare. Dar, anul trecut, s-a luat o măsură dezastruoasă: s-a diminuat impozitului pe venit de la 16 la 10%”, a declarat Ilie Bolojan.

Concret, pentru a elimina acest pericol, Asociația Municipiilor din România, împreună cu Asociația Orașelor, propun ca procentul alocat de Guvern din IV către orașe și municipii să crească la cel puțin 60%. În acest fel, ar fi compensate pierderile înregistrate odată cu menținerea vechiului procent, cel de 43%, dar dintr-o bază redusă, odată cu scăderea impozitului la 10%, de la 16%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.