Ultima actualizare: azi, 10:20

Locale

FOTOGALERIE. O mie de noi diabetici în fiecare an la Satu Mare

Spitalul Judeţean Satu Mare, cu sptijinul Lions Club desfăşoară astăzi o acţiune gratuită de determinare a glicemiei pentru a depista devreme această boală şi a îndemna sătmărenii să îşi urmeze tratamentele. Evenimentul se desfășoară între orele 9.00 – 16.00.

Deschiderea evenimentului a avut loc la ora 9.00 și se desfășoară în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. Conform statisticii prezentate, în judeţ sunt înregistraţi 22.000 de bolnavi de diabet, însă numărul acestora crește îngrijorător.

Potrivit șefului Secției de Diabetologie a Spitalului Județean Satu Mare, Szilagyi Iosif, nu mai puțin de 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet în fiecare an la Satu Mare.

Evenimentul se desfășoară cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat și se derulează în fiecare an începând din 1999, așa cum declară medicul șef al secției Diabet Zaharat, Nutriție și Boli metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, doctor Szilagyi Iosif, cel care coordonează întreaga campanie, de la prima ediție și până în prezent.

”Această campanie am început-o în anul 1999, după înființarea prin ordin de ministru a Centrului de Diabet. Prima acțiune s-a desfășurat în holul Centrului de Diagnostic și Tratament Satu Mare (Policlinica Veche din Satu Mare). În anii următori activitatea s-a repetat cu regularitate și se desfășoară în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare. Popularitatea acțiunii noastre a crescut în așa măsură, încât în anul 2003, Satu Mare a devenit gazda celui de-al treilea Congres al Federației Române de Diabet și Nutriție, eveniment de mare amploare cu participare națională. Motivația acestei acțiuni este dată de locul ”fruntaș” pe care îl ocupă județul Satu Mare privind morbiditatea și mortalitatea din cauze cardiovasculare. Cunoașterea acestui risc permite inițierea unor activități de prevenție” , a declarat Iosif Szilagyi.

Cu această ocazie, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare așteaptă cât mai multe persoane pentru a-și duce la îndeplinire scopul de a preveni și, pe cât posibil, de a diminua această cauză a deceselor în rândul populației județului Satu Mare.  

                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.