Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Povestea tristă a unui sătmărean ce a rămas fără casă. ”Adoptat” de un bihorean

Un sătmărean ce și-a vândut casa și averea, fiind nevoit să își ducă traiul în gara din Satu Mare din cauza propriilor copii, după cum mărturiseşte, locuiește acum în casa unui bărbat din județul Bihor, ce de 3 ani a îngrijit peste 2.000 de persoane cu cazuri similare.

Bărbatul din Satu Mare locuiește într-una din cele 13 case pe care bihoreanul le-a amenajat pentru oamenii bolnavi, fără casă sau ce n-au pe cineva alături de ei.

”Am venit pentru că nu m-au răbdat copiii și nu am avut unde să stau. Am stat afară pe lângă gară, pe betoane și am dormit prin șanțuri pe unde am putut. Am opt copii, dar niciunul nu mă bagă în seamă. Mi-am vândut casa, mi-am vândut averea sunt din Satu Mare”, mărturisește sătmăreanul, pentru Digi24.

De la două camere, la 13 case

Viorel Pașca, din satul bihorean Dumbrava, afirmă că povestea celor 13 case a început cu două camere libere la el acasă. Acolo primea, la început, oameni cu probleme sociale sau bolnavi.

„90% dintre bolnavi vin de la spitale, ceilalți 10% vin de la primării, poliție. Nu au unde să îi trimită. Sunt cazuri sociale. Atâta timp cât sunt relativi sănătoși pot să doarmă oriunde. Am avut oameni care dormeau sub poduri, în subsoluri de clădiri, în alte părți. Ieri a venit un domn care trăia în pădure. Cât sunt sănătoși se descurcă cumva. Problema apare atunci când îi internează în spital. Foarte mulți cu degerături, mulți cu cancer, imobilizați la pat și atunci la externare cei de la spital nu știu unde să îi trimită, pentru că nu mai pot să să îi trimită sub pod sau în pădure. Atunci am realizat că eu am două camere goale, cu care nu știam ce să fac și am zis că ar fi o idee bună să iau bolnavi care nu au unde să stea pe străzi, să îi pun în cele două camere goale și dacă le-aș da mâncare problemele lor s-ar rezolva. Așa că m-am dus la spitalul județean din Oradea și am adus primii bolnavi la Dumbrava”, precizează Viorel Pașca, pentru Digi24.

După ce camerele au devenit neîncăpătoare, un arădean i-a sugerat bihoreanului să se extindă.

„Văzând ceea ce fac, mi-a spus de ce nu mă extind. I-am spus cum? Așa a cumpărat o casă de lângă noi și acum e pe numele lui. Așa s-a ajung ca acum să avem 13 case, fiecare are poveste ei”, precizează Pașca.

Bolnavii și părăsiții de familie sunt îngrijiți, astăzi, de 13 menajere, două bucătărese și o asistentă.

Un comentariu

  1. ombre Răspunde

    un om cu suflet ,iar copiii sa nu mai vorbim de ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.