Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

Prima parte a stagiunii, la final. Teatrul de Nord Satu Mare își pregătește aniversarea

Secția Română a Teatrului de Nord și-a încheiat programul pentru public din prima parte a stagiunii 2018 – 2019, dar  între sărbători se repetă la următoarea premieră, ”Despre șoareci și oameni” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache, și se fac pregătiri pentru aniversarea de 50 de ani, ce va fi sărbătorită în ianuarie 2019.

Trăgând linia la final de an, rezumatul jumătății de stagiune este lung și consistent, o stagiune începută din luna august în forță, cu un proiect nou în teatrul nostru: Laboratorul teatral coordonat de regizorul rus Oleg Loevski, care a provocat întreaga trupă (artistic și tehnic) să construiască și să joace cu public trei spectacole într-o săptămână.

Stagiunea s-a deschis în 16 septembrie cu spectacolul “Reţeta perfecţiunii în foarte mulţi paşi care nu duc nicăieri”, realizat de renumita coregrafă Andrea Gavriliu, un teatru fizic cum nu s-a mai făcut la secția română până acum, un spectacol neconvențional și o provocare deloc simplă pentru actori.

Organizat de cele două secții ale Teatrului de Nord, Festivalul Tranzit Fest a avut loc între 28 septembrie și  7 octombrie, având ca temă identitatea. Peste 30 de evenimente – spectacole de teatru, teatru-dans, concerte, instalații performative, lansări de carte, workshop-uri și ateliere – au avut loc timp de 10 zile, în cele două săli ale Teatrului de Nord, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în Club Poesis, Moose Bar și Grandstand (Cafeneaua Teatrului). Aproximativ 500 de persoane, gazde și invitați, au contribuit la succesul acestei ediții Tranzit Fest, iar peste 4000 de spectatori au văzut spectacolele prezente în festival.

Proiectul Focus Drama, gândit și scris de directorul artistic al secției române, Ovidiu Caița, a câștigat finanțare de la AFCN (Administrației Fondului Cultural) și a cuprins lansarea unui concurs de dramaturgie românească la care s-au înscris peste 70 de autori, și un focus pe dramaturgia românească cu 5 spectacole invitate, realizate după piese românești contemporane (”Maró” de Székely Csaba, Teatrul Yorick Târgu Mureș; ”În umbra marelui plan” de Catinca Drăgănescu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca; ”Vă plac bananele, tovarăși?” de Székely Csaba, Studio Act Oradea, ”M.I.S.A.PĂRUT” de Alexa Băcanu, Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca și ”Scrisori de pe front”, un proiect ”Texte bune în locuri nebune”, regia Ionuț Caras), spectacolele-lectură ale pieselor selectate prin concurs (”Nu vorbim despre asta” de Alexandra Felseghi, ”Hic Sunt Leonesse” de Bogdan Georgescu, ”Smaralda vă vede” de Selma Dragoș, ”Uitasem” de Leane Barbu), premiera spectacolului montat de Ovidiu Caița după textul câștigător, ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, și discuții între public și artiști după fiecare eveniment.

S-au jucat, cu săli de cele mai multe ori pline, spectacolele din stagiunile anterioare: Cină cu proști, Almost-Maine, Iluzii, Consiliu de familie, O noapte furtunoasă, Nebunul și călugărița, Un spectacol improvizat cu ImproȘtim. Pentru copii și elevi au fost reluate spectacolele ”Cenușăreasa”, ”Im’Programa” și ”Profesorul de franceză” și s-a montat un nou spectacol, ”Prostia omenească”, care a avut premiera în 15 decembrie.

În luna decembrie spectacolul ”O noapte furtunoasă” s-a jucat gratuit pentru pensionarii din oraș și pentru persoanele aflate în îngrijirea fundației Hans Linder. Spectacolul ”Cenușăreasa” a fost oferit copiilor din centrele de plasament și celor sprijiniți de asociațiile umanitare, în proiectul ”Poveste de Crăciun” organizat de Fundația Maria și Radio Transilvania.

Teatrul de Nord, secția română a jucat în prima parte a stagiunii 2018 – 2019, 45 de  spectacole, 3  în premieră, 5 spectacole în deplasare și a găzduit aproximativ 12 evenimente.

,,Tuturor vă dorim sărbători frumoase, cu liniște și armonie, și un an nou cu speranțe și bucurii. Vă invităm în 18, 19, 20 ianuarie 2019 la aniversarea celor 50 de ani de la înființarea Teatrului de Nord și a secției române. Ne-am bucura să ne reîntâlnim cu toții – foști colegi, colaboratori și prieteni – la sărbătoarea Teatrului de Nord!”

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.