Ultima actualizare: azi, 18:04

Locale

FOTOGALERIE. Biserica ridicată în memoria lui Vasile Lucaciu, inaugurată

Inaugurarea bisericii de lemn din localitatea Apa, ridicată în memoria lui Vasile Lucaciu, a avut loc astăzi, 21 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la naşterea celei mai importante personalităţi a Sătmarului. Reconstruită din fondurile Consiliului Judetean Satu Mare, biserica se află în apropierea Casei Memoriale “Dr. Vasile Lucaciu” din Apa.

La inaugurare au participat deputatul Romeo Nicoară, vicepreșdintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul comunei, Radu Vasile Trandafir şi oameni de cultură precum Felician Pop, cel care a susţinut acest proiect.

Biserica a fost realizată după o fotografie obţinută de învăţătorul Radu Viorel făcută bisericii în care a fost botezat Vasiel Lucaciu, unde tatăl său era cantor. În anul 2007, învăţătorul a propus această idee care a fost preuată ulterior de către Felician Pop şi Ioan Rus şi pusă în aplicare.

După tăierea panglicii inaugurale a noului obiectiv muzeal din județ, a fost vernisată expoziția din interiorul bisericii, realizată de Muzeul Județean Satu Mare, în memoria marelui luptător Vasile Lucaciu.

Vernisajul a fost urmat de un program cultural – artistic, susținut de elevii Grupului “Urmașii lui Lucaciu” a Școlii Gimnaziale “Vasile Lucaciu” din Apa, moment care a avut loc la Centrul Cultural din localitate.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean şi Primăria comunei Apa, în cadrul programului Centenar.

Un comentariu

  1. gheorghe Răspunde

    culmea culmilor era sa il vedem in poza si pe episcopul ortodox sa sfinteasca biserica, se intorcea Lucaciu in mormant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.