Ultima actualizare: azi, 12:25

Locale

Gripa aduce starea de alertă la Spitalul TBC. Restricții de acces pentru vizitatori

Gripa aduce starea de alertă la Spitalul TBC. Ca urmare a creșterii semnificative a înregistrărilor statistice în sistemul de raportare la nivel județean și național a cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a elaborat un plan de măsuri  în concordanță cu recomandările Ministerului Sănătății, implicit ale Direcției de Sănătate Publică Satu Mare.

Astfel, programul de vizită al bolnavilor la nivelul unității (secțiile Satu Mare și Bixad) a fost restricționat la un interval de 3 ore (15-18), cu limitarea accesului la un singur aparținător, într-un interval de timp.

De  asemenea, s-au instituit condiții riguroase pentru asigurarea protecției pacientului prin obligativitatea echipamentului de protecție, halat și mască pentru vizitatori cât și pentru pacienții care se adresează Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare.

La nivelul unității sanitare se derulează triajul epidemiologic al personalului sanitar.

Recomandări pentru prevenirea gripei și a altor viroze respiratorii

Gripa este o viroză respiratorie foarte molipsitoare. La fel ca și virozele respiratorii banale, se manifestă prin simptome respiratorii ( de ex. curgerea nasului), dar în primul rând se caracterizează prin febră, dureri de cap, dureri musculare, stare alterată. Poate evolua spre forme deosebit de grave, cu insuficiență respiratorie, iar complicațiile gripei (suprainfecție bacteriană, pneumonie etc.) sunt foarte periculoase.

Fiind vorba de o boală răspândită pe cale respiratorie, virusul gripal trece de la persoana infectată la altă persoană prin acele particule mici de lichid ce ajung în aer când cineva face o respirație, exhalare mai amplă. De aceea vă recomandăm să acoperiți gura și nasul cu batistă de hârtie când strănutați, tușiți, căscați. Spălați-vă des pe mâini. Aerisiți frecvent în încăperi, atât acasă cât și la serviciu. Puteți folosi mască, mai ales într-un loc de muncă unde aveți relații cu publicul. Încercați să evitați aglomerația, transportul în comun, sălile de spectacole, magazinele. Pentru întărirea rezistenței organismului consumați multe fructe și legume crude. Puteți să luați vitamine, mai ales vitamina C.

Dacă aveți simptome respiratorii prezentați-vă la medicul de familie pentru consult. Mai bine stați acasă decât să riscați să îmbolnăviți o colectivitate întreagă. Nu trimiteți copiii bolnavi la școală, să nu transmită infecția mai departe la colegi.

 

 

Un comentariu

  1. Nimeni Răspunde

    Nu poti sa lupti de pe pozitii egale cu un inamic invizibil, insa ceea ce ma cam deruteaza pe mine este modul cum apare simultan la mai multe persoane care nu au nicio legatura una cu alta. Mi se pare ca tot o mana umana sare in ajutorul acestui virus facandu-l atat de redutabil in confruntarea cu oamenii. Bine ca stim sa protejam porcii… oamenii sa se descurce cum pot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.