Ultima actualizare: azi, 13:57
Locale

Îngropați în gunoi! Bixadul a rămas fără firmă de salubrizare

Locuitorii comunei Bixad sunt disperați după ce primăria nu a mai făcut niciun contract cu o firmă de salubrizare pentru anul 2019. De mai bine de o lună, oamenilor nu le-a ridicat nimeni deșeurile.

În ceea ce privește noul contract, nimeni nu știe nimic. Un bixădean a precizat pentru PortalSM că s-a interesat de noul program de salubrizare, însă angajații au arătat către biroul primarului.

”Nu mai avem cine sa ne ridice gunoiul din case deoarece primăria nu a mai făcut contract cu nicio firma de salubrizare pe anul 2019. Ultima data a ridicat gunoiul în decembrie 2018, mai exact data de 20. La primărie nimeni nu știe când. Am fost să iau calendarul cu programul și nu mi-a dat nici un răspuns. Angajatii au arata cu degetul spre biroul primarului…”, a afirmat bixădeanul.

14 comentarii

  1. Nimeni Răspunde

    Efectul taxei, mai bine-zis defectul ei: gunoaiele nu mai ajung la rampa. N-ar fi rau ca cei care au impus noua taxa sa duca gunoaiele acolo unde esti obligat prin lege sa le duci.

  2. Nimeni Răspunde

    Cata discriminare geografica este si in acest sector. Cel din Bixad trebuie sa faca pana la rampa de la Doba cca 2×80 km cu autogunoierele pline sau nu, pe cand cel din Doba 2x2km. Evident taxa este similara in ambele cazuri. Trebuie spus ca este nevoie de multe investitii in acest sector iar guvernantii contribuie si ei … cu noi taxe.

  3. y Răspunde

    @Nimen, noua taxă este exclusiv din cauză că nu îndeplinim absolut deloc angajamentele semnate cu UE pe linie de selectare deșeuri. Legea nr. 211 care implementează sistemul selectiv e din 2011. Nu crezi că am avut timp destul ca să și facem ceva concret? De nu, UE ne arde la buzunare, românul numai așe prișepe. Ce să faci? Asta este.
    În cazul Bixadului eu cred că este ceva intenționat. Știa primarul foarte bine că expiră contractul. Treaba e că mulți îs plecați și nu plătesc pentru gunoi, iar neplătind firmei nu iese calculul. Să facă primăria serviciu propriu, asta au făcut și alții.

  4. Pop Ioan Răspunde

    Si serviciul ar fi mai ieftin.

  5. Nimeni Răspunde

    @Pop Ioan. In cazul Bixadului, dar si a altor comune la distanta de rampa, efectul reducerii e minim. Chiar daca transporti 1kg de gunoi sau 8 tone tot trebuie sa faci cei160 km, masinile fiind grele e clar cum sta treaba. Dar sunt inca multe lucruri care trebuie luate in calcul, eu cred ca multi operatori vor trage pe dreapta iar gunoiul va ramane pe camp sau pe langa strazi. Dovada este anul trecut, unde s-au strans cantitati imense de gunoaie de pe langa sosele. Poti mari cat vrei taxele daca cetateanul nu este constrans sa-si faca treaba lui. Sunt de parere ca in acest caz taxa va face mult mai mult rau decat bine. Vom trai si vom vedea.

  6. y Răspunde

    Dacă s-ar colecta selectiv cantitatea gunoiului ar fi cam o treime din cât se duce în momentul de față la rampă. Restul se poate valorifica/composta deci se fac bani. Oamenii trebuie cointeresați financiar. Problema în zona Oașului este cu distanța și cu faptul că mulți nu sunt deloc acasă și nu prea plătesc pentru acest serviciu. Drept vorbind nici nu prea au de ce pentru că nu aici produc deșeurile. Pentru o firmă nu prea merită nu numai din cauza distanței până la Doba ci și din cauza că Bixad are o suprafață mare și multe străzi întortocheate, poate și greu accesibile cu autogunoiere. Serviciul propriu este singura soluție dar e greu, trebuie utilaj, angajați, contracte, persoane instruite, licență de transport, ANRSC, autorizații. Aceste lucruri trebuie pregătite din timp cum a făcut de ex. Păulești când s-a “supărat” pe Florisal. Situația actuală nu cred că e din cauza firmei Cleanman. E greu cu colectatul gunoiului în rural. Dar primarul și consiliul local de aia sunt acolo ca să rezolve.

  7. Nimeni Răspunde

    @y. Daca s-ar colecta selectiv s-ar reduce cantitatea depozitata la o treime? Daca am vorbi de Austria unde chiar si austriacul cu multi bani face colectare selectiva si nu-i este rusine, as intelege. Dar sa vorbesti de 2 treimi in cazul Romaniei unde pe romanul cu multi bani il doare in c*r de lucrul acesta, mi se pare o mare utopie. Ce-i face pe austrieci atat de diferiti? R:Educatia sanatoasa, nivelul amenzilor care acolo chiar se aplica, nivelul salariilor, infrastructura pusa la punct, seriozitatea personalului primariilor, seriozitatea serviciilor de colectare, incineratoare, firme care iti preiau ce-ai colectat selectiv,etc. Dar si acolo se prefera de multe ori sa se incinereze gunoiul si sa se obtina energie electrica decat sa se faca colectare selectiva. La fel in tarile nordice, gunoiul se arde, ca este mai rentabil. Cred ca numai fraierilor cum sunt romanii li se impune sa faca ceea ce nu pot face. De ce sa impanzesti localitatile cu tot felul de containere si cu tot felul de masini? Cine poate verica ca absolut toti cetateni colecteaza selectiv si nu este vreunul care nu o face?

    • y Răspunde

      @Nimeni, știu și eu asta foarte bine. Problema este că ne-am angajat la aderare (adică guvernul Năstase) la niște lucruri care ne depășesc atât financiar cât și mental. La oraș mai treacă-meargă poți face colectare cât de cât (deocamdată nici vorbă de selectivă) dar la țară unde persoanele-țintă nici măcar nu sunt prezente căci lucrează peste tot prin lume nu ai cui să-i faci educație civică. Plus că dacă vin prin august toți buluc, degeaba vin de unde vin refulează din ei “civilizația”. E greu. Mai ales că și primarul lor actual e unul mare ( și la propriu și la figurat) cazangiu-șef. Dar oricum e mai bine decât cu fostul, peremist, care mai mult a încurcat.
      PS. Chestia cu incinerarea nu prea ține la noi pentru că nu poți arunca chiar orice în incinerator. Deșeul ars trebuie să aibă niște parametri, o putere calorică minimă. În vest se arde o parte dar producerea de energie electrică din asta este mică, de interes strict local și procesul trebuie ajutat tot timpul cu niște combustibil ca lumea.

  8. Nimeni Răspunde

    @y. ” … Austriecii de la EVN câștigă bani din vânzarea de electricitate, energie termică și gaze obținute din deșeuri, în timp ce Roma plătește 139,81 de euro tona pentru transportul și preluarea acestora de către EVN, potrivit datelor italiene și austriece citate de companie.

    EVN, a doua mare companie de utilități din Austria, va importa anul viitor 70.000 de tone de gunoi din Roma, deșeurile urmând să fie utilizate pentru generarea a peste 550.000 de megawați oră de energie la o centrală de lângă Viena, a declarat Stefan Zach, purtător de cuvânt al companiei. ”Este o afacere bună pentru EVN”, a declarat Zach.

    Afacerile de transformare a deșeurilor în energie dintre Austria și Italia sunt un exemplu al așa-numitei economii circulare din Uniunea Europeană. Autoritățile din statele membre au instituit taxe și reglementări pentru a valorifica deșeurile. Reglementările obligă primăriile să reducă cantitatea de deșeuri depozitate la gropile de gunoi. În plus, lucrează la încurajarea reciclării și a obținerii de energie din deșeuri.

    ”Putem prelua gunoiul în acest an, pentru că avem capacitate în exces”, a spus Zach.

    Italia transferă săptămânal deșeuri în Austria, prin intermediul a două trenuri, care sosesc la o centrală de prelucrare din Zwentendorf-Duernrohr, aflată la 60 de kilometri vest de Viena.”

  9. Nimeni Răspunde

    Deci 550.000 MWh din 70.000 tone gunoi, adica vreo 8 kWh dintr-un kg de gunoi. 1 mc de gaz are cam 10 kWh. Mie mi se pare ca este destul de bine.

    • y Răspunde

      Așa da, dar nu bagi moloz și compostabile umede.

      • Carmen Răspunde

        Apropo,colectare selectiva si compostare!! Sa mai zica cineva ,ca primaria neglijeaza compostarea deseurilor vegetale.Acu 2-3 ani ,cu mare tam-tam , a si facut o lista cu persoanele care doresc containere pt compostare.Macar o persoana de pe lista , a primit ceva ( in afara de facturile Florisalului ) ???

        • Unu' Răspunde

          Eu nu! Nici măcar o informare privind soarta respectivei liste! Am sunat eu să mă interesez, da mi s-a spus că lista cu persoanele beneficiare a fost transmisă către cei de la Mediu și că , dacă sunt pe listă, voi fi sunat! Sic!
          Nu am fost sunat, deci nu am fost pe listă …
          Dar mi-am făcut eu composter bio, din scânduri de europaleți defecți, cumpărați pe bani puțini, salvați de la incinerare!

        • y Răspunde

          Era cred vrăjeală, ceva gen campanie electorală. Doar propunere și nu prea erau fonduri. Cum între timp s-a schimbat șeful de acolo s-au schimbat și prioritățile. Oricum decât plasticul ăla aiurea mai bine patru lețuri și niște cuie vorba lui @Unu’. Așa am și eu acasă de 20 de ani. Mai schimb lețul când s-o putrezit și gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.