Ultima actualizare: azi, 21:05
Locale

FOTO&LIVE. Marş de amploare al muncitorilor de la Electrolux

Un marş de amploare al muncitorilor de la Electrolux s-a desfășurat astăzi la Satu Mare. Sute de oameni au cerut în stradă creşterea salariului muncitorilor cu 2 lei pe oră.

Oamenii au scandat şi au cerut demisia directorului Dietmar Bloemer, cerând totodată ca la Satu Mare să fie trimisă o persoană din conducerea din Suedia.

Muncitorii afirmă că nu renunţă la protest. Printre ei s-a aflat preşedintele Cartel Alfa din România, Bogdan Hossu.

Oamenii au fost la Prefectura Satu Mare, unde au depus o petiție. Prin adresa către Guvern, protestatarii cer ca legea dialogului social să fie schimbată pentru a nu fi discriminatul muncitorul.

Preşedintele Cartel Alfa din România, Bogdan Hossu a precizat că a scris ambasadei Suediei faptul că este anormală forma prin care se comportă firma în România. Totodată, Hossu a afirmat că cei de la ITM ar trebui să facă 2-3 controale pe zi în care să vadă că nu se fac angajări pe perioada grevei.

La protestul de miercuri, preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, le-a spus muncitorilor să îşi aducă familia sau prietenii pentru a fi cât mai mulţi, deoarece semnalul ce trebuie transmis este unul foarte important. Mesajul nu este doar unul pentru conducerea Electrolux, ci pentru tot sectorul privat, în special pentru companiile străine.

„Una din primele greve din sectorul privat din ultimii 10 ani. Trebuie să dăm un semnal. Am intrat în Uniunea Europeană de 12 ani, ca să avem un nivel de trai cum au ei. Ce am ajuns? Săracii Europei? Să îşi bată joc de noi? Pentru asta am intrat în Uniune?”, a spus Sorin Faur.

Poziţia Electrolux

Redăm în continuare poziţia conducerii Electrolux:

,,Încă de la început, am luat în considerare solicitările inițiale venite din partea liderilor sindicatului: majorarea salariului de bază cu un procent mai mare decât rata inflației din România, un bonus de prezență, precum și asigurare medicală privată. Toate aceste cerințe au fost îndeplinite în propunerea noastră catre liderii de sindicat.

Majorarea propusă a salariului de bază este mai mare decât rata inflației din România, din primul trimestru al anului curent. Alături de bonusul de prezență și asigurarea medicală privată, majorarea totală a salariului brut de bază pentru angajații din producție este de 11%. Răspunsul primit din partea reprezentanților sindicatului la această propunere a fost unul negativ, fiindu-ne comunicată în schimb, o nouă solicitare, total diferită față de cea înaintată inițial, ce constă într-o creștere de peste 20% a salariului de bază brut al unui angajat din producție.

Aplicăm aceleași principii în România ca în orice altă țară în care compania Electrolux este prezentă. Monitorizăm îndeaproape nivelul salariilor de pe piața locală și putem confirma că suntem una dintre companiile de top din Satu Mare, în ceea ce privește pachetul salarial oferit angajaților.

Prin propunerea noastră, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar fi cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. De asemenea, oferim angajaților noștri o serie de beneficii, precum:  tichete de masă în valoare de 315 RON lunar, bonus anual, compensarea contribuției sociale de 20%, tichete de vacanță. În plus, pentru că suntem mereu preocupați de sănătatea angajaților noștri și de calitatea vieții acestora, oferim asigurare medicală privată, salarii compensatorii, bonus de pensionare și concediu de odihnă de până la 28 de zile pe an, ca parte a pachetului de beneficii. Investițiile în angajați sunt o prioritate pentru noi, de aceea, completările aduse pachetului salarial și de beneficii sunt în opinia noastră, substanțiale.

Până în prezent, am organizat peste 18 ședințe de negociere. Vom continua să fim deschiși negocierilor si dialogului constructiv cu liderii sindicatului pentru a soluționa această situație și pentru a ajunge la un acord final.”

29 comentarii

  1. dorel cetatean Răspunde

    Stimate lider sindical, nu contest necesitatea unor salarii decente, dar ce spuneti dvs este necunoastere. Sectorul privat este la randul sau cocosat de taxele pe munca, de impredictibilitatea cadrului legislativ fiscal, si altele asemenea. Intrarea in UE presupune in primul rand politici adecvate ale statului roman, care sa permita dezvoltarea si acordarea de salarii decente. Saracii Europei ne-au facut guvernantii prin lipsa unei infrastructuri adecvate, si altele asemenea, dle Faur, nu companiile angajatoare. Sunteti pe o piata (a muncii) libera, concurentiala, puteti sa va angajati in alta parte, daca sunteti nemultumiti.

    • Rodica Răspunde

      Tipic antreprenorial – sunteti pe o piata a muncii libera , concurentiala , puteti sa va angajati in alta parte ! Ceva concret puteti spune ? In afara de sectorul bugetar , cati privati platesc salarii decente , pe bune , nu cu minim pe economie in cartea de munca si ceva plus la net-ul negociat ? Si pana la urma , ce inseamna decent ? Sa-ti tii gura daca nu-ti convine , sunt altii care-ti iau locul ? Probabil din acest motiv e criza de personal pe piata libera , indiferent ca e vorba de constructii , comert , servicii ! Eu cred , ca pe o piata a muncii corecta , indiferent de sector -bugetar sau privat – ar trebui sa existe o concordanta intre conditiile de munca , pregatire profesionala , salariu si nivel de trai ! Sunt convinsa ca nu din cauza autostrazilor , de exemplu ( ca tot ati pomenit de infrastructura) nu platesc angajatorii salarii corecte angajatilor ! Ba mai mult, cu ce este de vina angajatul ca angajatorul este …..cocosat de taxe si impozite ? Si daca asta este politica guvernantilor – care guvernanti au aceleasi metehne de vreo 20 de ani – , atunci sa nu se mai plateasca salarii decente ? Cu siguranta aici mocnesc de multa vreme niste chestii si-au rabufnit acum . In ce-i priveste pe liderii sindicali , e suficient sa spuneti Bogdan Hosu si afacerile lui !

      • Una Răspunde

        Doamna Rodica, in legatura cu ce ati scris “Sunt convinsa ca nu din cauza autostrazilor , de exemplu ( ca tot ati pomenit de infrastructura) nu platesc angajatorii salarii corecte angajatilor ! Ba mai mult, cu ce este de vina angajatul ca angajatorul este …..cocosat de taxe si impozite ? Si daca asta este politica guvernantilor – care guvernanti au aceleasi metehne de vreo 20 de ani ” Cu respect va contrazic. daca nu avem infrastructura, autostrazi, firmele platesc mai mult pentru transport, cheltuielile sunt mai mari, deci ramane mai putin pentru salarii.Si da, angajatul este vinovat ca angajatorul e cocosat de taxe, pentru ca angajatul face parte din marea masa electorala. in functie de cum voteaza angajatii la alegeri, angajatorilor le va fi mai usor sau mai greu, fapt care se va reflecta in salarii.

        • Rodica Răspunde

          Si-atunci cum explicati discrepanta dintre salariatii bugetari si cei de la privat ? Din ce spuneti rezulta ca bugetarii sunt o masa electorala care stie cum trebuie sa voteze ( nu din cauza cheltuielilor cu ei sunteti cocosati de taxe) , iar cei de la privat , vai mama lor , n-au discernamant si habar n-au ce trebuie sa voteze ! Concluzionând , toata tarasenia asta din tara se-ntampla din cauza angajatilor (in specialde la privat )care nu stiu sa voteze .V-ati pus întrebarea cam ce-ar fi daca n-ar exista aceasta masa electorala care nu stie sa voteze (dupa cum apreciati ) , cu cine ati lucra ? Iar daca aveti impresia ca ar scadea taxele , impozitele , serviciile , functie de ce voteaza unii , poate ar fi bine sa plecam toti cei care nu stim vota , sa va lasam in pace ! Nu guvernatii si politicile lor paguboase sunt de vina , nu hotii de la conducerea tarii care-au devalizat-o , angajatii sunt raspunzatori pentru tot ce se-ntampla ! Ramaneti cu bine in lumea de poveste in care traiti !

  2. Ionica Răspunde

    Plecam toti in Franta. Traim intr-o tara de gunoaie.

  3. Calin Răspunde

    Am o nelamurire: din cate stiu, cereti salarii mai mari, dar la miting nu s-a scandat nici macar o singura data “vrem salarii mai mari”, pe toata durata mitingului au fost scandari doar care sa instige! Deci, voi nu vreti un trai mai bun, voi vreti doar sa schimbati conducerea! asta deja inseamna ca cineva are intentii asunse!

  4. AnaMaria Răspunde

    Ii manipuleaza aia din sindicat pan la loc comanda! Ia stati voi la calculator, la caldura, 10 ore, pana va iese situatia si va dor ochii si capu si spatele daca ziceti ca aia o duc mai bine si sunt platiti pe degeaba!

  5. Una Răspunde

    E trist cum inteleg acei lideri din Cartel Alfa sa gestioneze o greva!!! Care e scopul instigarii la ura? ce vor? Zicea unul ca stie ca le e greu muncitorilor din productie si ca vinovati sunt colegii lor din fabrica, cei care muncesc si nu fac greva. Serios? Aia au adus tara in situatia in care e? Pai mai bine sa zica noi toti suntem de vina ca ne e greu, ca am votat cum am votat pana acum!
    Sindicalisti de toata jena! trantori care n-au lucrat cu adevarat o zi in viata lor. Doar se plimba de colo colo, plimba hartii si se dau importanti sa castige popularitate.
    Respect pentru domnul din Zalau. El a vorbit ca un om cu adevarat documentat, destept. restul… pleava!

  6. Bombom Răspunde

    Auleuuuu,explodeaza deja jandarmul de unflat ce e ! Abia il mai tine costumul ala de scafandru. Dik mooooo

  7. Lica Răspunde

    Se intreba unul de ce nu au altii incredere in sindicat. Uite de ce – articol din presa, mai vechi (2010), dar lupul isi schimba parul, dar naravul ba. Cititi cu atentie, e vorba de implicarea cartelului alfa in niste afaceri foarte banoase.

    Bogdan Hossu, sindicalistul propriului interes
    11 iulie 2010 cotidianul.ro
    Actualitate, Editorial
    Mişcarea sindicală din România nu-i decât un moft pentru cei care o conduc. Între conducătorii mişcării sindicale şi sindicalişti există diferenţe ireconciliabile. În timp ce şefii se plimbă cu merţane şi gipuri, cei mici trăiesc de pe o zi pe alta. Iar această prăpastie a făcut ca anunţatele mişcări sindicale din vară să nu fie decât un fâs.

    De ce s-a ajuns aici? Păi datorită liderilor sindicali, care fac politica sindicală în funcţie de propriile interese. Unul dintre aceştia este Bogdan Hossu, şeful Cartel Alfa. Acum un an, când Boc se plângea că nu poate plăti pensiile, Hossu a propus micşorarea cotei de 2,5%, pe care Guvernul o acorda fondurilor de pensii private pentru pensiile private obligatorii. Drept urmare, guvernul Boc a îngheţat în 2009 plata contribuţiilor la fondurile de pensii la 2%. şi asta în detrimentul angajaţilor de astăzi, pensionarii de mâine.

    La un an distanţă, Bogdan Hossu sare de fund în sus atunci când guvernul Boc a cerut impozitarea tichetelor de masă. În apărarea tichetelor de cota de impozit de 16% Bogdan Hossu spune că vor avea de suferit industria alimentară, companiile care eliberează tichetele şi angajaţii. Am putea zice că Bogdan Hossu a procedat corect în acest caz. Asta dacă nu ar fi avut ceva interese. Dar să vedem de ce a tratat Bogdan Hossu diferit cele două situaţii prezentate mai sus.

    În luna august 2007 Confederaţia CNS Cartel Alfa, alături de compania franceză AG2R, devine acţionar semnificativ al societăţii AG2R Fond de Pensii SA, care urmează să activeze pe pilonul II de pensii private. Afacerea AG2R Fond de Pensii s-a dovedit una proastă pentru Cartel Alfa deoarece fondul s-a retras de pe piaţa românească înainte de începerea etapei de colectare a contribuţiilor participanţilor. Asta pentru că a atras doar 1.127 de participanţi după campania de aderare de patru luni şi după repartizarea aleatorie. Cu alte cuvinte, pe piaţa fondurilor private de pensii afacerea celor de la Cartel Alfa a fost un eşec.

    În schimb, pe piaţa tichetelor de masă, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Cartel Alfa (CNS Cartel Alfa), condusă de Bogdan Iuliu Hossu, este prezentă prin intermediul „cartelului” în Accor Services SRL, una dintre cele mai mari companii care activează pe piaţa tichetelor de masă. Deci în acest caz afacerea Cartel Alfa este un succes.

    Cu alte cuvinte, pentru că nu i-a ieşit afacerea cu fondul privat de pensii, Bogdan Hossu a tunat împotriva fondurilor private de pensii şi a ţinut partea guvernului Boc. Atunci când guvernul Boc a cerut impozitarea tichetelor de masă, Bogdan Hossu a devenit repede sindicalist şi a sărit la gâtul guvernului. Dar asta nu pentru că-i iubea pe sindicalişti, ci pentru că măsura luată de guvernul Boc îi strica afacerea. şi uite aşa mişcarea sindicală, în viziunea lui Bogdan Hossu, trebuie să urmeze propriul interes, şi nu pe cel al celor mulţi şi amărâţi.

  8. Lica Răspunde

    Na! Inca un articol!

    Ministrul Muncii il acuza pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ca are interese/ Tudose: Oamenii de buna-credinta si liderii de sindicat nu s-au lasat pacaliti de fostul lor coleg

    de N.O. HotNews.ro
    Joi, 9 noiembrie 2017, 21:40 Actualitate | Esenţial
    Foto: Agerpres (editat)

    Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a spus, intr-un interviu inregistrat si difuzat joi la Antena 3, ca liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, nu are probleme cu legea salarizarii, ci cu faptul ca se elimina tichetele de masa, iar el are o firma de tichete de masa.

    “Cred ca este foarte multa manipulare, interese ale unor lideri de sindicat, pot proba. Domnul Hossu nu avea o problema cu legea salarizarii, doar cu tichetele de masa. Pana acum se dadeau tichete de masa in sanatate. Daca vrem sa asiguram masa pentru bugetari, sa o facem pentru toti, mai putin primarii, si sa dam un salariu minim pe economie in bani. Domnia sa are o firma de tichete de masa”, a spus Olguta Vasilescu.

    Premierul Mihai Tudose apreciaza intr-un mesaj postat pe pagina sa de socializare ca, urmare a modificarilor la Codul fiscal aprobate de Guvern, “oamenii de buna-credinta si liderii de sindicat” nu s-au lasat “pacaliti” de “fostul” lor coleg, Bogdan Hossu, despre care spune ca s-a transformat in “liderul de sindicat al bancherilor si al unor oameni de afaceri”, potrivit Agerpres.

    “Apreciem faptul ca oamenii de buna-credinta si liderii de sindicat nu s-au lasat pacaliti de ‘fostul’ lor coleg, Bogdan Hossu. Acesta, mai nou, s-a transformat in liderul de sindicat al bancherilor si al unor oameni de afaceri, care vor sa scoata bani din tara, fara sa plateasca impozite statului roman, adica noua, romanilor, pentru sanatate, educatie, infrastructura”, a scris Mihai Tudose joi pe pagina sa de facebook.

    • x-ulescu Răspunde

      deci ministru psd a avut dreptate ,incet incet recunoasteti si voi ca psd are dreptate

      • Lica Răspunde

        incet incet recunoasteti ca e adevarat ce se scrie despre cartel alfa. o mai nimereste si psd, dupa aia o dau in gard

  9. Lica Răspunde

    Si inca un articol, din Ziarul Financiar. cartel alfa are banii sa cumpere un hotel in Constanta, dar au nevoie de donatii ca sa le dea grevistilor salariile pe o luna. uite de asta nu am incredere in sindicalisti.

    Cartel Alfa nu a reusit sa ia nici o actiune Hotel Apollo
    SECȚIUNE SUSȚINUTĂ DE Medlife
    Share Print Mail

    Confederatia National Sindicala (CNS) Cartel Alfa nu a reusit sa cumpere, in cadrul ofertei publice de cumparare care s-a incheiat marti, nici o actiune a Hotelului Apollo din Constanta, cu toate ca, in ulltimele zile ale ofertei sindicatul a majorat, a doua oara, pretul de la 35.100 lei/actiune, la 45.000 lei/titlu. “Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat majorarea pretului de oferta la 45.000 lei/actiune la sfarsitul saptamanii trecute dar, cu toate acestea, se pare ca actionarii Apollo au preferat sa mai astepte. In cadrul ofertei care s-a incheiat ieri (n.r. azi), nu a fost subscrisa nici o actiune”, a declarat pentru Ziarul Financiar Ciprian Zah, treder la CRI Investco, societatea de valori mobiliare care a intermediat oferta Cartel Alfa. Pe de alta parte, liderii Cartel Alfa nu se arata dispusi a renunta asa usor la planurile de preluare a Hotelului Apollo, chiar daca oferta nu a avut succes. “Noi intentionam sa lansam o noua oferta de preluare a societatii, la un pret mai ridicat de 45.000 lei/actiune. De altfel, toata documentatia a fost depusa la CNVM si speram ca astazi sa fie aprobata”, a declarat Ziarului Financiar Ion Homos, secretarul general al Cartel Alfa. Interesul pentru pachetul majoritar al hotelului Apollo a inregistrat o crestere spectaculoasa la inceputul acestui an, cand sindicatul a anuntat (pe 1 februarie) ca intentioneaza sa cumpere toate actiunile societatii, la pretul de 25.000 lei/actiune, nivel egal cu valoarea nominala a unei actiuni. Desi oferta de cumparare trebuia sa se incheie pe 1 martie, sindicatul a decis, la acea vreme, sa majoreze cu 10.100 lei/actiune valoarea acesteia, modificarea parametrilor ofertei avand practic la baza ofera de preluare concurenta venita din partea Vradicor Financial Group, la un pret de 35.000 lei/actiune. Pretul oferit de CNS Cartel Alfa, dupa revizuirea ofertei initiale, era de 35.100 lei/titlu, cu numai 100 lei/titlu mai mult decat ofera concurenta. Intre timp, pe 16 martie, a intervenit un nou investitor interesat de actiunile Hotel Apollo, o persoana fizica – Petre Mihail, care oferea insa 37.500 lei pentru o actiune Apollo, cu 2.500 lei mai mult fata de oferta Cartel Alfa, existenta la acea data. Capitalul social al Hotelului Apollo este de 1,23 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. Structura actionarilor semnificativi ai Apollo cuprindea, inaintea lansarii ofertei, FPS (72,067%) si Cartel Alfa (26,001%), restul titlurilor apartinand micilor actionari (1,932%).

  10. Nimeni Răspunde

    Impresionant protest, numai ca, cine a lucrat cu serpi stie ca acestia te pot si musca iar cei din aceasta speta sunt din aceia ca de la dai o palma primesti repede doua inapoi.

  11. anaconda Răspunde

    Salutare
    Doamne ce de analiști financiari, politici și sindicali sunt pe comentarii .
    Oameni buni nu vă m-ai milogiti pt o creștere de 2 lei pe ora locuri de muncă sunt destule.

  12. laurentiu Răspunde

    Tipic romanesc: ii lingem in fund pe marii investitori straini si noi trebuie sa avem ciocul mic. Bravos natiune! Si da… cei care nu sunt solidari cu ai lor colegi sunt niste papagali dar… mare atentie…vor beneficia in aceiasi masura de revendicarile sindicale 🙂 . Capul plecat …sabia nu-l taie! Rusine lor!

    • Unu' Răspunde

      Ete fleosc, s-a trezit proasta p-lii pesediste să cuvânteze!
      Păi ce să faci nene, nu toți avem pile suficiente ca să prindem un post de bujetar, unii mai trebuie sa și lucreze în țara asta!
      Și trebuie să recunoașteți, muiști mici pesedei, că fără investitorii străini făceați laba în continuare într-un colț mic!
      99,99% dintre patronii români plătesc foarte prost și-ți calcă toate drepturile în picioare, deoarece au spatele asigurat!
      Iar voi, mâncători de kkt care sunteți, vă vindeți semenii, uneori pentru un covrig!
      Mai bine slugă la străin decât slugă la român! Măcar de la străin nu am așteptări, nu mai pot fi dezamăgit!
      MUI3 PSD și ALDE!!

      • x-ulescu Răspunde

        vedeti cat de destepti SE cred idiotii dreptaci # rezist , toti ceilalti numai prosti spun ( in mintea lor )la ei legea e facultativa daca ei au chef o pot incalca ca ei SE CRED destepti..dar de fapt sunt o gasca ,o adunatura care vor sa puna mana pe putere fara sa fi fost alesi de oameni ,prin smecheri si violenta

        • Unu' Răspunde

          Ce-am scris eu și ce-ai înțeles tu …
          Postac posac, eu vorbesc din trista experiență personală din câmpul muncii, tu doar din auzite!
          IO am lucrat 15 ani la patroni români, plătit bine, dar la negru! Pe cartea de muncă aveam salariul minim pe economie timp de câțiva ani, apoi doar jumătate de normă alți câțiva ani! Dar eu lucram și 16 ore pe zi! Eram plătit super bine, nu-i stres, dar contribuțiile la fondul de pensii …
          Am aflat abia când am vrut și io să scot un credit de la bancă!
          În cei 15 ani, am beneficiat de aproximativ 60 de zile de concediu!

          În schimb, tu freci menta pe bani frumoși, tot ce ai de făcut este să aberezi din spatele tastaturii!

          • x-ulescu

            pai daca ai fost fraier , eu imi platesc toate darile la stat aproape 45% din cat castig , o sa am pensie !!! tu ai vrut bani muulti , esti la fel da vinovat ca patronu tau

          • Unu'

            Da, am fost fraier că am avut încredere în patronul meu! Am fost tânăr și naiv!
            Despre pensia mea nu trebuie tu să-ți faci griji, poate ne rezolvă jegurile din guvern să nu mai ajungem la pensie …

          • x-ulescu

            atunci de ce te plangi ? ai trait bine dupa cum zici ..la pensie nu mai ajungi dupa cum zici ..traieste clipa !!

  13. Adrian Cozma Răspunde

    La munca, nu la intins mana!

    • x-ulescu Răspunde

      da cu incalcatu legii , cu intratu in oras cu sareta ,desi e interzis ,cum ramane ???

  14. Garuboz Răspunde

    Mai ciumatule pupal in cuuuur pe Cozma ! Vad ca nuti ajunje Livrache .

  15. john Răspunde

    DEMISIAAAAA! FTV IN GR DE NEMERNICI! NU STIU CUM VA MAI RABDA PAMANTUL, CA OAMENII NU!

  16. Nimeni Răspunde

    Este incredibil ce pot sa faca banii cu un om. Sa zicem ca ai fost uman odata dar cam fara lucru si fara bani. Ti se iveste ocazia si te duci si tu ca un catel sa te angajezi undeva, accepti orice, dai din codita in fata cainilor de acolo, insa anii trec si tu tot catel ramai. In mod sigur codita ta nu mai reactioneaza ca la inceput in fata dulailor, doar asa in sila. Si cum nimeni nu e lipsit de zile norocoase, iata ca apare una si esti pus in functie de dulau. Alta viata, alt trai, nu mai accepti orice de la oricine, la unii le mai arati coltii, la altii latrii, dar in fata stapanilor esti tot catel supus. Istoria se repeta, si reusesti sa mai treci o treapta si ajungi in stadiul de magar. In acest stadiu zbieri la toti, zbieri si la cei apropiati, din catelul naiv ajungi un dobitoc incapatanat care nu mai asculta de nimeni din jur. Trec anii, ti se mai tocesc si copitele, iar stapanii te arunca in strada. Abia atunci iti dai seama ce-ai ajuns cand nimeni nu mai intoarce capul dupa tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.