Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

FOTO&LIVE. Presiuni tot mai mari la Electrolux: “Sânge pentru hrană!”

Muncitorii de la Electrolux, aflaţi în cea de-a patra săptămână, au ajuns într-o situaţie tot mai dificilă. Ei se mobilizează pentru a dona sânge în schimbul tichetelor de masă primite. Ideea a aparţinut unor protestatari, iar azi dimineaţa au fost deja mai mulţi dintre ei să doneze, urmând ca mâine dimineaţa să doneze şi alţii.

Donatorii primesc în schimb şapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare. Preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, a precizat că muncitorii trec prin vremuri grele mai ales din punct de vedere financiar. O propunere discutată a fost aceea ca oamenii să doneze sânge pentru a primi tichete de masă.

“Mergem şi dăm sânge pentru oameni necăjiţi”, a spus Sorin Faur.

Sorin Faur le-a spus în această dimineaţă protestatarilor din faţa fabricii că a primit răspuns după reclamaţiile depuse, încă acesta este un “răspuns alambicat din care înţelegi una sau altceva”. Sorin Faur a spus că este un “răspuns aiurea”, adică în reclamaţie s-a făcut referire la o lege, iar răspunsul face referire la altă lege. În aceste condiţii vor consulta avocaţii pentru a apela la Tribunal.

“Va trebui să deschidem procese individuale, să dăm fiecare în judecată fabrica”, a spus Sorin Faur.

El a mai adăugat că muncitorii pot cere şi 2.000 – 3.000 de lei despăgubiri morale pentru că “şi-au bătut joc de noi”.

Totodată, secretarul Cartel Alfa Satu Mare, a anunţat că liderul sindical Bogdan Hossu a donat aseară 1.000 de lei în fondul de solidaritate.

Oamenii par hotărâţi să reziste mai departe și să nu se întoarcă în fabrică pe aceleași salarii.

“Decât să renunțăm la greă, mai bine ne dăm demisia şi plecăm dracului de aici!”, a spus Sorin Faur.

14 comentarii

  1. Mae Răspunde

    Săraci oameni acum sa vedem autoritățile ,ce fac cum se preocupă de situație ……Viorica dancilă ce face !!! ????? Dragnea cu banda lui !!!!!

    • x-ulescu Răspunde

      lasa ca-i iau liberalii si usr-istii slugi ,pe mancare si bautura !! ia sa vedem ce solutii au ei ??

  2. Una Răspunde

    Procese individuale, sa dea fiecare in judecata fabrica? pai oamenii aia tocmai fac greva ca nu au destui bani si voi vreti sa mai plateasca si taxe de judecata? Nu stiu cum adica si-au batut joc de ei. Dar Blomer ar putea sa ii dea in judecata ca are chiar dovezi, ce s-a strigat la greve. sunt atatea inregistrari. cred ca sindicatul ar fi vinovatul moral.

  3. Realist Răspunde

    Totul e doar o chestie de imagine pentru Dirle si Faur… In realitate ei stiu deja ca nu au acoperire legala. Nu au fost realisti nici cand i-au asigurat pe muncitori ca o sa li se plateasca salariile din donatii, pe perioada grevei. Pentru a-i da 1.500 lei fiecarui grevist, daca mai sunt 400, ar fi nevoie de 600.000 lei, iar ei au adunat undeva pe la 3000 de lei, cu tot cu donatia lui Bogdan Hossu. Si mintiti domnilor Faur si Dirle. Nu am auzit conducerea zicand ca nu va mai acorda nici o marire salariala muncitorilor, cand se intorc din greva. Mintiti cu nerusinare! Cel mai probabil se va ramane la ultima oferta, marirea de 7,5%, pe care ati respins-o, plus bonus, asigurare de sanatate, tichete etc.
    Probabil pe muncitori i-ati mintit, zicand ca ultima oferta a fost 5% marire. Dar in procesul verbal de pe 27.02.2019 scrie asa:
    “Referitor la oferta din 25.02.2019, aceasta a fost respinsa de catre angajati in tabelele de semnaturi pentru declansarea grevei. Sindicatul a mentionat ca angajatii nu accepta bonsul de prezenta. Un membru al comisiei Sindicatului a propus sa se modifice oferta in sensul eliminarii bonusului de prezenta si transferului acestuia in salariul de baza.
    Conducerea a acceptat sa modifice oferta oferind o crestere este de 7,5% (fara bonusul de prezenta).
    Sindicatul a respins oferta si isi mentine cererea de 620 RON.”
    Toate companiile au bonus de prezenta, care se da tocmai pentru a stimula prezenta, de aceea nu e inclus in salariu. Si asta pentru ca multi muncitori isi iau concedii de boala pentru a putea sa isi lucreze gradina si pentru alte motive, stiut fiind faptul ca, in Romania, se poate obtine foarte usor o foaie de concediu medical.

    • Una Răspunde

      Văd aici postaci care incearcă să învrăjbească, muncitorii cu sindicaliștii, oare or fi postaci puși de conducerea fabricii, sau chiar sint persoane din conducerea fabricii, care au salarii de cîteava mii de euro?Rușine să vă fie, am ajuns sclavii în ţara noastră, ca dincolo oricum am fost.

      • Realist Răspunde

        Doamna, nu am salar de mii de euro, doar de sute de euro, dar imi vad lungul nasului si sunt realist. Si scriu din convingere. Si nu sufar manipularea si minciuna. Si daca suntem tratati ca niste sclavi e din cauza nivelului nostru de cultura, ca neam, ca popor. Numa cu hau-hau nu se rezolva nimic. trebuie sa mai punem mana pe carte, sa iesim din bezna mintii!

      • Una Răspunde

        Sunteti alta Una. Mi-ati furat identitatea. numiti-va Alta.

  4. Goguta Răspunde

    Sa nu uitati de promisiune, domnu faur!!! Vreau s-o vad si pe asta! Faur sa isi dea demisia si sa plece de la electrolux! fiti seriosi! Sa plece unde? sau poate ca da. daca primeste vreo functie in cartel Alfa, la centru.

  5. john Răspunde

    FAUR E UN LIDER BUN. SI-AR DORI UNII CA DRM, ZOLLNER ETC. SA AIBA UN OM CA EL. DAR DIN PACATE SINDICATUL E INTERZIS PT. EI. AIA NU POT PROTESTA,DOAR A PLECA! ASA CA NU ARUNCATI CU NOROI CA NU STITI NIMIC!

    • cârcotaş Răspunde

      Da,foarte bun lider este acela care are singurele argumente că fabrica a făcut profit,că salariile în Suedia sunt mai mari şi că ce ,,e mult 2lei?”.E chiar ce ar trebui la DRM şi Zollner.

  6. Gigi Contra Răspunde

    Acceptarea bonusului de prezență ar fi fost o mare greșeală. La fel cum faptul că au fost acceptate alte sume ca și „compensări” a constituit o greșeală care își va arăta efectele peste ani. În rest, există foarte multe nuanțe. De la avantajele acceptate anterior de liderii de sindicat din partea patronatului (excursii, training-uri plătite de angajator) până la actuala intransigență. Vom mai vedea.

  7. laurentiu Răspunde

    FELICITARI GREVISTILOR CARE NU SE LASA CALCATI IN PICIOARE! RUSINE PAPAGALILOR CARE LING CONDUCEREA! CARACTERE DE DOI LEI!!!

  8. ombre Răspunde

    acesti oameni ar trebui ajutati si de satmareni, trebuie deschis o urna ptr solidaritate si fiecare dupa convingere sa ajute cu o suma cat permite buzunarul ca la o adica toti putem sa ajungem la soarta lor si noi

  9. a Răspunde

    Asa este! Om care nu am nuciun interes, doar sentimental, stiind ca era o fabrica performanta, cu aragaze care bat marci de profil (pe la 500 e), ca marca 23 August, va asigur ca voi dona acestor oameni, bani de paine. Si poate este momentul nationalist, si al maghiarilor si al romanilor, nationalist in sens de patriotism local, sa sustinem oamenii.
    Habar nu am cine este acest Faur, dar daca a intrat in lupta, sa mearga pana la capat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.