Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

FOTO/VIDEO. A cincea săptămână de grevă la Electrolux. Protestatarii rezistă!

Greviștii de la Electrolux au intrat în această dimineață în cea de-a cincea săptămână de grevă. Sindicaliștii au anunțat că presiunile continuă, însă, cu toate acestea, angajații nu cedează.

Liderul de sindicat Sorin Faur a declarat că nu s-a întâmplat nimic notabil peste weekend, iar anumite răspunsuri se vor primi începând cu această după-amiază.

,,Probabil că de astăzi o să începem să primim ceva informații. Vom primi informații și de la Cartel (n.r. Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”) și de pe la companie. Se fac presiuni mai departe. Joi și vineri am mai trimis niște scrisori, o să vedem ce răspuns primim astăzi. E a cincea săptămână de grevă, e săptămâna cea mai esențială, săptămâna în care toată lumea așteaptă să se întâmple ceva și va trebui să rezistăm mai departe”, a declarat Sorin Faur.

În ceea ce privește contul de solidaritate, banii se adună greu, iar sindicaliștii îndeamnă la răbdare.

,,Nu au intrat foarte mulți bani. La început mai multe persoane au donat, dar ceea ce așteptam noi nu s-a îndeplinit. Dar am făcut presiuni și am trimis niște scrisori la Cartel și la alte formațiuni internaționale ca să putem să ajutăm măcar persoanele care au fost toată luna în grevă”, a mai precizat liderul Sorin Faur.

De asemenea, sindicaliștii au anunțat că toți greviștii care au credite la bănci vor beneficia de o suspendare a ratei pe o perioadă de trei luni de zile.

 

 

9 comentarii

  1. Dona Răspunde

    Discursul domnului din Baia Mare a fost gretos, ipocrit, demagogic si stupid! imi amintea de Hitler si discursurile lui, de pe vremurile de glorie, cand reusea sa hipnotizeze masele si sa le faca sa creada ca toate relele li se trageau de la evrei, iar ei erau curati ca lacrima si superiori tuturor. Si acela era un discurs nerealist, cum a fost si cel al domnului din Baia Mare, dar incarcat de ura si de instigari la ura si la violenta. Cand nu esti capabil sa admiti ca ai gresit si ca ai partea ta de vina la o situatie de fapt, incepi sa dai vina pe altii. Cand nu ai nici o calitate care sa te recomande, cand nu ai cu ce sa te faci remarcat, incepi sa improsti cu noroi. Mai bine spuneti-le oamenilor adevarul! Nu-i mai amagiti! Pana adunati atatia bani cat sa le puteti da banii pe o luna, va va trebui o jumatate de an. Asta spune ceva. Lumea nu prea mai crede in cauza dumneavoastra! Ceva nu e ok. Ceva nu se potriveste.

  2. profu de economie Răspunde

    Deocamdata, singurul lucru care face tara noastra atractiva este forta de lucru ieftina. Pentru ca nu avem altceva. Nu avem autostrazi, nu avem infrastructura, nu mai avem specialisti, nu avem scoli profesionale care sa formeze adevarati meseriasi.
    Daca treaba cu forta de lucru ieftina cade, nu le mai raman prea multe optiuni care sa ii atraga.
    Chiar daca o relocare de productie si o inchidere de fabrica are costurile ei, marile companii si le pot amortiza repede prin randementele si productivitatile mai mari obtinute in alte fabrici, unde s-a pus presiune pentru investitii, automatizari, datorita nivelului societatii, cerintelor guvernelor etc.
    De aceea cred ca sindicatele pun carul inaintea boilor. Pana sa ajunga la pretentii salariale care nu tin cont de realitatile actuale de pe piata muncii din tara si din zona, trebuia sa se ocupe de mediul de lucru in multinationale, de investitii. Puteau sa puna presiune sa se construiasca autostrazi, ca investitiile sa fie facute cu mai multa incredere si pentru ca modernizarile sa para ceva normal in Romania, sa forteze si multinationalele sa modernizeze fabricile din Romania. Atunci le era mai greu sa abandoneze o afacere si, automat, salariile erau mai bune.
    Sigur, in caz de disponibilizari, forta de lucru va fi absorbita, in Satu Mare, de alte multinationale. Dar va fi un semnal de alarma si pentru ceilalti investitori din afara, care probabil deja au devenit foarte atenti si suspiciosi, minimizand investitiile in fabricile din Satu Mare, pentru ca pierderile lor sa fie minime in caz ca hotarasc sa se reloce.
    Aceasta greva face rau nu numai Electroluxului, ci si altor fabrici din Satu Mare. Atata vreme cat nivelul salariului mediu pe economie intr-o zona are o anumita valoare, nu se poate spera ca un singur investitor sa accepte brusc o marire de 20%. Totul se poate face gradual, prin marirea nivelului de salarizare din intreaga zona, in mod natural, prin cererea si oferta pe piata muncii. Nu se poate face peste noapte.

  3. Cetateanul Răspunde

    Felicitari sincere pentru aceasta actiune !

  4. Adrian Cozma Răspunde

    Liderii de sindicat ii amagesc pe angajati. Au pierdut salarul pe o luna. Credeti ca patronatul nu si-a calculat pierderile ? Singurii care pierd cu adevarat sunt muncitorii. Prostiti de liderii de sindicat pt 2 lei in plus pe ora!

    • Csongor Răspunde

      Copile nu-ti bate capul de banii bisericii, c-au grija curatorii! Sau esti un postac frustrat?
      Ce salariu am pierdut ? Firma a pierdut mai mult decat noi!, Ce vinde firma daca noi nu producem? Tu stii ca la Bucuresti e 3500 lei salariul mediu net pe economie? Noi avem jumatate!

      • profu de economie Răspunde

        Bucuresti e Bucuresti, asa cum Cluj-Napoca este Cluj-Napoca si Satu-Mare este Satu-Mare… Piata muncii este alta si de aceea si salariile sunt diferite. Intrebati cat au muncitorii din productie din Mehedinti, Gorj… Va raspund eu: minimul pe economie, nu mai mult. Pentru ca aceea este piata fortei de munca acolo. In toate tarile este la fel: in Londra sunt salarii mult mai mari decat in restul Marii Britanii. In Paris sunt salarii mult mai mari decat in restul Frantei. Da, firma a pierdut mai mult, dar si poate recupera mai repede si are parghii de amortizare. Dar romanii, Satu-Mare ar pierde niste locuri de munca, orasul ar pierde niste bani de la taxele locale. Haideti sa fim realisti!

  5. x-ulescu Răspunde

    ati vrut ue ati primit cu mu..la inceput

  6. Dan22 Răspunde

    Tipul asta din BM nu traieste in realitatea din RO. Discursul caruia contine in mai multe cazuri idiotenii.
    Cum sa spui catre o firma care da de lucru la 1000 de angajati “nu-ti place in Romania, pleaca”
    Fraiere, din anii 90 daca ai tine minte in politica romaneasca, nu s-a facut altceva decat distrugere si vanzare catre straini intitulat marea privatizare. Salarul minim este stabilit de stat nu de privati.
    Nu privatii sunt vinovatii ci marele stat roman, privatii nu fac altceva decat respecta legile stabilite de hotii nostrii mari romani.
    Strainii care au venit aici, sunt cei care ne mai tin in viata, ca la stat nu mai ai unde lucra, am muri de foame sau am merge si noi in strainatate ca cei 2-3 milioane care au ales sa se sacrifice pentru ca nu mai vedeau alta solutie de a trai.
    In SM 7-8 mii de angajati lucreaza pentru 3 firme cu capital strain care au cel mai mare numar de angajati din SM, in ordine DRM, Zollner, (Autonet singura exceptie in top 4), Electrolux, si tu cretin spui ca sa plece din RO.
    Pai unde vor lucra acesti 8 mii de oameni fraiere, ii angajezi tu cu 3600 salar de incadrare, cat ar dori acestia pentru post de muncitor?
    Aveti voi cat de putina realitate in voi?
    Scandati demisia conducerii Electrolux, demisia directorului ITM, mai nou demisia ministrului muncii, urmeaza amintitul Johannis, toti sunt prosti doar voi sunteti destepti.
    Pai voi manipulati 400 de oameni fara salar de o luna nu acestia, pentru o iluzie moarta la nastere.
    Vai de cei 400 care nu realizeaza ce se intampla si in ce s-au impotmolit.

  7. steagu Răspunde

    nu va opritii bravoo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.