Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Ministrul Apelor şi Pădurilor anunţă investiţii de anvergură în Satu Mare

Ministrul Ioan Deneș a anunţat în cadrul vizitei efectuate astăzi investiții de anvergură pentru județul Satu Mare: 50 de milioane de euro pentru barajul din Călinești-Oaș.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul Primăriei orașului Negrești-Oaș proiectele de investiții pe care ministerul, prin instituțiile subordonate, le va derula în acest an în județul Satu Mare.

La ședință au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, prefectul Darius Filip, deputatul Ioana Bran, consilieri județeni și primari din zonă, alături de alți invitați.

Potrivit ministrului Ioan Deneș, în acest an, pentru județul Satu Mare a fost alocată suma de 21,40 milioane lei pentru investiții.

Pe lângă valoarea alocată pentru anul 2019, Ministerul a asigurat credite de angajament în valoare de 202,75 milioane lei, în vederea realizării procedurilor de achiziție publică pentru obiectivele amenajare Vale Lechincioara și amenajare Vale Bârloagele, dar și pentru proiectul ”Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitura până la frontiera cu Ungaria”.

Ministrul a prezentat obiectivele de investiții care se vor finaliza în acest an:

– ”Punere în siguranță a liniei continue de apărare râu Crasna în zona localităților Giorocuta și Supurur de Jos” – valoare 6,5 milioane lei, lucrare începută în 2017 care urmează să fie finalizată în 2019.
– ”Amenajarea râului Someș pe sectorul Ulmeni – Apateu” – Valoare alocată pentru 2019 – 3,2 milioane de lei ( valoarea totală a proiectului 55,23 milioane lei). Din valoarea alocată pentru acest an se va finaliza și reception obiectivul ”Valea Vinului” + 207 metri consolidare mal și se va începe obiectivul Corod 86 metri consolidare mal.
– ”Amenajare Vale Lechincioara și Vale Bârloagele” – valoare proiect 14,88 milioane lei, din care 8,3 milioane lei alocați pentru 2019, urmând ca în acest an să fie finalizată investiția.
– ”Amenajare Valea Rea” – 13,55 milioane de lei, lucrări începute în 2017 care vor fi finalizate în acest an printr-o investiție de 1,94 milioane lei.

Cel mai mare proiect de investiții care va fi derulat de Ministerul Apelor și Pădurilor în județul Satu Mare este cel privind punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, un proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în valoare de circa 50 de milioane de euro.

Conform proiectului, principalele lucrări ce vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări ale malurilor, precum și alte lucrări de apărare prevăzute de-a lungul râului Tur și a afluenților Talna și Turț.

După ședință, ministrul inspectează stadiul lucrărilor care se derulează în cadrul proiectului de investiții „Amenajare Valea Lechincioara și Valea Bârloagele” și Acumularea Călinești, unde va fi implementat unul dintre cele mai de anvergură proiecte de investiții derulate în județul Satu Mare.

De asemenea, ministrul a inspectat dimineață lucrările realizate în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare Valea Rea”.

4 comentarii

  1. XxX Răspunde

    Cati bani se vor sifona din lacul de la Calinesti Oas. Si prin cine catre cine?

  2. satmarean Răspunde

    ai mai prosti din curtea scolii. pai Crasna iese la Domanesti si Craidorolt. intrebati ISU, primarele din Supur e stet, manuta lui govor

    • Unu' Răspunde

      Problemele care apar la Domănești și Craidorolț se pot rezolva mai ușor în amonte, unde deja a fost construit acum 10 ani un polder (la Supur) dar care n-a fot folosit!

  3. ciprian Răspunde

    Cred ca e din vina faptului ca vin alegerile…iar dupa, ca inainte…NIMIC pentru SATU MARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.