Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Muncitorii din Electrolux reacționează. Scrisoarea deschisă a celor ce nu fac grevă

Redacția PortalSM a primit, în această după amiază, o scrisoare deschisă, semnată de angajații Electrolux ce nu sunt în grevă.

Expeditorul a transmis că, din motive de securitate, angajații nu doresc să își facă publice numele, spunând că liderii de sindicat sunt persoane ce pot deveni periculoase în anumite contexe.

Redăm integral scrisoare primită pe redacția PortalSM:

Dorim, prin această scrisoare, să ne exprimăm, în calitate de angajați, nemulțumirea față de modul în care sindicatul Samus-Electrolux și Cartelul Alfa au gestionat greva unei părți a angajaților de la S.C. Electrolux S.A. Precizăm că este punctul nostru de vedere, personal și nu reprezentăm compania în sine. Nu este un comunicat official.

Vrem doar să ne facem auziți si noi, cei care am ales să nu facem greva, deoarece ne îngrijoreaza amenințarile și jignirile la adresa noastră, cât și viitorul fabricii.

De la bun început dorim să specificam faptul că fabrica de aragazuri și plite încastrabile Electrolux, din Satu-Mare, are aproximativ 912 angajați, din care aproximativ 540 sunt înscriși în sindicat și din care aproximativ 390 sunt în greva la ora actuala.

Făcând un calcul simplu rezultă că aproximativ 60% din angajați lucrează și 40% sunt în grevă.

Abordarea sindicatului Samus-Electrolux și a Cartelului Alfa ni se pare una greșită si total nebenefică nimănui. Pe parcursul grevei am observant câteva neadevăruri, pe care le-au propagat atât în societate cât și în media.

În primul rând, liderii de sindicat susțin că nu au avut loc negocieri. Este fals. Noi, angajații Electrolux, am citit procesele verbale si am urmărit evoluția negocierilor cu interes. În punctul în care s-a ajuns la o ofertă, din partea conducerii, de mărire salarială de 7,5 %, asigurare medicală de 40 de lei pe lună, platiți de companie unui furnizor de servicii medicale, bonuri de masa de 15 lei pe zi lucrătoare, tichete de vacanța, noi am hotarât că este o oferta rezonabilă si am decis că o acceptam, prin urmare nu ne-am alăturat grevei.

În total, oferta conducerii însemna o creștere salarială de 11%.

Liderii de sindicat sustin  o crestere salarială în sumă fixă de 620 lei, plus restul beneficiilor deja menționate, fapt care ar fi condus la o majorare salarială de aproximativ 20%. Din momentul în care a început greva, au mai avut loc întâlniri între conducere și sindicat, la care, din câte am înțeles, conducerea le-a explicat clar ca nu pot suporta costurile majorării salariale cerute de sindicalisti și că nu pot oferi mai mult. Iar această decizie nu a fost luată în Satu-Mare, ci la sediul central din Stockholm.

Conform comunicatului conducerii Electrolux, prin propunerea companiei, salariul mediu al unul angajat din producție al fabricii Electrolux Satu Mare ar ajunge cu 70% mai mare decât salariul minim pe economie. Suntem de acord ca ne dorim cu toții mai mult și un trai mai bun, dar acest lucru nu se poate obține peste noapte.

Pe de altă parte, liderii de sindicat au înțeles că, scăzând suma fixa de la 620 lei la 600 lei brut este o negociere. Nouă ni s-a părut o glumă de prost gust. Din acel punct, dumnealor au zis că nu mai au ce negocia, deoarece revendicările dumnealor rămân aceleași.

Și sindicatul Samus-Electrolux a dat dovada de inflexibilitate și lipsă de voință pentru a avea o negociere reală.

Un alt aspect care ne deranjează este faptul că sindicatul a pornit negocierile doar cu revendicări de ordin salarial, de ordin material, din câte am citit în procesele verbale, fără să specifice alte nemulțumiri ale muncitorilor din producție: faptul că normele ar fi prea mari, că ritmul de lucru este prea stresant sau că sunt tratați fără respect de unii dintre maiștri. Aceste nemulțumiri au ieșit la iveala doar în timpul grevei.

Astfel deducem că nici sindicatul nu a avut un dialog real cu muncitorii din producție, nu au știut adevaratele nemulțumiri ale oamenilor și, timp de un an, nu s-au interesat de acest aspect.

Consideram ca acele probleme legate de mediul de lucru puteau fi rezolvate pe parcursul unui an, înainte de a se ajunge la grevă, dacă sindicatul se implica real, cu adevărat în viața muncitorilor, aflau aceste probleme și le comunicau conducerii mai devreme, pentru a se putea cerceta și lua măsuri.

Alt aspect care i-a deranjat pe angajații TESA a fost că, din start, sindicatul nu a discutat cu ei, pentru a afla nemulțumirile și nevoile lor. Mai mult decât atât, au pornit, fără nici o consultare prealabilă cu angajații TESA, printr-o discriminare, cerând o mărire salariala de 20% pentru muncitorii direct productivi si de 15% pentru restul angajaților.

În prezent, abordarea liderilor sindicatului Samus-Electrolux ni se pare jignitoare și revoltătoare. În nenumărate rânduri i-au numit pe cei 60% care lucreaza “trădători”, “șobolani” și în alte moduri. Din moment ce trăim într-o democrație, care le recunoaște dreptul de a face grevă, trebuie să înțeleagă și dumnealor că aceeași democrație ne recunoaște nouă dreptul de a lucra.

Considerăm că liderii de sindicat le-au făcut promisiuni fara acoperire greviștilor, vorbindu-le despre un fond de solidaritate, în care să se adune suficienti bani cat să le platească salariile greviștilor, pentru luna în care s-au aflat în grevă. Acest lucru nu a fost posibil. Apoi le-au promis ajutoare sociale, fără să le spună greviștilor că, din punct de vedere legal, nu se poate așa ceva, în asemenea situație.

Ne întrebăm de ce au apelat la donații, când membrii de sindicat Samus-Electrolux  plătesc o cotizație lunară de 25 de lei, bani din care se putea constitui un fond de într-ajutorare destul de consistent. Acest aspect este încă un argument care ne pune pe gânduri și ne face să nu avem încredere în liderii de sindicat și în onestitatea cauzei lor.

Din câte știm și din câte am auzit la rudele, prietenii și cunoscuțtii noștri, care lucrează la alte companii din Satu-Mare, pachetul salarial de la Electrolux este unul mai bun decât în alte părți. De asemenea, știm că salarizarea în Satu-Mare și în vestul țării, în general, este net superioară altor zone din Romania. De aceea nu întelegem focalizarea atentiei asupra companiei Electrolux din Satu-Mare și nu suntem de acord cu discursurile manipulative și injurioase ale secretarilor Cartel Alfa, care vin din zone cu un nivel economic inferior județului Satu-Mare. Ni se par false și demagogice.

Agresivitatea cu care au intervenit unii lideri de sindicat, secretari Cartel Alfa din alte județe, ne face să ne gândim că au interese ascunse, având în vedere că suntem într-un an electoral.

Manifestările la care liderii sindicatului Samus-Electrolux și secretarii Cartel Alfa din Mehedinți, Caraș-Severin si Maramureș i-au împins pe grevisti, ieri, 03.04.2019, ni se par foarte grave si antidemocratice. Am ascultat plini de revoltă și am reținut îndemnurile liderilor de sindicat, de genul:

  • “Trebuie să ne ducem peste ei!”
  • “Intrăm peste ei, dacă trebuie ne batem cu ei!”
  • “Trebuie să facem ceva care sa le anuleze lor dreptul de a se comporta așa!” – nota noastra: să anuleze dreptul celor care vin la lucru de a-și vedea de treaba lor, deoarece liderii de sindicat i-au făcut pe grevisti să creada că așa ne batem joc de ei, ignorându-i. Nimic mai fals!
  • “Haideți, în mama lor, sa facem în asa fel încat să le fie si lor frica!”
  • ”Sărim, sărim și vă măcelărim!”

Asemenea îndemnuri sunt încărcate de ură și sunt clare instigări la violență. Avem mari dubii referitoare la mentalitatea unor oameni care vor să anuleze drepturile cuiva și care vor să se impuna inspirând frică.

Faptul că noi, cei care lucrăm, ne continuăm treaba, este alegera noastră personală. Le respectăm dreptul celorlalți de a face grevă și faptul că nu ne alăturam lor nu este o lipsă de respect și nici bătaie de joc. Fiecare are dreptul la opinii proprii si decizii personale.

Regretăm faptul că liderii sindicatului Samus – Electrolux și secretari ai Cartelului Alfa instigă la lupta de clasă, referindu-se îndeosebi la angajații TESA, acuzându-i ca stau degeaba în birouri călduțe, în fața calculatoarelor, fără să faca nimic și doar beau cafele. Asemenea acuzații ne revoltă și ne fac să ne distanțăm mai mult de tot ceea ce înseamnă sindicalism.

Ce “propăvăduiesc”liderii sindicatului Samus-Electrolux și secretarii Cartel Alfa din Mehedinți, Caraș-Severin și Maramureș seamană foarte mult cu mesajul minerilor din timpul mineriadelor, care au venit să ii pună la punct pe studenți și pe intelectuali, pentru că, ziceau ei: “noi muncim, nu gândim!”.

Considerăm că fiecare angajat are rolul său într-o companie privată și în societate, în general.

Ne dorim cu toții salarii decente și un nivel de trai mai bun, dar aceste lucruri nu pot fi obținute peste noapte și prin mijloace violente. Asemenea manifestări aduc deservicii mediului economic din România, provocând destabilizare și neîncredere.

Înțelegem că regulile de pe piața ofertei și cererii de forță de muncă nu le face o singură companie și de aceea este nedrept să acuzăm o singură companie de situația economică din țară și din județ.

Le sugerăm sindicatelor să se facă într-adevăr utili, prin elaborarea unor planuri de dezvoltare a infrastructurii, a unor planuri de dezvoltare economică, astfel încât nivelul salariilor din România să crească în mod natural, prin creșterea nivelului de dezvoltare a țării.

Vă mai sugerăm să susțineți înființarea unor școli profesionale, care să dea meseriași de valoare, care să aibă căutare și să fie bine plătiți. Mai departe, vă lăsăm pe dumneavoastră, liderii sindicatului Samus-Electrolux si liderii Cartelului Alfa, să veniți si cu alte idei constructive, nu distructive, cum ați procedat până acum.

Cu respect,

Angajații S.C. Electroluc S.A. care au ales să nu facă grevă.

 

20 comentarii

  1. x-ulescu Răspunde

    amu o sa primiti un premiu de la conducere …ca sunteti slugile lor

  2. Aha Răspunde

    De ce compari salariul mediu la Elecrolux cu salariul minim pe economie?
    Compara salariul mediu la Electrolux cu salariul mediu brut in Romania care ii 4837, dupa asta se calculeaza punctul de pensie.

  3. Dan22 Răspunde

    Bravo!!!
    O scrisoare foarte bine venita, foarte bine punctata, cu date si informatii corecte si cu sentimentul revoltator care ne cuprinde pe noi cei care lucram intitulati “tradatorii” si “rusine sa ne fie”.
    Multumim cu totii cei care lucram aceasta scrisoare ! O semnez si eu prin acest comment.
    Contine f. multe lucruri pe care le-am comentat si eu in comment-urile precedente.
    Rusinea este a voastra “dragi” grevisti si lideri de sindicat prin modul in care va comportati si modul revoltator prin care instigati la ura, spre colegii care au inteles si acceptat oferta conducerii si au fost mai destepti de a nu participa la un astfel de circ ce faceti de saptamani bune.
    RUSINEA VA APARTINE !

    • Serios? Răspunde

      Rusine sa iti fie tie si celorlalte persoane care au semnat scrisoarea

      “Noi, angajații Electrolux, am citit procesele verbale si am urmărit evoluția negocierilor cu interes. În punctul în care s-a ajuns la o ofertă, din partea conducerii, de mărire salarială de 7,5 %, asigurare medicală de 40 de lei pe lună, platiți de companie unui furnizor de servicii medicale, bonuri de masa de 15 lei pe zi lucrătoare, tichete de vacanța, noi am hotarât că este o oferta rezonabilă si am decis că o acceptam, prin urmare nu ne-am alăturat grevei.”

      De ce ai acceptat oferta daca nu ai fost solitar cu grevistii?
      Ii bine la caldurica? Alti sa lupte si pentru salariile voastre!

  4. Realist Răspunde

    Sunt de acord! Semnez si eu scrisoarea asta.

  5. Lica Răspunde

    Corect!!! Asteptam demult o asa reactie. S-a lasat asteptata cam mult.

  6. Mihai Bărbulescu Răspunde

    Felicitări pentru transparența de care dă dovadă conducerea Electrolux Satu Mare în informarea cu date statistice atât de elaborioase.
    Din câte observăm, fără a face o analiză atentă la comunicat sunt în măsură să vă transmit că lipsa de comunicare pe care o aveți cu greviștii, atitudinea față de muncitorii de rând, de pălmașii fabricii este una nedemnă și ne crează imaginea existenței a două poate chiar trei clase sociale în fabrica Electrolux Satu Mare.
    Primii și cei mai mult respectați fiind muncitorii din producție pe care îi consider îndreptățiți să protesteze fiindcă nu cer nimic în plus decât o existență prin muncă spre un trai aproape decent al standardelor lor de viață.
    A doua astfel de categorie, care de altfel și ei merită respect fiindcă ne arată că prin menținerea sub control a angajaților prin contracte pe perioadă determinată de timp, patroni despotici țin sub jugul sclaviei angajații.
    Iar a treia categorie….sunteți voi cei cu salarii smulse din truda și sudoarea horopsiților acestora…a greviștilor și a celor care nu pot zice nimic săracii!
    Sunteți voi care aveți aere de grofi și pozați în victime. Chiar așa ați ajuns în stadiul acesta de …de….de ce vreți voi!!!
    Măi personal TESA care sunteți sfetnicii conducerii Electrolux!!!
    I-ați consiliat prost pe manageri.
    Oamenii nu vor ceda, vom fi alături de ei iar nota de plată pentru eșecul companiei de voi va fi plătită.
    În rest…mai încet cu lacrimile artificiale că nu vine nimeni să vi le șteargă, cum de altfel nici durerea din sufletul angajaților de la Electrolux Satu Mare care se află în grevă, cu accepția opiniei publice care e din ce în ce mai interesată și asta vă doare!

  7. Gannicus Răspunde

    Nu sunteti de acord cu greva dar vreti sa beneficiati de efectele pozitive ale ei nu?

  8. john Răspunde

    60% lucreaza??? Poate 6% ! Restul nu au cum, stau , se plimba si sunt platiti. RATS!

  9. Haules Baules Răspunde

    Nu inteleg,daca jumatate dintre muncitori nu lucreaza,cum se asigura productia cu cealalta jumatate ?Dar daca grevistii ies invingatori,negrevistii vor refuza diferentele castigate de colegii lor?Ok,si daca patronatul n-o sa accepte niciodata revendicarile si se vor multumi cu productia diminuata insa cu jumatate din muncitori,ce vor face grevistii?

    • Maules Răspunde

      Grevistii ce vor face?! Ce vor face aia de la TESA care acuma stau bine mersi? Nu au cum sa ramana tot atatia cu productia la jumate.

      Bineinteles ca negrevistii au interesul sa accepte crestrerea, doar scrie cu subiect si predicat in scrisoare ca asa au facut.
      “Noi, angajații Electrolux, am citit procesele verbale si am urmărit evoluția negocierilor cu interes”
      CU INTERES!!!

  10. Dan22 Răspunde

    Foarte interesant este ca se plang ca salariile sunt mici la Electrolux.
    Totusi prefera sa stea in greva neplatit decat sa plece in alta parte pentru un salar mai bun. Este absurd si contradictoriu.
    Inseamna ca totusi nu prea au unde sa plece pentru un salar mai bun, prin concluzie salariile nu sunt chiar asa de mici cum se prezinta de grevisti in conditiile in care preferi sa stai neplatit decat sa mergi alt-undeva.

    • Absurdus Răspunde

      De ce nu cauta Electrolux alti oamnei daca asa de bun ii salariul? Toti de la fabricile mai prost platitie vor sta la coada.

      Unde ii contradictia si absurditatea?

      De ce nu renunta si pleaca? Dying is easy, living is hard!!! Ii usor sa renunti si sa iti accepti soarta, ii greu sa lupti si sa progresezi

      • nuconteaza Răspunde

        Nu poate sa caute? Atata timp cat acei oameni is in greva, acele posturi sunt inca ocupate. In momentul in care cei din greva vor demisiona sau dintre ei, atunci vor fi locuri disponibile. De ce nu renunta si pleaca? Pentru ca si un mic profit (sau mare) e convenabil decat fara (si e mai usor sa te lupti cu piata decat sa incepi de la zero). Nu ar trebui sa fie asa diferente intre cei din Suedia si cei din Romania… dar pana la urma e o piata libera si poti sa cauti in alta parte. Ii probabil sa nu gasesti mai bine.

  11. Altu Răspunde

    Romanul tot trădător și lingău rămâne. Istoria dovedește acest lucru,ne merităm soarta și de aceea suntem bătaia de joc a Europei. Nu avem coloana,ne aplecăm să ne-o luăm pt 2 Lei. Demnitate zero. Îmi este rușine că sunt român cu asemenea compatrioți. Îmi fac cetățenie ungurească și adio trădătorilor.

  12. Y_grec Răspunde

    cu cetățenie ungurească poate te pune gabor polgarmester ceva șef , măcar la WC-urile publice , dacă mai există loc .

    • Altu Răspunde

      Măcar prin lume dacă spui că ești ungur nu te face nimeni tigan. La wc public nu pot fi șef că nu există în Satu Mare. Vorba de bază a romanului fiind ” mai rău să nu fie” la ce te poți aștepta?

  13. cizmaru Răspunde

    cei care sint spargatori de greva sint tradatori cind se vor intorce la munca colegi din greva cum se vor uita in ochi lor pentru ca sint TESA sar putea ca acest sindicat sa negocieze ;a un momendat ca TESA sase reduca la jumate atunci ce vor face tradatori sau la o restructurare sa ia atitudine sa sa dea drumu la lichidare doar numai cei ce azi sint tradatori acst lucru va spune un fost lider de sindicat

  14. giovani Răspunde

    toata viata vorastra ati fost niste lingai care vati vandut de aia nu puteti sa va considerati niste oameni toata viata vostra o sa pupati fundu sefilor mi rusine cu voi lingailor vati vandut pentru niste tichete nerusinatilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.