Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Europarlamentarul PNL Daniel Buda, în campanie la Satu Mare. Principalele declarații

Europarlamentarul PNL Daniel Buda se află astăzi în județul Satu Mare, unde a avut mai multe întâlniri cu fermierii și producătorii agricoli din județ.

Prima întâlnire pe care europarlamentarul a avut-o în județul Satu Mare s-a desfășurat la piața din comuna Beltiug.

„Le-am transmis agricultorilor principalele reușite ale Partidului Național Liberal în domeniul agriculturii europene, reușite de care se vor bucura și fermierii din Satu Mare. Prin eforturile depuse în cadrul Parlamentului European, în special în cadrul Comisiei pentru Agricultură, al cărei membru sunt, am reușit ca în noul exercițiu financiar să obținem o creștere a subvențiilor fermierilor români.

În contextul Brexitului și în condițiile în care cele mai multe dintre statele membre se confruntă cu reducerea subvențiilor, fermierii români vor beneficia de o majorare a subvențiilor în noua Politică Agricolă Comună. În acest fel, vor fi estompate diferențele de sprijin financiar dintre fermierii din Vestul Europei și Estul Europei. ”, a transmis europarlamentarul.

Daniel Buda a fost și la Carei, acolo unde a avut întâlnire cu fermierii locali.

„Le-am transmis fermierilor faptul că din 2021, aceștia se vor bucura de plăți directe mai mari, dar și de o serie de măsuri menite să le asigure un viitor mai prosper și mai sigur. În Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European unde am activat în mandatul 2014-2019, și alături de colegii din Grupul PPE, am reușit să obțin o serie de realizări, printre care:

↗️ „Noul fermier”, un concept pentru prima dată introdus în Politica Agricolă Comună, ca urmare a unui amendament propus de mine, se referă la persoanele care au peste 40 de ani și care pot primi o primă de instalare de până la 100.000 de euro! Cetățenii români stabiliți în străinătate vor avea, astfel, posibilitatea de a se întoarce acasă și să își pornească o noua afacere, chiar dacă au vârsta de peste 40 de ani.
↗️Am reușit să obținem majorarea subvențiilor la hectar pentru fermierii români. Fermierii români vor beneficia după 2020 de plăți directe mai mari comparativ cu această perioadă
↗️ Tinerii fermieri (până la 40 de ani) care au fost înființați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani cât era prevăzut și cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro!
↗️ Am încurajat absorbția de Fonduri Europene, prin limitarea posibilității statelor membre de a veni cu noi condiționalități peste regulamentele europene!
↗️Fermierii mici: statele membre introduc un sistem simplificat pentru micii agricultori care solicită sprijin pentru o sumă de până la 1250 EUR”, a spus Daniel Buda.

Europarlamentarul a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a transmis faptul că lansează un apel către toți sătmărenii să ofere un vot util pentru România la alegerile europene din 26 mai.

„Am lansat un apel către toți sătmărenii să meargă la vot la alegerile europene de pe 26 mai, să dea un vot util pentru România, să deschidă ochii și să vadă care sunt partidele și europarlamentarii care le pot reprezenta interesele în Parlamentul European. Iar sub acest aspect, Partidul Național Liberal este de departe, partidul cel mai capabil să le asigure interesele la nivel european, partidul care face parte din cea mai mare familie politică la nivel european, care poate să aibă cea mai mare influență în ceea ce înseamnă politicile la nivel european.

Cetățenii nu trebuie să își risipească voturile către alte partide politice! PSD este deja înghețat în ce privește relațiile cu Partidul Socialiștilor Europeni. În ce privește ALDE, preşedintele Grupului Liberalilor, Guy Verhofstadt, a spus răspicat că atât timp cât Tăriceanu insistă în a mazili legile justiției, riscă să fie dat afară din familia politică ALDE, iar acest lucru s-ar putea întâmpla în iunie.”, a precizat Daniel Buda.

În cadrul conferinței de presă, europarlamentarul a vorbit și despre componenta agricolă, afirmând că soluțiile la problemele identificate în fermele pe care le-a vizitat au devenit realități în Parlamentul European.

„Peste 40% din bugetul UE este dedicat sectorului agricol, Politicii Agricole Comune. În calitate de membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am reușit să obțin majorarea subvențiilor la hectar pentru fermierii români. Fermierii din România vor beneficia după 2020 de plăți directe mai mari comparativ cu această perioadă, cu toate că avem de-a face cu o tăiere bugetară semnificativă pe fondul Brexitului. Prin eforturile pe care le-am depus împreună cu colegii mei europarlamentari PNL din Grupul PPE, interesele fermierilor români sunt mai bine reprezentate! Mai mult, printr-un amendament pe care l-am formulat, tinerii fermieri (până la 40 de ani) care au fost înființați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani cât era prevăzut și cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro!

În calitate de membru în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, am reușit printr-un amendament pe care l-am depus la raportul privind Politica Agricolă Comună, ca persoanele care au peste 40 de ani și nu se mai încadrează în categoria Tineri Fermieri, să aibă posibilitatea de a accesa fonduri europene în limita la 100.000 de euro pentru a-și demara afaceri în agricultură. Mărturisesc că am avut în vedere, în primul rând cetățenii români stabiliți în străinătate, dar precizez că această măsură se va aplica în toate statele membre. Sunt peste 4,5 milioane de români în Diaspora, iar mulți dintre cei cu care am stat de vorbă mi-au mărturisit că ar dori să se întoarcă în țară să investească în agricultură, dar nu suficiente resurse materială. Iată că prin eforturile pe care le-am depus, românii stabiliți în afara granițelor României, se pot întoarce acasă.”, a spus Daniel Buda.

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat că, în noua PAC a introdus obligativitatea statelor membre de a folosi fondurile europene pentru dezvoltarea serviciilor de consultanță pentru fermierii europeni.

„Este extrem de important ca fermierii să aibă acces la servicii de consultanță de calitate pentru ca ei să știe care sunt tendințele pe piață, care sunt soiurile de plante, rasele de animale care se pretează cel mai bine și care sunt sursele de finanțare. De asemenea, un alt aspect extrem de important este dat de faptul că statele membre pot să aloce suma de până la 450 de euro pe hectar pentru zonele montane. Tocmai pentru a suplini dificultățile aferente acestor zone. În ceea ce privește zona ecologică, fermierii vor primi plăți compensatorii pentru cei care practică agricultura ecologică. Mai mult, cei care practică agricultura extensivă, să primească până la 500 de euro pe animal tocmai pentru a asigura bunăstarea animalelor.

În ceea ce privește plafonarea, statele membre sunt obligate să aleagă una dintre următoarele două variante: fie aleg varianta unui prag de 100.000 de euro, fie aleg varianta unei alocări obligatorii de 10% din pachetele lor pentru plăți redistributive, care vor merge către fermierii mici și mijlocii. În acest fel, se consolidează modelul fermelor familiale mici și mijlocii! În același timp, se asigură un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziția fermierilor mari și fermierilor mici!”, a subliniat europarlamentarul.

Daniel Buda a încheiat vorbind despre cea mai mare reușită pe care a avut-o în calitate de membru în Parlamentul European, respectiv aceea de a limita statelor membre posibilitatea de a veni cu noi condiționalități suplimentare peste regulamentele europene.

„De exemplu, dacă de la Bruxelles, existau 2 sau 3 condiționalități, guvernanții mai adăugau încă 20-30 de condiționalități care făceau aproapă imposibilă atragerea acestor fonduri. Iată, deci, că în viitorul exercițiu financiar, acest lucru nu va mai fi posibil astfel încât acești bani să aibă un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi. De asemenea, am reușit să obțin compensanții financiare pentru fermierii care sunt afectați de întârzierile Agențiilor de Plăți în alocarea subvențiilor. Astfel, atunci când o agenție de plăți întârzie plata ajutorului către fermieri din motive administrative, tehnice sau de altă natură, fermierii primesc compensații pentru fiecare zi de întârziere”, a încheiat Daniel Buda.

Un comentariu

  1. dan tordoi Răspunde

    Sa inteleg ca vor aparea fluturasii falsi cu USR+Plus si in Satu Mare? Mizerabilul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.