Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Întâlnire cu scântei. Sindicaliștii au plecat de la ,,negocierile” cu conducerea Electrolux

După ce și ultima ofertă a celor de la Electrolux a fost refuzată de greviști, sindicaliștii s-au întâlnit din nou în această dimineață cu conducerea companiei, întâlnire ce s-a lăsat cu scântei. Liderul Sindicatului Liber Samus, Sorin Faur, a declarat că în urma întâlnirii nu doar că nu s-a ajuns la niciun rezultat, ci mai mult, șefii fabricii au prezentat o atitudine zeflemitoare.

,,La ora 10 a avut loc o intalnire intre sindicat si conducere. Pe scurt, in procesul verbal nu au vrut sa treaca ce a spus Sindicatul la intalnire, ceea ce ne-a pus in postura de a nu semna procesul verbal al sedintei. A fost de fapt un monolog in care cei doi directori s-au consultat cum sa faca un proces verbal favorabil lor. La cererea noastra sa treaca in procesul verbal si ce am spus noi despre fapul ca nu au cerut niciodata modificarea CCM au ras. In acel moment eu am simtit ca ramanerea mea in sala ar putea duce la alte dosare penale. Ca atare am plecat fara sa semnam un proces verbal”, a declarat Sorin Faur.

Reamintim că greviştii de la Electrolux au refuzat în această dimineaţă ultima ofertă făcută de către conducerea fabricii. Preşedintele sindicatului Samus, Sorin Faur, le-a transmis muncitorilor ultima oferă făcută de către conducere, dar aceştia s-au arătat revoltaţi şi au votat împotrivă.

Oferta Electrolux, explicat de către Sorin Faur, arată astfel:

„a. Astfel: La un salariu mediu net de 1800 lei , rezultă un salariu brut de 3048 lei.
Patronatul propune:
– O majorare cu 5,5% începând cu data semnării contractului, probabil luna mai 2019:
Majorarea, în valoare brută, va fi de : 3048 x 5,5% = 167,6 lei
Vom avea deci un salariu brut de: 3215,6 lei, la care se adaugă un bonus de prezenta de 240 lei, pentru o prezenta de 100%.
Rezulta un venit brut lunar de: 3215,6+240 = 3455,6
Venitul net va fi: 2025 lei
Concluzie: În prima parte a majorării salariale vom avea o creștere a veniturilor nete egala cu: 2003-1800 = 225 lei.

  1. în etapa a doua a majorărilor, care sindicatul vrea sa fie în ianuarie 2020 iar patronatul o propune pentru 1 03.2020, se are în vedere:

– o majorare cu 5,5% a salariului brut, care este egal cu 3215,6 lei
Rezulta un salariu brut de: 3215,6 x 5,5% = 176,6 lei
Noul salariu brut va fi de: 3215, 6 + 176,6 = 3392,2
La acesta se adaugă bonusul de prezenta de 480 lei (cât a fost promis), și vom avea un venit brut de 3872,2 lei, din care rezultă un venit net de 2265 lei.

În concluzie: Creșterea veniturilor nete în perioada 01.05.2019 – 01.03.2020 (următoarele 10 luni) va fi de:
2265 – 1800 = 465 lei.
La acestea se adaugă tichetele de masa de 315 lei/ luna și vaucere de vacantă de 500 lei/an rezultând un venit lunar net egal cu:
2265 + 315 + 41, 6 = 2621,6 lei”.

Muncitorii sunt în cea de-a zecea săptămână de grevă. Oamenii s-aua rătat revoltaţi, în special de o prevedere prin care primesc prima de prezenţă doar cei care nu au fost în grevă.

Unii dintre ei au scandat: „Mai bine plecăm!”.

2 comentarii

  1. Marius Răspunde

    Aceasta iesire de la negocieri reprezinta sinuciderea sindicatului.
    Domnule Faur sindicalisti aveau incredere ca azi veti gasi o rezolvare a situatiei,dar tu ce faci……….fugi?
    Asemenea atitudine nu e demna de un lider de sindicat……..conform expresiei “ti-ai taiat craca de sub picioare”.
    E pacat ca se termina asa,se pare ca noi ca muncitori reprezentam pentru conducere fabrici doar o unealta cu care realiziaza profite uriase iar pentru lideri de sindicat reprezentam doar o sursa de venit pentru un trai de lux.
    E trist tu mare brend electrolux sa iti tratezi muncitorii cu atata infiferenta si lipsa de respect.E si vina noastra ca oameni ca nu reusim sa fim uniti,daca facem totii greva situatia era alta……….asta e ,ne meritam soarta.
    Domnule Faur ai cazut in jocul lui Blomi,era evident inca de la inceput ca conducerea urmareste diminuarea ,marginalizare si dezintegrarea sindicatului.Cu aceasta iesire fulger din negocieri indirect ai trimis majoritate la lucru.Sunt sigur ca in 1zi 2 ,pierdem majoritatea e evident ca nu mai puteti obtine nimic si e evident ca acum luptati doar pentru a va mentine functile.Voi ca lideri consider ca nu ati avut o strategie buna sau un asa zis plan B,nici comunicarea voastra nu a fost punctul voastru forte (nu e de mirare ca membri din familile voastre au iesit din greva ,sotia unui lider de sindicat si fratele vicepresedintelui de sindicat au iesit).
    Ar fi multe de zis dar ma abtin,chiar am spert ca meritam sa fim respectati.
    Chiar daca nu am obtinut mare branza viata merge inainte.
    A fost o placere sa stiu care sunt oamenii care au curajul sa tina CAPUL SUS.

  2. Gheorghe Răspunde

    Ai dreptate, Mariuse! dar eu mai intreb de ce si-au adus lideri de sindicat neamurile in fabrica asta “de rahat”? Ei au voie sa bage oameni pe relatii si pile? eu zic asa, iesim din greva, facem alegeri si punem alt lider de sindicat. Viata merge inainte sindicatul trebuie sa ramana dar condus de altcineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.